Rusya'dan Güney Kore'ye Amerikan füzesi uyarısı


MOSKOVA (CİHAN)- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore'ye Amerikan THAAD (Yüksek İrtifa Terminal Alan Savunması) füze sistemlerinin yerleştirilmesinin Kuzey Asya'da silahlanma yarışını tetikleyeceği konusunda uyardı.

Kore yarımadasında nükleer sorunların daha karmaşık hale gelebileceği uyarısında bulunan Rusya, "Yeni girişim Kuzey Asya'da güvenlik problemlerini etkileyecek. Seul yönetimi bölgeye THAAD sistemlerinin yerleştirilmesinin olası sonuçlarını derinlemesine analiz etmesi gerekiyor.." çağrısı yaptı.

Kore basını Güney Kore'ye Amerikan THAAD füze savunma sistemlerinin yerleştirilmesi ile ilgili konunun değerlendirildiğini duyurdu. Güney Kore makamları ise henüz Washington'la anlaşma sağlanmadığı açıklamasında bulundu.

Güney Kore'den 120 sivil toplum örgütü de Kuzey Kore ve Çin'le ilişkilerin bozulmasına neden olacak THAAD füze sisteminden vazgeçmeleri çağrısında bulundu.

Amerikan füzelerine Çin ve Kuzey Kore de sert tepki gösteriyor. Pekin'den yapılan açıklamada füze sistemlerinin hedefinin Çin olduğu, bu yönde bir karar almaması konusunda Seul'u uyardı. Pekin'in taleplerine sert karşılık veren Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kim Min-seok, "Bir komşu ülke Amerikan THAAD sistemlerinin yerleştirilmesi ile ilgili kendi fikri olabilir. Ancak bizim güvenlik politikalarımıza etki etmeye çalışmamalılar…" eleştirisi getirdi.

Pentagon'un Asya Siyasi Askeri İşler Direktör Yardımcısı David Stilwell'e göre ise Kuzey Kore'den oluşan tehdide karşı, Güney Kore'nin güvenliğinin THAAD füze sistemleri ile artırılacağını söyledi.
Kısa ve orta menzilli tehditlere karşı geliştirilen Amerikan balistik füze savunma sistemi THAAD'lar 1200 mile kadar etkili olabiliyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'dan Güney Kore'ye Amerikan füzesi uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER