Rusya: Sebze ve meyvedeki fiyat artışı Türkiye ambargosundan kaynaklanmıyor


Uçak krizinin ardından Türk mallarına, özellikle Türkiye'den gelen bazı sebze ve meyvelerin ithalatına ambargo getiren Rusya'da, bu ürünlerde yaşanan fiyat artışının ambargoyla ilgili olmadığı belirtildi. Rusya Federal Tekeli Önleme Servisi (FAS) Başkanı Andrey Tsyganov, sebze ve meyvedeki fiyat artışının mevsimsel olduğunu, Türkiye'ye uygulanan ambargo ile bağlantısının olmadığını söyledi. Tsyganov, fiyat artışının bu mevsimde artmasının doğal olmasının yanı sıra yeni yıl öncesi talebin artmasının da etkili olduğunu, ambargonun fiyatları yükseltmediğini vurguladı.

Rusya, uçak krizinin ardından Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Türkiye'den ithal edilen bazı ürünlere ambargo getirmişti. Bu ürünler arasında beyaz et ürünleri (dondurulmuş), canlı karanfiller, domates (taze, dondurulmuş), soğan, yeşil soğan (taze, dondurulmuş), karnabahar ve brokoli (taze, dondurulmuş), salatalık (taze, dondurulmuş), portakal (taze, kurutulmuş), mandalina (taze, kurutulmuş), üzüm (taze), elma (taze), armut (taze), kayısı (taze), şeftali ve nektarin (taze), erik (taze), çilek (taze), tuz (mutfak tuzu ve denature tuzlar) ve sodyum klorür gibi kalemler bulunuyordu.

Rusya'da 2016 yılının ilk 10 gününde ise sebze ve meyve fiyatlarında artış yaşandı. Fiyatların yüzde 2,6 oranında arttığı belirtildi.

Fiyatlardaki bu artışın, Türkiye'ye uygulanan ambargo ile bağlantısı olup olmadığı sorulan Andrey Tsyganov, "Şu an fiyatlarda meydana gelen değişiklikler öncelikle mevsimsel. İkinci olarak da yeni yıl öncesi talepte geleneksel bir artış meydana geldi. Şu an ambargonun fiyatlardaki etkisini, özellikle Ocak-Şubat aylarında domatesin fiyatının yükselmesindeki etkisini, bugünden kimse tahmin edemez." dedi.

FAS Başkanı Andrey Tsyganov, gıda fiyatlarında ise ciddi değişiklikler beklemediklerini sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya: Sebze ve meyvedeki fiyat artışı Türkiye ambargosundan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER