Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili tüm gelişmeler bu haberde

Rusya'nın Ukrayna topraklarına yaptığı işgal harekatı 7. gününe girerken, ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'de yaptığı konuşmada Rusya'nın Ukrayna'yı işgali hakkında "Tarih bize gösteriyor ki, hesap sorulmayan diktatörler daha fazla kan döküyor" dedi, Rus oligarkların varlıklarına el konacağını açıkladı. Bağımsız kaynaklar tarafından teyit edilen gelişmeleri size en hızlı şekilde bu haberden duyurmaya çalışıyoruz.

SHABER3.COM

Rusya yönetiminin Ukrayna'ya yönelik olarak başlattığı askeri saldırı devam ederken bölgede ve dünyada konuyla ilgili yeni gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor.

Dünya ve bölgeyle ilgili olarak Evrensel'de yer alan gelişmeler:

23:30: Pentagon, Rusya'nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.

23:11: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'nin, Rus oligarkların yatları, özel jetleri ve diğer tüm mal varlıklarını donduracağını ve ele geçireceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya aralarında tanksavar ve uçaksavar silahların da bulunduğu savunma ekipmanlarını ulaştıracaklarını bildirdi.

22:08: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden sirenler çaldı. Sirenlerin ardından büyük bir patlama sesi duyulduğu belirtildi.

Bağımsızlık Meydanı'nda barikatlar kurulduğu belirtildi.

20:50: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da 498 Rus askerinin hayatını kaybettiğini, bin 597'sinin de yaralandığını açıkladı.

Konaşenkov, “Ukrayna’da milliyetçiler ve güvenlik güçlerinden askerler arasındaki kayıplar şöyle oldu: 2 bin 870 can kaybı ve yaklaşık 3 bin 700 yaralı var. 498 Rus askeri de askeri görevlerini yerine getirirken hayatını kaybetti. Arkadaşlarımızdan bin 597’si de yaralandı” dedi.

19:46: Rusya cephesi, Ukrayna yönetimi ile müzakerelerin 3 Mart'ta sabah Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi.

19:13: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırım'ın Ukrayna’ya ait olarak kalsaydı, şimdi orada NATO üslerinin yapılmış olacağını savundu. Lavrov, bunun, Rusya için kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi.

Lavrov ayrıca, "Batı, Rusya'nın önüne yeni bir 'Demir Perde' indirmeye karar verirse, endişelenmeyeceğiz ve gelişme fırsatı bulacağız" dedi.
18:40: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında, bu ülkenin enerji sektörünü hedef alma seçeneğinin masada olduğunu açıkladı. MSNBC televizyonuna konuk olan Psaki, ABD'nin ve Batı ülkelerinin Rusya'nın enerji sektörünü hedef alan yaptırımlar uygulayıp uygulamayacağının sorulması üzerine, "Buna son derece açığız. Bu konuyu düşünüyoruz. Bu seçenek masada ancak bunun etkilerini bir ölçüp tartmamız lazım" ifadesini kullandı.
18:04: Alman ağır vasıta üreticisi MAN, Rusya ve Belarus'a araç ve aksam ihracatını durdurduğunu açıkladı. Şirket, 70 kişinin istihdam edildiği St. Petersburg'daki fabrikada üretimin askıya alındığını da duyurdu.
15.56: Mariupol Belediye Başkanı Boichenko Vadym, "Rus saldırısında şehirdeki su tedariği kesildi" açıklamasında bulundu. Vadym ayrıca, Rusların şehirdeki tahliyeleri engellediğini belirtti.

15.36: Ukrayna Acil Durum Servisi, Rus saldırılarında 2 binden fazla sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi. 

14.46: Harkov bölgesel yönetimi, Harkov Kent Konseyi binasına füze isabet ettiği aktardı.

14.35: Ukrayna Hava Kuvvetleri, Kiev semaları üzerinde 2 Ukrayna MIG-29 avcı savaş uçağının, 2 Rus savaş uçağı ile savaştığını aktardı. Hava kuvvetleri, 2 Rus uçağının ve 1 Ukrayna uçağının düştüğünü belirtti.

14.30: Rusya merkezli TASS haber ajansı Ukrayna Cumhurbaşkanı yardımcısına dayandırdığı haberinde, ikinci tur ateşkes müzakerelerinin bugün akşam saatlerinde yapılacağını açıkladı. 

14.29: Ukrayna Hava Kuvvetleri, 2 Ukrayna MIG-29 avcı savaş uçağının, Kiev semaları üzerinde, 2 Rus savaş uçağı ile savaştığını aktardı. Hava kuvvetleri, 2 Rus uçağının ve 1 Ukrayna uçağının düştüğünü belirtti.

14.03: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya ile ikinci ateşkes görüşmelerinin ne zaman yapılacağının belli olmadığını söyledi.
13.40 ALMANYA: UKRAYNALI SIĞINMACILAR 3 YIL SIĞINMA İZNİ ALACAK
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Ukrayna'dan gelen sığınmacıların iltica prosedüründen geçmesine gerek olmadığını ve her birine 3 yıllığına sığınma izni verileceğini söyledi. Kararları hızlı ve bürokrasiye tabi olmadan aldıklarını ifade eden Faeser, "Ukrayna'dan gelen mültecilerin iltica prosedüründen geçmesine gerek yok. AB'de 3 yıla kadar anında sığınma alacaklar" dedi. Bakan, sığınmacılara sağlık sigortası ve çalışma izni sağlanacağını da sözlerine ekledi. Öte yandan Almanya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şimdiye dek 5 bin 300 Ukraynalı sığınmacının başvuruda bulunduğu bilgisi paylaşıldı. 13.17 Belçika, Kiev Büyükelçiliğini kapattı Belçika Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki büyükelçiliğini geçici olarak kapattığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Değişen güvenlik durumu nedeniyle Kiev'deki Belçika büyükelçiliğinin kapatılmasına karar verilmiştir. Hala Ukrayna'da bulunan Belçikalılara konsolosluk yardımı sağlamaya devam edeceğiz” ifadesi yer aldı.
12.58 Lavrov: Ukrayna'nın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğiz
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Ukrayna'nın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğini belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'ya yönelik askeri harekat sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Lavrov, Ukrayna’nın Rusya ile görüşmeyi ABD’nin isteğiyle ertelediğini ifade etti.
Rus bakan, "Batı, Rusya'nın yeni Avrupa güvenlik mimarisi oluşturulmasına ilişkin taleplerini hayata geçirmeyi reddetti" diye konuştu. Lavrov, "Üçüncü Dünya Savaşı, nükleer silahların kullanıldığı yıkıcı bir savaş olacak" ifadelerini kullandı.
Ukrayna’dan kaçan Afrikalılar konuştu: Çok fazla ırkçılığa maruz kaldık
Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’dan kaçmayı başaran Afrikalılar sınır hattında yaşananları anlattı. Romanya'ya geçen öğrenci Vukile Dlamini, AA’ya yaptığı açıklamada, hayatının en zor yolculuklarından birini yaptığını belirterek, “Çok fazla ırkçılığa maruz kaldık. Polis bize silah doğrulttu. Hala yaşadıklarımın etkisi altındayım. Fiziken ve ruhen çok yıprandım” dedi. Slovakya'ya ulaşmayı başaran Nijeryalı Victor Eldred de “Lviv'de trene sadece Ukraynalıların binmesine izin verdiler. Saatlerce soğukta bekledik ama bir şekilde zorlu bir yolculuk sonunda Ukrayna'dan çıkmayı başardık” ifadesini kullandı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Tahliye olmak isteyen Afrikalılar bizim dostumuz ve ülkelerine dönmek için herkesle eşit fırsata sahip olmaları lazım” ifadelerini kullanmıştı.
12.00: Rusya ve Ukrayna'nın ikinci görüşmesi ertelendi.
 Rusya devlet ajansı TASS, savaşın 7. gününde Ukrayna ve Rusya arasında yapılacak ikinci müzakere görüşmesinin ertelendiğini duyurdu. Konuyla ilgili Ukrayna tarafından henüz bir açıklama gelmedi.
11.07 İngiltere Savunma Bakanı: Putin’in işgali daha da acımasızlaşacak İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna işgalinin daha da acımasız bir hale geleceğini söyledi. Wallace "Mantıklı düşünen kimse, onun (Putin) yaptığını yapmaz. Onun acımasızlığının arttığını göreceğiz" dedi ve ekledi: "İstediği olmayınca şehirleri kuşatıyor, acımasızca onları gece bombardımana tutuyor ve sonunda direnişlerini kırıp şehirlere girmeye çalışacak." 10.44 Zelenskiy’den Ukrayna’nın AB üyeliğine destek çağrısı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Ukrayna’nın AB üyeliğine destek çağrısında bulundu. Rus işgalinin ilk altı gününde 6 binden fazla Rus askerinin öldüğünü belirten Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’yı bombalar, hava saldırıları ve füzelerle ele geçiremeyeceğini söyledi.  10.25 Türkiye’den Ukrayna’ya bir parti daha SİHA gelecek
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov yurtdışından daha fazla sayıda Stinger ve Javelin füzeleri tedarik edeceklerini söyledi. Reuters haber ajansının haberine göre Reznikov Türkiye’den de bir parti daha silahlı insansız hava aracı (SİHA) geleceğini belirtti. 10.20 Rusya: Herson'un kontrolünü ele geçirdik
Rusya, Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentinin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov televizyondan yayınlanan açıklamasında "Rus silahlı kuvvetleri Herson'un bölge merkezini tamamen kontrolü altına almıştır" dedi. Ukrayna tarafı ise kentin abluka altında olduğunu doğruladı. Mariupol'ün de düzenli olarak top ateşi altında olduğu açıklandı. 09:34 Rusya, Herson kentinde kontrolü ele geçirdiğini açıkladı
Rusya Savunma Bakanlığı, askerlerinin Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentini ele geçirdiğini söyledi. Şehrin düştüğü doğrulanırsa, Herson Ukrayna'da şimdiye kadar Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen en büyük şehir olacak. Herson belediye başkanı İgor Kolikhayev, Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonu ve limanı kontrol altına aldığını söyledi.
08:24 Sberbank Avrupa pazarından çıkıyor
Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank, Avrupa pazarından çıkacağını açıkladı. Sberbank yaptırımların ardından Avrupa’daki şubelerine yeterli likidite sağlayamadığı gerekçesiyle bu kararı aldığını, fakat şubelerin hesap sahiplerine tüm bakiyelerini ödeyecek kadar parasının bulunduğunu duyurdu. 8:14 Petrolün varil fiyatı önlemlere rağmen 110 doları aştı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin petrol tedarikinde yaratabileceği sorunlara dair endişeler nedeniyle artan petrol fiyatı, alınan önlemlere rağmen bugün 110 doları aştı. Bu, son yedi yılın en yüksek seviyesi. Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri dün depolardaki acil durum stoklarından 60 milyon varilin piyasaya sürüleceğini açıklamıştı.
8:03 Birleşmiş Milletler: Ukrayna’da 13’ü çocuk en az 136 sivil hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler, Rusya’nın geçen hafta Perşembe günü başlattığı Ukrayna’nın işgalinde bugüne kadar 13’ü çocuk en az 136 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell, gerçek sayının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söyledi. Throssell ölümlerin çoğunun top atışları, hava saldırıları ve diğer patlayıcılardan kaynaklandığını belirtti. BM, savaşta 400 civarında sivilin de yaralandığını duyurdu. Ukrayna hükümeti ise bugüne kadar 352 sivilin öldüğünü, 1.684 sivilin de yaralandığını açıklamıştı.

7:56 Rusya’da Moskova Borsası haftanın üçüncü işlem gününde de açılmadı

Rusya Merkez Bankası, Moskova Borsası’nın haftanın üçüncü işlem gününde de kapalı kalacağını açıkladı. Batı ülkelerinin hafta sonu getirdiği ekonomik yaptırımların ardından Rus rublesi Pazartesi güne yüzde 30 değer kaybıyla başlamış, faizlerin yüzde 9,5’tan yüzde 20’ye çıkarılması sonrası değer kaybı yüzde 15’e gerilemişti. Rusya’da borsalar o günden beri kapalı olsa da ülke dışında işlem gören Rus şirketlerinin hisselerinde büyük düşüş gerçekleşti. 7:34 Herson Belediye Başkanı Kolikhayev: Rus güçleri şehre girdi, tren istasyonunu kontrol altına aldı

Ukrayna’daki Herson kentinin belediye başkanı İgor Kolikhayev, Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonunu kontrol altına aldığını söyledi. Herson, Ukrayna’nın güneyinde, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’ın kuzeyinde bulunuyor. Yerel bir radyo istasyonuna konuşan Kolikhayev, kentteki çatışmaların sürdüğünü de ekledi. Herson’un nüfusu 300 bin civarında. 7:19 Uluslararası Paten Birliği, Rus ve Belaruslu sporcuların yarışmalara katılımını yasakladı
Uluslararası Paten Birliği (ISU) Rus ve Belaruslu sporcuların ikinci bir duyuruya kadar uluslararası yarışmalardan menedildiğini açıkladı. ISU açıklamasında “Ukrayna’daki çatışmalardan etkilenenlerle dayanışma içindeyiz” ifadelerini kullandı. Karar Dünya Buz Pateni Şampiyonası’na üç hafta kala açıklandı. Rusya bu alanda en başarılı ülkeler arasında gösteriliyor. Rus sporcular Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’nda beş madalya almıştı.
7:00 Youtube, Sputnik ve RT'nin kanallarını Avrupa'da erişime kapattı
ABD merkezli teknoloji devi Google, Rusya-Ukrayna savaşında Rusya'nın "propaganda ve yanlış bilgi yaymasını önlemek" amacıyla Rus devletine bağlı basın organları RT ve Sputnik'in Youtube kanallarını Avrupa'da erişime kapattığını duyurdu.

6:32 Rusya ülke dışına 10 bin doların üzerinde nakit çıkarmayı yasakladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir kararname ile vatandaşlarının 10 bin dolardan daha fazla nakit dövizle ülke dışına çıkmasını yasakladı. Yasak bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Batı ülkelerinin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlar, Rus ekonomisini derinden etkiliyor.
6:31 Rus ordusu Harkov’a hava saldırısı düzenlendi
Ukrayna ordusu, Harkov’a Rus paraşütçü birliklerinin indirildiğini ve kente hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Rusça konuşanların ağırlıklı olduğu kent, işgalin başından beri en yoğun bombalanan büyük kent durumunda. Salı sabahı kentin yerel yönetim binasına bir roket saldırısı düzenlenmişti.
6:23 ABD’de Rusya’dan petrol ithalatını yasaklama çağrıları artıyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’ya yönelik sert uyarıları ve hava sahasını kapama kararı Kongre’deki iki partinin de desteğini aldı. Fakat hem Demokrat Parti’den hem de Cumhuriyetçi Parti’den siyasetçiler arasında, Rusya’dan petrol ithalatını yasaklamaya yönelik çağrılar artıyor. Bazı Cumhuriyetçi siyasetçiler Twitter hesaplarından, Biden’ın böylesi bir adım atmamasını eleştirdi.

5:27 İtalyan petrol şirketi Eni, Rusya’dan Türkiye’ye gaz taşıyan Mavi Akım boru hattından çekilmek istediğini açıkladı

İtalyan petrol şirketi Eni, Rusya’dan Türkiye’ye doğal gaz taşıyan Mavi Akım boru hattındaki yüzde 50’lik hissesini satmak istediğini açıkladı Boru hattının diğer yüzde 50’lik hissesi Rus Gazprom şirketine ait. Daha önce de BP, Shell ve Exxon şirketleri Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırma kararı almıştı.

Bir Eni sözcüsü, şirketin Rusya’daki varlığının kısıtlı olduğunu, ülkenin kuzeyindeki doğal gaz arama lisanslarının 2014’teki yaptırımlardan beri kullanılamadığını söyledi. Rusya Başbakanlığı, Salı günü yaptığı bir açıklamada yabancı sermayenin Rusya’yı terk etmesinin önüne geçmek için bir yasal düzenleme hazırlandığını duyurmuştu.


5:20 Boeing Rusya’daki tüm faaliyetlerini sonlandırdı

Pazartesi günü Kiev’deki ofisini kapatan ve Moskova’daki pilot eğitim programlarını durduran şirket, bugün de Rus uçaklarına parça, teknik destek ve bakım desteği vermeyeceğini duyurdu.


5:20 Belarus Ukrayna sınırındaki birlik miktarını iki katına çıkarmaya karar verdi

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna sınırındaki askeri birliklerinin büyüklüğünü iki katına çıkarmaya karar verdiklerini açıkladı. Ülkesinin güvenlik konseyinde konuşan Lukaşenko “Üst düzeyde eğitilmiş birlikler Belarus’a karşı herhangi bir askeri operasyon yapılmasını engellemek için bölgeye gönderilecek” dedi.


5:20 ExxonMobil Rusya’daki operasyonlarını sonlandırıyor

ABD’li enerji şirketi ExxonMobil, Rusya’daki operasyonlarını sonlandırma kararı aldı. Texas merkezli şirket, yaşananlar nedeniyle yeni yatırım da yapmayacaklarını açıkladı ve “Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal eden ve halkını tehlikeye atan askeri adımlarını üzüntüyle karşıladık” ifadelerini kullandı.

25 yıldır Rusya’da faaliyet gösteren Exxon’un ülkede 1.000 çalışanı bulunuyordu. Exxon’dan önce BP ve Shell de benzer kararlar almıştı.


5:20 Ukrayna’da halka molotof kokteyli atma eğitimi veriliyor

Ukrayna’da devlet, halka molotof kokteyli yapma ve atma eğitimi veriyor. Kiev’in batısındaki Zihtomir kentinde bir grup vatandaşa şişeleri en iyi fırlatma yolları uygulamalı olarak gösterildi. Kiev’de de çok sayıda kişi sokaklarda molotof kokteyli hazırlıyor


5:20 Wikipedia: Moskova ‘Rusya’nın Ukrayna’yı işgali’ maddesini silmemizi talep etti

İnternet ansiklopedisi Wikipedia’nın Rusça sayfası, Rusya iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor’un “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali” sayfasını silmelerini talep ettiğini açıkladı. Wikipedia, aksi taktirde sitelerinin engellenebileceğini de iletildiğini söyledi. Rus yetkililer yaşananlar için “savaş” veya “işgal” kelimelerinin kullanımını yasaklıyor ve devlet kontrolündeki medya da bunu “askeri operasyon” olarak niteliyor.


5:20 Rusya’nın Cenevre’deki BM Elçisi Gatilov: Kiev tavize yanaşmıyor

Rusya’nın Cenevre’deki BM Büyükelçisi Gennady Gatilov, Ukrayna’nın müzakerelerde herhangi bir tavize yanaşmadığını söyledi. Gatilov “İki ülke arasındaki sorunun meşru ve dengeli bir çözümüne yanaşmıyorlar” dedi. Bir Lübnan kanalına konuşan Gatilov, Rusya’nın “tüm ülkelerin pozisyonlarına ve eşitliğe saygı duyan diplomasiyi desteklendiğini” de ekledi.


5:19 Dünya Bankası’ndan Ukrayna’ya 3 milyar dolarlık yardım hazırlığı

Dünya Bankası ve IMF, Ukrayna’ya 3 milyar dolarlık yardımda bulunmaya hazırlanıyor. Ortak bir açıklama yapan iki kurum, Rus işgalinin artçı sarsıntılarından endişe duyduklarını açıkladı. Artan emtia fiyatları ve piyasalardaki istikrarsızlığın küresel enflasyonu artırabileceğine dikkat çeken Dünya Bankası, en az 350 milyon doları önümüzdeki hafta teslim edilmek üzere 3 milyar dolarlık bir paket hazırlandığını duyurdu.

IMF de Ukrayna’dan gelen acil finansman talebini değerlendirmeye aldıklarını ve Haziran ayına kadar 2,2 milyar dolarlık bir fon hazırlanmasını umduklarını paylaştı.


05:19 BBC Rusya’ya program satışını sonlandırdı

BBC, Rusya’ya program satışını sonlandırdığını açıkladı. Bundan böyle Rusya’daki TV kanalları yeni BBC yapımları satın alamayacak. BBC ayrıca, kanalların halihazırda almış bulunduğu içerikleri yayınlamamalarını da talep etti. Yayını kesilecek programlar arasında Sir David Attenborough’nun son belgeseli olan The Green Planet da yer alıyor.

İngiliz ITV kanalı da aynı yönde bir karar aldı. İngiltere’deki en büyük bağımsız prodüktörler birliği olan Producers Alliance for Cinema and TV de tüm üyelerine Rusya’ya içerik satmayı durdurma çağrısında bulundu.


5:19 İsrail’deki Soykırım Müzesi, Rusya’nın Kiev’deki TV kulesi bombardımanında Soykırım anıtına hasar vermesini kınadı

Saldırıda beş sivilin hayatını kaybettiği açıklandıImage caption: Saldırıda beş sivilin hayatını kaybettiği açıklandı
İsrail’de, Nazilerin İkinci Dünya Savaşı sırasında işlediği Yahudi Soykırımı’nın anmak için kurulan Tad Vashem Soykırım Müzesi, Rusya’nın Kiev’deki TV kulesine yaptığı saldırıda, bölgedeki Babi Yar Soykırım Anıtı’nın hasar gördüğünü açıkladı ve saldırıyı kınadı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da bölgenin korunması çağrısında bulunurken saldırı nedeniyle Rusya’yı kınamadı. Anıt, Nazi ölüm mangalarının 1941’de yalnızca iki gün içinde 33 bin Yahudi’yi öldürdüğü, Avrupa’nın en büyük toplu mezarının üstünde yer alıyor Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de saldırının “tarihin bir tekrarı” olduğunu söyledi.


5:19 Ukrayna ve Çin dışişleri bakanları arasında işgalin başından beri ilk telefon görüşmesi

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba işgalin başından bu yana ilk defa telefonda konuştu. AFP ajansının Çin basınından aktardığı habere göre Vang, Kuleba’ya çatışmalar nedeniyle “derin üzüntülerini” iletti ve sivillere verilen zararı yakından takip ettiklerini söyledi. Vang iki tarafın da müzakerelere açık olması gerektiğini belirtti. Kuleba ise Pekin’in Moskova ile özel ilişkisini hatırlatarak Çin’in bu ilişkiyi kullanarak Rusya’yı işgale son vermeye ikna etmesini talep etti. Reuters’ın aktardığına göre Vang, şiddetin sonlanması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.


5:16 Google, Russia Today’i arama sonuçlarından çıkardı

Google, Rus devlet yayıncısı Russia Today’in internet sitesini arama sonuçlarından çıkardı. Google Küresel Meseleler Müdürü Kent Walker “Bu olağanüstü krizde, dezenformasyon kampanyalarını engelleyebilmek için olağanüstü önlemler almamız gerekiyor” dedi.

Google daha önce de Rus devlet medyasının YouTube’a reklam vermesini ve platformun bazı özelliklerini kullanmasını yasaklamıştı. RT Yazı İşleri Müdür Vekili Anna Belkina ise “Batılı şirketler, tarihsel olarak kuşattıkları kitlelerinin farklı bir ses duymasından, değişik bir perspektif görmesinden korkuyor” dedi. RT ve Sputnik, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından “Rusya’nın dezenformasyon ve propaganda ekosisteminin iki kritik parçası” olarak görülüyor. Apple da RT ve Sputnik uygulamalarının Rusya dışında indirilmesini engellemişti.



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'yı işgal ederek Rusya'nın nüfuzunu genişletme sürecini bir üst noktaya taşıdı. Gazeteci Fehim Taştekin, Putin'in hamlelerini BBC Türkçe için yazdığı analizde kaleme aldı.


5:16 FIA: Rus yarışçılar motor sporlarına Rus bayrağı kullanmadan katılabilir

Rus F1 pilotu Nikita Mazepin bu sezon Haas ile yarışacakImage caption: Rus F1 pilotu Nikita Mazepin bu sezon Haas ile yarışacak
Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), Rus yarışçıların küresel yarışmalarda yer alabileceğine karar verdi. Fakat bu yarışçıların Rus bayrağı kullanmaması gerekecek.

Bu yaptırım Belaruslu yarışçılar için de geçerli olacak. İki ülkeden yarışçıların FIA’nın “barış ve siyasi tarafsızlık ilkelerine sadık kalması” talep edilecek. FIA bu yaz Rusya’nın Soçi kentinde yapılması planlanan Uluslararası Drift Kupası’nın iptal edildiğini de duyurdu.


5:16 Rusya’da ölen askerlerin ailelerine tazminat ödeniyor

Rus ordusu bugüne kadar Ukrayna’da hayatını kaybeden askerler olduğunu kabul etmekte isteksiz davransa da yerel yönetimler, ölen askerlerin ailelerine tazminat ödendiğine dair bilgiler paylaşıyor. Ekho Moskvy radyosunun aktardığına göre Çeçen lider Ramazan Kadirov, hayatını kaybeden askerlerin ailelerine 2 milyon ruble (yaklaşık 20 bin dolar) ödeneceğini açıkladı.

Korasnodarsk Valisi Veniamin Kondratyev de aynı bilgiyi aktarırken, ölen bir askerin de adını paylaştı ve “Kaybınızın acısını hiçbir şeyin dindiremeyeceğini biliyorum fakat kimseyi yalnız bırakmayacağız ve elimizden geldiğince destekleyeceğiz” dedi.


5:06 ABD Başkanı Biden: Rus oligarklarının varlıklarına el koyacağız

ABD Başkanı Joe Biden, Kongre’de yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında “Tarih bize gösteriyor ki, hesap sorulmayan diktatörler daha fazla kan döküyor” dedi.

Biden “Putin diplomasiyi reddetti. Batı’nın ve NATO’nun yanıt vermeyeceğini düşündü. Bizi bölebileceğini sandı. Ama yanıldı. Hazırlıklıydık” diye konuştu. Biden ABD hava sahasının Rus uçuşlarına kapatıldığını da söyledi.

Biden’ın konuşmasından öne çıkan kısımlar şöyle:

“Ukrayna halkı Putin’in asla hayal edemeyeceği güçlü bir duvar ördü.

“Ukrayna lideri Zelenskiy ve Ukrayna halkını dünyaya ilham veren cesaretleri, korkusuzlukları ve kararlılıkları için kutluyorum.

“İşgalin tek sorumlusu Vladimir Putin. Uzun vadede büyük bir bedel ödeyecek.

“Putin’in rejimi milyarlarca dolarlık yolsuzluklar yapmış oligarklar ve diğer üst düzey yöneticiler tarafından destekleniyor.

“Avrupalı müttefiklerimizle oligarkların yatları, jetleri ve diğer lüks ürünlerine el koyacağız.

“Putin Kiev’i tanklarla kuşatabilir ama Ukrayna halkının rızasını alamayacak.”


4:16 ABD Rus uçaklarına hava sahasını kapatacak

CBS, ABD’nin kısa süre içinde Rus uçaklarına hava sahasını kapatmayı planladığını aktarıyor. Daha önce Avrupa ülkeleri ve Kanada da bu yönde bir karar almıştı. CBS bu kararın 24 saat içinde alınmasının beklendiğini söyledi. Rusya’dan ABD’ye gitmesi planlanan bazı uçuşlar da iptal edilmiş gözüküyor.


4:04 Zelenskiy: Herkesten daha fazla savaşacağız ama savaşı tek başımıza kazanamayız

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kiev’de gizli bir sığınakta Reuters ve CNN’e konuştu. Zelenskiy, ateşkes görüşmelerinin ciddiye alınabilmesi için saldırıların durdurulması gerektiğini söyledi: “Rusya bunu yaparsa, barışa hazır demektir. Öbür türlü görüşmeler sadece zaman kaybı olur. Buna hazır olup olmadıklarını göreceğiz.”


4:04 ABD: Bazı Rus birlikleri teslim oldu, bazılarının da gıda ve yakıt sıkıntısı çektiğine dair işaretler var

ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir kaynak, Ukrayna’yı işgal eden Rus birliklerine dair gözlemlerini paylaştı. Pentagon, Rus birliklerinin morallerinin düşük olduğunu, çatışmada altı gün geçmesine rağmen hava üstünlüğünün kurulamadığını belirtti.

Rusya’nın 400 civarında füze fırlatmasına rağmen Ukrayna hava savunmasının başarılı bir şekilde çalıştığı, Rusya’nın sınırdaki birliklerinin yüzde 80’inin Ukrayna’ya girdiği, bazı birliklerin teslim olduğu, bazılarının da gıda ve yakıt sıkıntısı çektiğine dair işaretler bulunduğu paylaşıldı.


4:04 Kiev’e yönelen Rus konvoyu, araçların bozulması nedeniyle istenen hızda ilerleyemiyor

Ukrayna’da Kiev’e yönelen Rus konvoyuna dair yeni bilgiler paylaşıldı. Uydu görüntülerini analiz eden ticari istihbarat şirketi McKenzie Intelligence Services, konvoyun 64 kilometre uzunlukta olmadığını fakat 64 kilometreye yayılan parçalar halinde ilerlediğini aktarıyor.

Konvoyun birden fazla noktada, bozulan araçlar nedeniyle tıkandığı görülüyor. Konvoyda tank ve zırhlı araçlardan çok lojistik araçlar olması, bir çatışmadan fazlasının planlandığını gösteriyor. McKenzie’nin incelediği diğer uydu görüntülerinde ise Rus paraşütçülerin, Ukrayna’nın en önemli uluslararası kargo havalimanı ve askeri üssü olan Kiev yakınlarındaki Hostomel Havaalanı yakınlarında mevzilendiği görülüyor.


0:25 Rusya’nın St. Petersburg kentinde savaş karşıtı eylem yapan 90 kişi gözaltına alındı

Rusya’da savaş karşıtı protestolar ve bu protestolara polisin müdahalesi sürüyor. BBC’nin Rusça dil servisine göre St. Petersburg’da eylem yapan barış yanlısı 90 kişi gözaltına alındı. Yarım saat içinde biri gazeteci olmak üzere protestocuların hızlıca gözaltına alındığı aktarıldı. Bir gün önce ise yaklaşık 900 kişi gözaltına alınmıştı.


0:17 Rusya’da liberal radyo kanalı Ekho Moskvy’nin (Moskova'nın Yankısı) yayınına son verildi

Rusya’da ana akım dışında yayın yapan medya kanalları üzerindeki baskı gün geçtikçe büyüyor. Buna en son örneklerden biri Rusya’da liberal radyo kanalı Ekho Moskvy’nin yayınına son verilmesi oldu. Radyo kanalının editörü Alexei Venediktov, mahkeme kararıyla yayınlarına son verildiğini duyurdu.

Ekho Moskvy, ülkede yayın yapan nadir liberal medya kanallarından biriydi. Rusya’da medya kanallarından Ukrayna’da yaşananlara ilişkin ‘savaş’ ya da ‘işgal’ tanımlarının kullanılmaması talep ediliyor.


00:01 Apple, Rusya’daki satışlarını durdurdu

Teknoloji devi Apple, Rusya’da ürünlerinin satışını durdurdu. Reuters haber ajansına göre Apple Pay ödeme sistemi de sınırlandırıldı. BBC’nin Ukrayna dil servisine göre Rusya’da iPhone, Apple Watch ya da MacBook satın almak için şirketin internet sitesine giren kullanıcılara bu ürünlerin teslimatının mümkün olmadığı uyarısı çıktı.

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mikhailo Fedorov, bu haftanın başında Apple CEO’su Tim Cook’a gönderdiği mektupta şirketin ürünlerinin satışının Rusya’da engellenmesini istemişti.
<< Önceki Haber Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili tüm gelişmeler... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER