Rusya'nın Ankara Büyükelçisi: En büyük zararı Antalya görecek


Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, iki ülke arasındaki krizden en büyük zararı Antalya'nın göreceğini iddia etti.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov uçak krizi ile bozulan Rusya - Türkiye ilişkilerini Ria Novosti'ye değerlendirdi. Rusya'nın Türk halkını düşman görmediğini belirten Karlov, sorunun Türkiye yönetimindeki bir kısımla olduğunu savundu. Karlov, "Onlarla anlaşmak mümkün değil. Bu yüzden ilişkilerimiz düşük seviyede olacak. Ticari hacim sert bir şekilde düşüş yaşayacak." dedi.

Rusya'ya Türkiye'den ihracatın 3 kat azaldığını belirten Karlov, turizm, inşaat ve taşımacılık gibi sektörlerin kaybının 15 milyar doları bulacağını söyledi. Geçen sene Aralık ve bu sen Ocak'ta Rusya'dan 25 bin kişinin geldiğini ve sayının tamamının turist olmadığını ifade eden Karlov, "Şu an iki ülke arasındaki krizden en çok zararı Antalya ve çevre iller görecek. Antalya turizm merkezi olduğu kadar aynı zamanda tarım ürünleri ihracatçı şehir. Bu alanda Türkiye'den yaklaşık bir milyar dolarlık ithalatımız vardı. Şimdi bu ürünler yasaklandı." diye konuştu.

"TÜRKİYE, RUSYA PAZARINA ZOR DÖNER"

Tarım ürünlerinin yasaklanmasının sadece maddi kaybı olmayacağını söyleyen Karlov, "Türklerin Rusya pazarına dönmesi zor döner yada hiç dönemez. Çünkü Türkiye'nin yerini Mısır, İsrail, Azerbaycan ve İran aldı. Sıraya giren ve o boşluğu doldurmak isteyen yabancı şirketler var. İlişkiler düzelse bile Türkiye'nin tekrar bu pazara dönmesi kolay olmayacak." şeklinde konuştu.

"TÜRK İŞADAMLARI NEDEN KAYBA UĞRADIKLARININ FARKINDA"

Turkish Social, Economic and Political Research Foundation verilerine göre Türkiye'nin kaybının 11 milyar dolar olduğunu belirten Karlov, "Türk işadamları bilgili insanlar ve neden Rusya'daki ilişkilerini be milyarları kaybettiklerinin farkındalar." dedi. Karlov, "Uçak krizinden sonra Türkiye yönetimi kaybın birkaç milyar dolar olacağını iddia ederek olumlu tablo çizdi. Veriler ortada. Biz kara tablo çizmekle suçlanmamalıyız." diye konuştu.

"AKKUYU VE TÜRK AKIMI'NDAN VAZGEÇMEDİK"

Rusya'nın inşa edeceği Akkuyu Nükleer Santral ve Türk Akımı ile ilgili de bilgi veren Karlov, bu projelerden vazgeçmediklerini açıkladı. "Türkiye'ye karşı yaptırımlarımız çok açık. Devlet başkanımızın hiçbir kararında Akkuyu yer almadı. Projeden vazgeçmedik, bunun tamamlanması daha çok Türkiye ile ilgili. Projenin ilerlemesi için bazı kanunlar çıkmalı, şu an mecliste. Türkiye'nin yapması gereken uzun liste var. Hazırlık aşamasında Rusya'ya düşen ne varsa yapıldı. Top Türkiye'de." ifadelerini kullandı.

Türk Akımı konusunda yine topun Türkiye'de olduğunu dile getiren Karlov, "Türk Akımı'ndan da vazgeçmedik, ancak top daha çok Türkiye tarafında. 1 Aralık 2014 yılında proje ile ilgili memorandum imzalandıktan sonra biz tüm aşamaları çok hızlı geçtik. Ancak Türk partnerlerimiz sorumluluk kararları almada hazır olmadıklarıyla karşılaştık." dedi. Milyar dolarlık projelerin hükümetler arası anlaşmaların yapılmadan olmayacağını söyleyen Karlov, "Geçen sen Türkiye'nin iç ilişkisi ve iki seçimden dolayı hükümetler arası görüşmeye başlayamadı. Mevcut durumda projenin geleceğiyle ilgili yorum yapmak zor. Umuyoruz ki Türkiye'ye tarafı kendine gelir ve ilişkilerin düzelmesi için gerekli olanları yapar." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'nın Ankara Büyükelçisi: En büyük zararı Antalya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER