Rusya'nın Türkiye'ye görünmeyen maliyeti

Borsa İstanbul'da uçak kriziyle birlikte şirketlerin değerleri adeta eridi. 4 günde Borsa İstanbul yüzde 5.14 değer kaybederken şirketler 29 milyar lira eridi. İhracattaki kayıp, döviz ve faizlerdeki artışla krizin Türkiye’ye maliyetinin 50 milyar lirayı geçtiği belirtildi.

Rusya'nın Türkiye'ye görünmeyen maliyeti

Rusya ile Türkiye arasında Rus uçağının düşürülmesiyle baş-layan gerilim iki ülkenin de piyasalarını vurdu.

Özgür Düşünce'den Mustafa Yağmurlu'nun haberine göre, gerilim iki ülkenin para birimi ve borsalarına adeta deprem etkisi yaptı. Geçen hafta Salı günü patlak veren krizden sonra Türk Lirası yüzde 3.71, Rus Rublesi yüzde 2.48 değer kaybetti.

YÜZDE 5,14 DÜŞTÜ
Uçak kriziyle sarsılan Borsa İstanbul bir haftada yüzde 6.25 kaybetti. Rus uça-ğının Suriye sınırında dü-şürüldüğü Salı gününden sonraki 4 günlük kayıp ise yüzde 5.14 olarak gerçekleşti. Borsa haftayı 75 bin 638 puandan tamamladı. Rus Borsası’nda düşüş yüzde 3.60 oldu.

DOLAR 1 AYIN ZİRVESİNDE
Rusya gerginliğiyle Türk Lirası geçen hafta dolar kar-şısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Dolar geçen haftaki 2.8294 lira seviyelerinden 2.9344 liraya kadar çıktı. Hafta içinde görülen 2.9344 lira bir ayın en yüksek seviyesi oldu. Euro ise yüzde 2,42'lik artışla 3,09 liraya çıktı. Gerilim gösterge tahvil faizlerini de artırdı. 2 yıllık gösterge tahvil faizi haftaya yüzde 10.26’dan başlamıştı Cuma günü yüzde 10.53’e yükseldi. 10 yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 10.22 oldu.

400 NARENCİYE TIR'I SAMSUN'DA BEKLİYOR
Antalya ve Mersin'den gelen narenciye yüklü yaklaşık 400 TIR, Samsun Limanı'ndaki gemilerin Rusya tarafına gidememesi üzerine 3 gündür Samsun-Ankara yolu üzerindeki dinlenme tesislerinde bekliyor.

DENİZE DÖKERİZ
Antalya ve Mersin'den yükledikleri her bir TIR'da en az 50-60 bin liralık yaş sebze ve meyve bulunduğunu ifade eden TIR şoförleri, bozulma riskine rağmen Rusya tarafından gelecek olumlu haberleri beklediklerini söyledi. Sürücüler, Rusya'nın taviz vermemesi durumunda TIR'lardaki ürünlerin bozulacağını ve denize dökmek zorunda kalacaklarını belirtti.

BORSA 4 GÜNDE 29 MİLYAR TL ERİDİ
Borsa İstanbul’da uçak kriziyle birlikte şirketlerin değerleri adeta eridi. Pazartesi gün sonu itibarıyla şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 608 milyar lira olarak hesaplanırken Cuma günü kapanışta bu rakam 579 milyar lira olarak hesaplandı. İhracattaki kayıp, döviz ve faizlerdeki artışın özel sektörün borçlarına etkisiyle birlikte krizin ülkeye maliyetinin 50 milyar lirayı geçtiği belirtildi.
<< Önceki Haber Rusya'nın Türkiye'ye görünmeyen maliyeti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER