Rusya ne yapmaya çalışıyor?

Rusya ile gerilen ilişkiler, bu ülkede iş yapan ya da ziyaret edeceklere büyük zorluklar çıkarıyor. Moskova’ya giden Türklere oldukça kötü muamele yapılırken, fuarlara katılım için giden şirketlere de zorluk çıkarılıyor. İki gündür Rusya'ya giden 40 Türk ülkeye kabul edilmezken, Rusya'nın Krasnodar şehrinde bir fuara "turist vizesi" ile gelen 60 kişilik bir gruptan iş adamlarının gözaltına alındığı bildirildi.

Rusya ne yapmaya çalışıyor?

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye'den Rusya'ya giden Türklere Moskova’da havaalanında Rus görevlilerce güçlük çıkarıldığı belirtiliyor.

CNN TÜRK'ün diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, iki gündür Rusya'ya turist olarak giden yaklaşık 40 Türk vatandaşı, iki ülke arasında vize muafiyeti olmasına rağmen, çeşitli bahanelerle ülkeye kabul edilmedi.

Muhabirinin telefon ile ulaştığı Türkler, uçaklarını kaçırdıklarını, ülkeye alınmadıklarını söyledi. Sabah saatlerinde Moskova'daki Sheremetyevo Havalimanı'na inen Türkler, "Bize kaçak muamelesi yapılıyor. Buradan farklı yere seyahat edecek olan Türkler uçaklarını kaçırdı. Bizi ülkemize göndereceklerini söylüyorlar" dedi.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 01.40'da kalkan Aeroflot Havayolları uçağı ile Rusya'ya hareket ettiklerini ve T.S.İ 05.00'te Moskova Sheremetyevo Havaalanı'na indiklerini söyleyen işadamlarından Cemil Özdemir, "Biz buradan Perm şehrine gedecek bir uçağa aktarma yapacaktık. Bir Rus firması ile iş görüşmesi yapıp, ürün almak için gelmiştik. Havalimanına indikten sonra pasaport kuyruğuna girdik. Bulunduğumuz uçaktaki Türk vatandaşlarının pasaportlarına el konuldu ve bizi beklemeye aldılar. Hiçbir bilgi verilmedi. 5 saat sonra bize Rus polisi 'Sizi ülkenize geri göndereceğiz. Sizi tecrit odasına alacağız' dediler. 'Biz konsolosluktan haber bekliyoruz' deyince 'hepinizi kelepçeleriz' dediler ve benimle birlikte 11 kişiyi zorla odaya götürdüler. Odada bizden başka 4 Türk daha vardı. Hala odada bekliyoruz. Su, yiyecek hiçbir şey verilmedi. Tuvalet ihtiyacı için teker teker, polis izin verirse gidiyoruz ve bize polis eşlik ediyor" dedi.

"BİZE KAÇAK MUAMELESİ YAPILIYOR"
Çalıştıkları Rus firmasının üst düzey yöneticilerinin de devreye girdiğini ancak Rus yetkililerin kimseyi dikkate almadığını ve kendilerine Rusça ve İngilizce hakarette bulunduğunu ileri süren Cemil Özdemir, "Bize kaçak muamelesi yapılıyor. 'Sizi yerel saat ile 21.00'deki uçakla ülkenize göndereceğiz' dediler. Benim pasaportumda Şengen vizem var ancak burada kaçak muamelesi görüyoruz. Gurubumuzda çoçuklu bir aile de vardı onları başka bir yere aldılar. Aramızda eşi Rusya'da bulunan ve doğum yapmak üzere olan bir arkadaş da var ve ülkeye girişine izin verilmiyor" dedi.

ÇİÇEK TIR'LARI GERİ DÖNÜYOR
Rusya'nın gümrük kapılarında uyguladığı gayriresmi ambargo nedeniyle kesme çiçek taşıyan TIR'lar geri döndürüldü.

Uçak ve karayoluyla yapılacak sevkiyatlar geçici olarak durduruldu. Kriz nedeniyle İstanbul'daki Çiçek Fuarı'na davetli Rus basını ve sektör temsilcileri de programlarını iptal etti.1 milyar dolarlık çiçek ithalatı yapan Rusya, uçak düşürme krizi nedeniyle gümrük kapılarında Türkiye'den gelen ürünlere yönelik ambargo uyguluyor. Kesme çiçek ihracatçıları dün Rusya'ya giden 6 TIR geri çevrildi. Bugün aynı sayıdaki TIR yola çıkarılmadı. Uçak sevkiyatları da geçici olarak durduruldu. Gümrüklerden gelen haberler üzerine TIR'ları yoldan çevirdiklerini belirten Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "Kesinlikle bekletileceği söyleniyor. Dün giden 6 TIR geri döndürüldü. Gönderimleri de durdurduk. Uçak sevkiyatlarını da geçici olarak durdurduk. Resmi olarak herhangi bir engelleme görülmese de gayriresmi engeller gözüküyor. Tabi bu durum kısa ve orta vadede sektöre çok büyük darbe vuracaktır. Çünkü en büyük partnerimizden biri Avrupa'dan sonra Rusya. Zaten Ukrayna'daki karışıklıktan dolayı o bölgede düşen ihracatımız, o bölgenin de eklenmesiyle büyük darbe yiyecek" dedi.

ŞİRKETLER KAPANIR, BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALIR
Rusya'ya 10 milyon doların üzerinde kesme çiçek ihracatı yapıldığını belirten Osman Bağdatlıoğlu, "En çok kesme çiçek satışı yapılan üçüncü ülke Rusya. Yıllık 100 milyon dolar ve 400 milyon dal ihracat yaptığımız sektörümüzde 25 bin kişi istihdam ediliyor. Dünyanın en çok çiçek tüketen ve ithalatını yapan ikinci ülke. 1 milyar doların üzerinde ithalatı var. Bu pazarda Türk çiçek sektörü büyük gelişme evresinde, bu olaylar nedeniyle durgunluk paniği var. Tabi ki ülke istikrarı ve politikalar çok önemli, verilen kararlara saygılıyız ama bazı durumlar var ki ekonomik dengelerin düşünülmesi de gerekiyor. Böyle devam etmesi halinde birçok şirketin kapanmasına, üretim alanlarının daralmasına ve binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açabilecek bir sorun" diye konuştu.

RUS BASINI BİLE FUARA KATILIMI İPTAL ETTİ
İstanbul'da CNR Fuar Merkezi'nde düzenlenen Çiçekçilik Fuarı'na İhracatçılar Birliği olarak destek verdiklerini belirten Osman Bağdatlıoğlu, fuara uluslararası basın kuruluşlarının da davet edildiğini, bu olaylar nedeniyle Rus basınından iptaller olduğunu söyledi. Bağdatlıoğlu, Rusya'dan gelecek sektör temsilcilerinden de yine iptaller yaşandığını dile getirdi. Bağdatlıoğlu, fuar alanında bile yaşanan bu krizin ana gündemi oluşturduğunu ve sektör temsilcilerinde büyük paniğe yol açtığını söyledi.
Ukrayna ve Gürcistan üzerinden Rusya'ya giden Türk TIR'ları sınır kapılarında bekletiliyor.

UKRAYNA SINIR KAPISINDA SORUN
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UHD), Ukrayna ve Gürcistan üzerinden Rusya'ya giden Türk TIR'ların Rusya sınır kapılarında bekletildiğini açıkladı. UHD yetkilileri, sorunun çözülmesi konusunda derneklerinin elindeki tespit ve verileri Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile paylaştıklarını belirtti.
Suriye sınırında Türk Hava Sahası'nı ihlal eden Rus uçağının Türk savaş uçakları tarafından düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmeler üzerine Ukrayna ve Gürcistan üzerinden Rusya'ya giden Türk TIR'ların Rusya sınır kapılarında bekletildiği belirtildi. Ukrayna üzerinden Rusya'ya gitmeye çalışan Türk TIR'ları, Grmec Sınır Kapısı ve Nova Gurkovic Sınır Kapısı'nda bekletiliyor. Sarp Sınır Kapısı'ndan geçerek Gürcistan üzerinden Rusya'ya giden Türk TIR'ları ise Rusya'nın Lars Sınır Kapısı'nda bekletiliyor.

UHD yetkilileri, sorunun çözülmesi konusunda derneklerinin elindeki tespit ve verileri Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile paylaştıklarını belirtti.

DHA
<< Önceki Haber Rusya ne yapmaya çalışıyor? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER