Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde son durum

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal harekatı 3. günü de geride bıraktı. Ukrayna'nın başkenti Kiev, yeni güne siren sesleri ve art arda patlamalarla başladı. BM, Ukrayna'da şu ana kadar 64 silivin yaşamını yitirdiğini 240 silivin de yaralandığını duyurdu. İşte son gelişmeler...

SHABER3.COM

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi sürüyor. Savaşta 3. güne geride bırakırken taraflar henüz müzakere masasına oturmadı. Rusya 150 bin nüfuslu Melitopol’e girdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev yönetiminin müzakereler için bugünü işaret ettiğini duyurdu. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre müzakere ihtimali ardından orduya 'dur' emri veren Putin, Ukrayna'nın müzakereleri reddetmesi üzerine emri geri çekti. Rusya Savunma Bakanlığı, tüm birlikte bütün istikametlerde saldırı emri verildiğini açıkladı. 

Cumhuriyet'in derlediği habere göre Rusya'nın Ukrayna saldırısında 27 Şubat'ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

23.46: Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Rusya aleyhine dava açtığını açıkladı.

23.45: BM Güvenlik Konseyi, 193 üye ülkenin katılacağı BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda yarın olağanüstü oturum yapılması karar tasarısını onayladı.

22.47: BMGK, pazartesi günü Ukrayna gündemi ile BM Genel Kurulu'nu acil olarak topluyor.

23.33: İngiltere, Rus gemilerinin İngiliz limanlarına girişinin yasaklanmasını değerlendiriyor.

23.11: Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın saldırıları sonucu 14'ü çocuk 352 sivilin öldüğünü duyurdu. Bakanlık ayrıca saldırılarda 116'sı çocuk bin 684 kişinin de yaralandığını açıkladı.

22.54: AB, Ukrayna ordusuna 500 milyon avro değerinde silah ve askeri ekipman yardımı yapacağını duyurdu.

22.45: Ukrayna'nın Odessa şehrinde hava savunma sistemlerinin aktif olmasının ardından şehirde siren sesleri yükseldi.

22.38: AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna ordusuna gönderilecek silah, mühimmat ve yakıtın yolda olduğunu söyledi.

22.32: FedEx, ikinci bir duyuruya kadar Rusya içi ve dışı servislerin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

22.11: İsviçre Devlet Başkanı İgnazio Cassis, İsviçre'nin Rusya'ya yaptırımlar konusunda Avrupa Birliği kararlarını takip etmesinin çok muhtemel olduğunu söyledi.

21.43: Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın Belçika'dan 3.000 makineli tüfek ve 200 tanksavar bombası alacağını söyledi.

20.48: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da bazı askerlerinin öldüğünü açıkladı. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Maalesef, yoldaşlarımızdan bazıları öldürüldü veya yaralandı. Ancak kayıplarımız, Ukrayna ordusu ve milliyetçilerin kayıplarından çok daha az" dedi.

19.57: AB Komisyonu, tarihinde ilk kez savaştaki bir ülke için silah alımı ve teslimatını finanse edeceklerini açıkladı.

19.39: AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Belarus'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu.

19.37: Avrupa tüm hava sahasını Rusya'ya kapatıyor.

19.00: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Belarus'taki müzakerelerden bir sonuç beklemiyorum ama denesinler" dedi.

18.16: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya'yla görüşmeler sonucunda barışın sağlanabileceğini ancak Kiev'in tesliminin söz konusu olmadığını söyledi.

18.06: Ukrayna Harkov Valiliği tarafından, Harkov’un Rus askerlerinden tamamen temizlendiği açıklandı.

17.06 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre; görüşmede ateşkesin sağlanması ve tahliyeler dahil insani durum ele alındı.

16.00: Ukrayna ordusunun, Rus birliklerinin girdiği ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'da yeniden kontrolü sağladığı bildirildi.

Harkov Valisi Oleh Synyehubov, Telegram uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada, "Harkov'un kontrolü tamamen bizde. Silahlı kuvvetler, polis ve savunma güçleri çalışıyor ve şehir düşmandan tamamen temizleniyor" ifadesini kullandı.

15.50: Fransa, hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.

15.41: Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Medinskiy tarafından yapılan açıklamada "Ukrayna görüşme yapmayı kabul etti" denildi.

15.27: G7, Batı'nın bazı Rus bankalarını SWIFT'den keseceğini söyledi.

15.04: Kremlin, Ukrayna ile görüşmelerde İsrail'in arabulucu olmayı talep ettiğini duyurdu. Öte yandan açıklamada; Putin'in, İsrail Başbakanı Bennett'e Rusya'nın Belarus'ta görüşmeye hazır olduğunu ancak, Kiev'in bu fırsatı kullanmadığı belirtildi.

14.49: Ukrayna Cumhurbaşkanı zelensk, belarus lider lukashenko ile konuştuğunu söyledi.

14.46: Almanya, Rusya gazı alımını azaltma planlarını hızlandıracak.

14.40: Ukrayna Başsavcılığı: Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'savaş suçlusu' olduğunu kanıtlayacağız.

14.35: Hollanda bu akşamdan itibaren hava sahasını Rusya'ya kapatacak.

14.33: Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından 368 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

14.28: İtalya, hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.

14.26: Rus Devlet Savcısı, Rusya'nın güvenliğine karşı yabancı devletlere yardım sağlayan herkesin ihanetten 20 yıl cezalandırılacağını söyledi.

13.50: Zelenski: Rusya'ya karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtık.

13.49: Almanya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle ülkenin hava sahasını Rus uçaklarına kapatacak.

Scholz'dan Putin'e sert sözler!

13.10: Almanya Şansöylesi Scholz: Rusya'ya karşı eşi benzeri görülmemiş bir yaptırım paketi hazırlıyoruz.

12.45: Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, ülkesine saldıran Rus güçlerinin yaklaşık 4300 asker, 27 uçak, 26 helikopter, 146 tank, 706 zırhlı araç, 49 top ve 2 gemi kaybettiğini açıkladı.

12.41: Azerbaycan'ın Ukrayna Konsolosluğu'ndan yapılan açıklamaya göre dün gece Ukrayna’nın Odessa kentinden ayrılmaya çalışan Azerbaycanlı vatandaşların bulunduğu araç konvoyuna ateş açıldı. Açıklamada, saldırılarda toplam 4 Azerbaycan vatandaşının hayatını kaybettiği kaydedildi. 

12.39: Bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisinin Reuters'a verdiği demeçte, AB çapında Rus uçuşlarına yönelik bir yaptırımın gerçekleşebileceği bildirildi. Söz konusu kararın yeni bir yaptırım paketinin parçası olabileceği kaydedildi. Yetkili, AB üye ülkelerinin büyük bir çoğunluğunun hava sahalarını Rus uçuşlarına kapattığını ve daha geniş kapsamlı bir resmi kararın kısa süre içinde alınabileceğini de sözlerine ekledi.

12.10: Harkov bölgesel yönetim idaresi, Rusya'nın askeri ilerleyişini hızlandırdığı için Ukrayna kuvvetlerinin ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'un sokaklarında Rus birlikleriyle savaştığını söyledi.

11.54: İngiltere Dışişleri Bakanı Truss, "Önümüzdeki haftalarda daha fazla oligarkı yaptırımlarla hedef alacağız" dedi.

11.51: Rusya Merkez Bankası: Finans sektörünün istikrarını korumak için gerekli kaynaklara sahibiz

11.50: Zelenski, Ukrayna yanlısı 'uluslararası koalisyon' kurulmasına yönelik çağrıda bulundu.

11.32: Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna tarafına görüşmeler devam ederken, askeri operasyonunun durduruluacağını söylediklerini belirtti.

11.23: Gazprom, gaz akışının normal şekilde devam ettiğini açıkladı.

11.13: Google, Rus devlet destekli televizyon ağı RT'nin mobil uygulamasını Ukrayna'da engelledi.

Rusya ve Ukrayna'dan art arda müzakere açıklamaları
10.50: Zelenski, Rusya ile müzakereler için Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte'yi önerdi.

10.32: Zelenski, Rusya, Belarus topraklarından Ukrayna'ya saldırmazsa müzakere görüşmelerinin Minsk'te olabileceğini söyledi.

10.20: Finlandiya hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.

10.12: Ria haber ajansının haberine göre; Kremlin Sözcüsü Rusya'nın müzakerelere hazır olduğunu ve Moskava'nın Ukraynalıları beklediğini söyledi. Peskov, heyetin Ukraynalılarla görüşmek için Belarus'a ulaştığını da belirtti.

Türk gemilerinin güvenlik seviyesi 3'e yükseltildi
10.09: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Karadeniz’de bulunan Türk gemileri için güvenlik seviyesinin yükseltildiği duyuruldu.

09.31: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, yurt dışından gelen gönüllüler için yabancı bir birlik kurulacağını duyurdu. Zelenski yaptığı açıklamada, "Bu, ülkemize verdiğiniz desteğin temel kanıtı olacak" dedi.

09.30: Ukrayna'da Harkov Valisi Oleg Sinegubov yaptığı açıklamada, "Rus ordusu Harkov'a girdi. Vatandaşlardan sokağa çıkmamalarını, sığınaklarda kalmalarını istiyoruz" dedi. 

09.28: Ukrayna boru hattı operatörü, gaz taşıma boru hattının normal çalıştığını söyledi.

09.24: Reuters: Kiev'de patlama sesi duyuldu.

09.13: AFP: Rusya, Harkov'un ardından Ukrayna'nın güneydoğusunda bulunan Berdyansk kentini de kuşattığını iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, "Son 24 saat içinde Kherson ve Berdyansk kentleri Rus silahlı kuvvetleri tarafından tamamen ablukaya alındı" dedi.

09.10: Reuters: Kiev'de siren sesleri duyuluyor.

08.50: Ukrayna, Rus güçlerinin Harkov'a girdiğini açıkladı.

08.30: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki silahlı girişimlerinin başarısız olacağı vurgusu yapıldı. Elçiliğin Twitter hesabından sabah saatlerinde yapılan açıklamada "Günaydın dostlar! Yüzde 100 gerçek olan bilgiye göre düşman, Ukrayna'daki başarısızlıklarla o kadar demoralize olmuş ki orkları (namı diğer hava indirme birlikleri) emri uygulayıp savaş kargo uçağına binmekten vazgeçiyorlar! Detaylar geliyor! Biz kazanacağız!" ifadeleri kaydedildi.

Google'dan Rus devlet medyasına yaptırım!
08.00: Google, Rus devlet medyasına ait internet siteleri, uygulamalar ve YouTube hesaplarının gelir elde etmesini askıya aldı.

07.15: Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu. 

06.21: Ukrayna'dan Rusya ile müzakere açıklaması: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile yapılacak olası müzakerelerde Ukrayna'nın dikte edeceği bir pozisyonda olacağını söyledi.

05.25: Kiev'de patlama tehlikesi üzerine otel müşterileri sığınaklara indirildi.

05.10: Ukrayna, Donbass'ta kaybettiği Luhansk’a bağlı Sievierodonetsk kentini geri alındığını ve kentte tam kontrolün sağladığını duyurdu.

Macron, Lukaşenko'dan Rus birliklerin Belarus'tan ayrılmasını istedi
05.00: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonla görüştüğü Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'dan Rus birliklerin Belarus'tan en hızlı şekilde ayrılmasını talep etti.

04.39: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında, başkent Kiev'e yakın bir bölgede bulunan petrol tank çiftliğinin vurulduğu bildirildi.

04.25: Dünya’da en çok tanınan hacker gruplarından Anonymous, Rus devlet televizyonunu hackleyerek Rusya’nın Ukrayna’ya saldırına ait görüntülerini yayınladı.

03.55: Gazeteci Christo Grozev, Ukrayna'nın eski Avusturya Büyükelçisi Olexander Scherba'nın da paylaştığı bir video kaydı yayınlayarak, Kiev'in sürekli bombardıman altında olduğunu ve toplam 500 tanktan oluşan 3 konvoyun farklı yönlerden şehre yaklaştığını duyurdu.

03.35: Rusya, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'u havadan yoğun şekilde bombalamaya başladı. Harkov'da petrol boru hattının vurulduğu belirtiliyor. Rusya uçakları, Vasilkov'da bulunan bir petrol deposunu da balistik füzeyle vurdu.

03.15: CNN'in haberine göre; Kiev'in güney batısında gerçekleşen iki patlama gökyüzünü aydınlattı. Patlamalarda birinin kent merkezine yaklaşık 20 kilomete mesafede gerçekleştiği bildirildi. İkinci patlama ise Kiev'in batısında, şehrin ikinci büyük havalimanı yolunda yaşandı.

02.55: BBC muhabiri Fergal Keane, Ukrayna'nın Polonya sınırına 20 kilometre mesafede savaştan kaçan Ukraynalıları görüntüledi. Binlerce kişinin ve aracın Polonya'ya geçmek için sıra oluşturduğu görülüyor.

02.45: Tesla ve SpaceX kurucusu Elon Mush, Stralink uydusu internet servisini Ukrayna'da aktif hale geçirdiğini duyurdu. Bu gelişmeyle Ukrayna'da internet erişiminin engellenmesi zorlaşacak.

02.20: Rusya'nın, Litvanya, Letonya, Slovenya ve Estonya uçaklarına hava sahasını kapattığı bildirildi.

00.55: İngiltere Başbakanı Boris Johnson Rusya'ya yönelik yaptırımların sertleştirileceğini açıkladı. Johson, Putin'in beklediği gibi olmadığını ve Ukrayna halkının direnmeye devam ettiğini söyledi.

00.47: Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Kiev'in bombardıman altında olduğunu kaydetti.

00.44: Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, yaptığı açıklamada, Berlin'in hava sahasını Rus uçaklarına kapatmasından yana olduğunu ve gerekli tüm önlemlerin alınması talimatını verdiğini belirtti.

00.31: Sputnik'in aktardığına göre Alman ARD kanalı "AB, hava sahasını Rus havayolu şirketlerine kapatacak" ifadelerine yer verdi.

00.14: Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rus ordusunun gün boyunca üç Su-30 ve iki Su-25 savaş uçağı, 11 helikopter ve iki İl-76 nakliye uçağı kaybettiği belirtildi.

Rus ordusuna ait hava araçlarının, Su-27’lerin yanı sıra S-300 ve Buk M-1 hava savunma sistemleri ile imha edildiği vurgulanan açıklamada, akaryakıt taşıyan bir yük treninin ise Bayraktar TB2 SİHA ekibinin başarılı çalışmasıyla imha edildiği kaydedildi.

00.11: Alman hükümeti: Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasını belirli koşullar altında desteklemeye hazırız. 

00.06: Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Rusya’da düzenlenen savaş karşıtı gösterilerde gözaltı sayısının 3 bini geçtiği bildirildi.

00.05: Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı Basın Sekreteri John Kirby, “ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya hafif silahlar ve çeşitli mühimmatları içeren 350 milyon dolarlık ek askeri yardım gönderilmesine izin verdi” dedi.

23.58: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’ya ait çok sayıda hava aracının yanı sıra yakıt ve yağ taşıyan bir yük treninin imha edildiğini bildirdi.

23.49: Ukrayna’daki Lviv şehrinin Belediye Başkanı Andrey Sadoviy halka seslenerek, “Molotofları hazırlayın” dedi. Ukrayna’nın batı bölgesinde yer alan Lviv şehrinin Belediye Başkanı Andrey Sadoviy, halka seslendi. Başkan Sadoviy açıklamasında, "Savunma ve polis birlikleriyle şehirde devriye gezmeye davet ediyoruz. Kim silah sahibiyse hazır olsun. Sakinliğinizi koruyun ve molotof kokteyllerini hazırlayın" şeklinde konuştu.

23.11: Ukrayna’nın doğusunda bulunan ve Donbass bölgesine yakın olan Harkov şehrinde bu gece çatışmalar şiddetlendi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, "Rusya herhangi bir saldırı ihtimalinde ilk Harkov’a saldıracak" ifadelerini kullanmıştı.
<< Önceki Haber Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde son durum Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER