Rusya savaş stratejisini revize etti ve yeni bölgelerde varlığını artırıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Mayıs 5 2025
Samanyoluhaber.com yazarlarından Arif Asalıoğlu değişen dengeler ve Rusya'nın yeni stratejilerini değerlendirdi.
Moskova ile Washington arasındaki ilişkilerin ton değişimi sonrası, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş stratejisini revize ettiğini görüyoruz. Kremlin yönetimi, topraklarına kattığı yeni bölgeleri güçlendirmeye ve ekonomisini stabilize etmeye odaklanıyor. O bölgelerde yaşayan nüfus içerisinde Rusya vatandaşı olmamış ve pasaport almamış kimse kalmadı. Ayrıca bir bütün olarak Rusya'nın planlanan askeri hedeflerinden vazgeçmediğini de söyleyebiliriz.
Bu değişimin Rusya-ABD ilişkilerini düzeltme çabasıyla da bağlantılı olduğu bir gerçek. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Washington’un Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne zarar vermemek için Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulamaktan kaçındığını açıkladı. Ayrıca iki ülke arasında, enerji ve sanayi alanlarında yeni ekonomik ilişkiler de kurulacak. Donald Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff ise Kremlin’de Putin ile yaptığı görüşmede ticari-ekonomik iş birlikleri önemli bir gündemdi. Daha önce de söylediğimiz gibi Washington’u bu tercihe iten en önemli motive, Rusya ile Çin arasındaki stratejik iş birliğini zayıflatmak ve Moskova’yı Batı’nın yörüngesine geri çekmek.
Önemli bir başka bir konu ise, Washington’un 22 maddelik barış şartlarını Ukrayna’yı zorlamasında netice alındı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Mike Waltz, Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne yönelik önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve tarafların barış anlaşmasına “her geçen gün daha da yaklaştığını” söyledi. Waltz’ın açıklamaları, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna özel temsilcisi Keith Kellogg’un son açıklamalarıyla paralellik gösteriyor. Kellogg geçtiğimiz günlerde, ABD’nin Ukrayna’ya sunduğu 22 maddelik barış şartlarının kabul edildiğini ve Kiev’in, aralarında Rusya’nın bazı toprak taleplerini de içeren bu koşulları prensipte onayladığını duyurmuştu.
ABD’nin, Ukrayna’nın doğal kaynaklarına erişimi gerçekleşti
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Süper Kupa Fenerbahçe'nin oldu2.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı3.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi4.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı5.İran protesto: Trump'tan tehdit, Hamaney'den rest
6.Covid aşıları öldürüyor mu? 4 yıllık araştırmanın sonuçları açıklandı7.Emniyet Müdürü, eşine, şöförlü çakarlı araç tahsis etmiş!8.Halep'te gerilim! Valilik binası insansız hava aracıyla vuruldu9.Dünya bu iddiayı konuşuyor: ABD Maduro'yu kaçırırken kan kusturan gizemli bir silah kullandı!10.ABD'de protesto dalgası: 50 eyalette binler sokağa çıkıyor

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH
ÇOK OKUNAN HABERLER







