En büyük kozları doğalgaz...

Türkiye, Rusya ile karşı karşıya gelmesinin ardından Rus tarafından sürekli yaptırım tehdidi geliyor. Rusların en büyük kozu doğalgaz.

En büyük kozları doğalgaz...

Rus jetlerinin geçtiğimiz ay Suriye'deki hava operasyonlarına başlamasıyla birçok kez Türkiye sınırını ihlal etmiş, Türk tarafı da bunu protesto etmişti. O günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan 'gerekirse doğalgazı Rusya yerine başkasından alırız' açıklamasında bulunmuştu. Son olarak bir Rus jetinin düşürülmesinin ardından eğer doğalgaz kesilirse bu mümkün mü?

MEVCUT BORU HATLARIYLA BU MÜMKÜN MÜ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gerekmesi halinde Türkiye’nin en büyük gaz tedarikçisi olan Rusya yerine farklı kaynaklardan doğalgaz bulabileceğini söylemişti. Reuters’in haberine göre mevcut hatlarla başka ülkelerden doğalgaz alımı kısa vadede yapılması mümkün gözükmüyor.

TRAKYA’YA GAZ GELMEMESİ BÜYÜK PROBLEM

Bir enerji yetkilisi, Rusya’nın devre dışı kalması halinde Türkiye’nin mevcut boru hattı kapasitesinin ortaya çıkacak açığı kapatabilecek durumda olmadığını belirtti. Özel sektörden bir doğalgaz şirketinin üst düzey yetkilisi de “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları doğalgaz açısından hiç gerçekçi değil. Türkiye kısa ve orta vadede Rusya’ya bağımlı durumda” dedi ve ekledi:

Batıdan Trakya’ya gaz girişi olmaması demek, Türkiye için çok büyük bir problem. Oradan gelen gaz bütün Trakya, Marmara ve İstanbul’u besliyor. Orada o miktarda bir gaz getirecek başka bir boru hattı ya da sistemi yok. Mavi Akım’dan Türkiye’ye gaz gelmemesi demek bütün Karadeniz’i boşa düşürür, hidrolik açıdan sorun yaratır. Kış döneminde bunun telafi edilmesi mümkün değil.”

Türkiye Rusya’nın dışında İran ve Azerbaycan’dan doğalgaz, Nijerya ve Cezayir’den LNG alıyor.

Türkiye, Ukrayna üzerinden gelen ve Trakya’dan giriş yapan Batı Hattı ile Karadeniz’in altından gelip Samsun’dan karaya çıkan Mavi Akım üzerinden Rusya’dan doğalgaz alıyor.

“Uzun vadede Azerbaycan’dan ilave gaz alınır, Irak boru hattı ve TANAP hattı bitirilirse ancak bir denge sağlanması mümkün olur” diyen aynı şirket yetkilisi, “Kısa ve orta vadede Rus gazının devre dışı kalması ve onun telafi edilmesi gibi bir şey olması mümkün değil” dedi. Yapımı halen devam eden ve Türkiye ile Azerbaycan’ın planladığı 16 milyar metreküplük TANAP hattı 2018 yılı Haziran ayında devreye girecek.

Rusya yapımını planladığı Karadeniz altından Trakya’ya çıkacak olan 63 milyar metreküplük boru hattı kapasitesinin yarı yarıya indirildiğini ve ilk hatta akışın planlananın bir yıl ilerisinde 2017 sonunda gerçekleşeceğini açıkladı. 

Türkiye en iyi tedarikçisi konumundaki Rusya’dan yıllık 50 milyar metreküp olan doğalgaz ihtiyacının 28-30 milyar metreküplük bölümünü alıyor.


<< Önceki Haber En büyük kozları doğalgaz... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER