S&P Türkiye'nin kredi notu ile ilgili kararını verdi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Mayıs 8 2015
Paylaş
X Post
S&P Türkiye'nin yerel para birimi cinsinden notunu ise BBB-/A-3'e düşürdü, görünümü negatif olarak belirledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Türkiye'nin BB+ notunu ve 'negatif' görünümünü teyit etti; TL cinsinden kredi notunu ise düşürdü. S&P ayrıca Türkiye'yi, demokrasinin en önemli prensiplerinden olan "güçler ayrılığı" konusunda uyardı.
S&P Türkiye'nin yabancı para cinsinden BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit ederken, yerel para cinsinden notunu ise 'BBB/A-2'den, BBB/A-3'e indirerek görünümü negatif olarak korudu.
S&P, Türkiye’nin önemli kurumlarında, güçler ayrılığının aşınması (erozyon) ve kararların tek merkezden verilmesinin iş dünyası ve ekonomik istikrarı üzerinden baskılar oluşturduğuna dikkat çekerek, GSYH’nin orta vadede yüzde 3 civarında olmasını öngördü ve işsizliğin ülkede yükselmeye devam edeceğini belirtti.
S&P ayrıca, Irak ve Suriye’deki mezhepsel gerginliğin devam etmesinin yüksek maliyetlere sebep olabileceği konusunda da uyarıda bulundu.
S&P açıklamasında, "Uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş ve Avrupa’daki parasal genişleme gibi gelişmeler, Türkiye’nin bu yılki ekonomik beklentilerinde, tüketici talebini artırması ve yatırımcıların gelişmekte olan pazarlarda daha fazla aktif olmasını sağlamasına neden olacaktır. Bunun da Türkiye ekonomisine fayda sağlaması öngörülüyor." ifadelerine yer verdi.
Raporda öne çıkan birkaç nokta ise şöyle:
- Türkiye döviz piyasalarındaki ve hazirandaki seçimler sonrasındaki belirsizlik, pozitif ivmeyi etkileyebilir.
- Türkiye ihracat büyümesinin, yüzde 4,2 seviyesine gerilemesi beklenmektedir.
- Paranın değer kaybı petrol fiyatlarının düşüşünü dengelemektedir. Bu nedenle 2015 yılında enflasyonun ortalama yüzde 7 oranında kalması beklenmektedir.
- 2015 yılında GSYH büyümesinin yüzde 3 oranında, 2016’da ise yüzde 3,2 oranında kalması beklenmektedir. Düşük maliyetle enerji ithalatının sağlanması nedeniyle cari açığın 2015 yılında yüzde 4,6 seviyesine gerilemesi öngörülmektedir.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.'Fon Soruşturmasını Kurcalamayın' Mesajı Eşine Soruşturma Açılarak mı Verildi?2.Fatma Betül Sayan Kaya Hariç Herkes Orda! SPK Suç Duyurusu Neyi Amaçlıyor?3.Baltıklar'da Sabotaj Alarmı: Estonya Dron Fabrikası Saldırısında Rusya’yı Suçladı!4.Fon Soruşturmasında Hukuki Adım: Fatma Betül Sayan Kaya ve Eşinin Mal Varlıklarına Dondurma Talebi!5."3 Bin 300 Daire Yaptık Ama Bu Kazancı Görmedik": İmamoğlu Savunmasında Fon Vurgununu Eleştirdi
6.MHP Lideri Bahçeli İlk Kez Konuştu: "Küçük Yatırımcı Korunmalı, Siyasette Arınma Sağlanmalı"7.Zincirle bağlanan eller!8.Borsada Rekor Manipülasyon Skandalı: Cengiz Avcı Hakkında Kırmızı Alarm!9.Fon Skandalında Dubai İzi: Melis Sütşurup Sandal Hakkında Kırmızı Alarm!10.Ahmet Şık 6 Soru Sormuştu! Adalet Bakanı Akın Gürlek’ten 'Kira ve Daire' İddialarına Dava: "Lojmanda Oturuyoruz"

NUMAN YILMAZ YİĞİT

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ORHAN KESKİN

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

'Fon Soruşturmasını Kurcalamayın' Mesajı Eşine Sor...

Fatma Betül Sayan Kaya Hariç Herkes Orda! SPK Suç ...

Baltıklar'da Sabotaj Alarmı: Estonya Dron Fabrikas...

Fon Soruşturmasında Hukuki Adım: Fatma Betül Sayan...

"3 Bin 300 Daire Yaptık Ama Bu Kazancı Görmedik": ...







