Rusya'nın petrol devi Rosneft Erbil'le 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Pazartesi, Eylül 18 2017
Rusya'nın önde gelen petrol şirketlerinden Rosneft, 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu öncesi Irak Kudastan Bölgesel Yönetimiyle bir milyar dolardan fazla bir tutara sahip bir doğalgaz boru hattı anlaşması yaptı.

IKBY 2014'ten bu yana Bağdat'taki merkezi yönetimden bağımsız olarak petrol ihraç ediyor. Rosneft de bu yıl bu bölgeden petrol satın alan şirketler arasına girmiş ve gelecekteki petrol alışverişi karşılığında bölgesel yönetime yüz milyonlarca dolar kredi vermişti.
Şirket bu son anlaşmayla da bir doğalgaz boru hattı kurma anlaşması imzalayarak, bölgedeki yatırımlarını büyüttü.
Reuters haber ajansına bilgi veren anlaşmaya yatın kaynaklar, yatırımların bir milyar doları aşacağını söyledi.
Erbil yönetimi, petrol gelirlerinin nasıl paylaşılacağı konusunda Bağdat ile yıllardır süren uzlaşmazlığın ardından 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna gideceğini açıklamıştı.
IKBY, IŞİD'le mücadele ve düşen petrol ve doğalgaz fiyatları nedeniyle yeni kaynaklara ihtiyacı olduğunu söylüyor.
2020'den sonra ihracat
Erbil yönetimi, mali durumunu düzeltmek için gelecekte satış vaatli anlaşmalara bağımlı durumda. Ancak şu ana dek, uzun vadede daha büyük yatırımlar gerektiren büyük doğalgaz yataklarını geliştirmeyi başaramadı.
Rosneft anlaşmasının, şu ana dek daha çok orta büyüklükteki şirketler tarafından yapılan doğalgaz yataklarının gelişimini hızlandırması bekleniyor.
Anlaşmanın Türkiye içinse, Avrupa'ya giden doğalgazda önemli merkezlerden biri haline gelme yolunda bir adım olabileceği yorumu yapılıyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Milletvekili Lütfü Türkkan skandalı açıkladı!2.Kıyamet için gemi inşa ettiren sahte peygambere büyük öfke: Gemiyi ateşe verdiler3.En zenginler listesindeki Ali Sabancı'dan şaşırtan çıkış: 'Geçinemiyorum'4.AKP'li Şamil Tayyar, partisinin 'ekran' krizini anlattı: 'Artık yüzde 50+1'in kolay alınamayacağı ortaya çıktı'5.ABD donanmasını alarma geçiren olay: Yaptırımları delen gemi Türk menşeli çıktı
6.İddia: ‘Erdoğan’dan vekillere ekran izni'7.'Dış kuvvet' ve 'temas' ayrıntısı...8.Yandaş Selvi düşen Libya uçağı için sabotaj iddiasını gündeme getirdi9.Gazze'de ağır kış: Yakıt bitti hastanelerin servisleri kapanıyor!10.ESK'daki yolsuzluklar ne kadar etkili oldu? Et fiyatı rekor üstüne rekor kırıyor!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







