Sabah kahvaltısı yok, televizyon ve psikosomatik rahatsızlık çok


Almanya'da göçmen ailelerin çocukları kahvaltı yapmadan okula gitme, fazla televizyon izleme ve psikosomatik rahatsızlıklarda Alman öğrencilerden çok daha kötü durumda.

Alman öğrenciler genel olarak 10 yıl önceki akranlarına göre daha mutlu ve sağlıklı olsalar da, özellikle uyuşturucu konusunda yardıma muhtaç durumda. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) araştırmasına göre Almanya'da öğrenciler on yıl önceki akranlarına göre daha sağlıklı ve daha mutlu. Bununla birlikte araştırma, hastalıkların oluşmaması için tedbir alma ve sağlığın teşviki konusunda atılması gereken adımlar olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar buna örnek olarak sosyal açıdan daha zayıf ailelerden geldikleri için sağlık durumu daha kötü olan çocuk ve gençleri gösteriyor. Bu öğrencilerin başında göçmen ailelerden gelen öğrenciler geliyor. Bu öğrenciler; sabah kahvaltısı, televizyon izleme ve psikosomatik rahatsızlıklar konusunda Alman öğrencilere göre daha dezavantajlı durumda.

Almanya'da öğrencilerin yarıdan fazlası, özellikle de erkek öğrenciler okul günlerinde kahvaltı yapıyor. Göçmen ailelerinden gelen öğrenciler ise hiçbir gün kahvaltı yapmayan öğrenciler arasında başı çekiyor. Oran erkek öğrencilerde yüzde 32,8, kızlarda ise yüzde 39,3. Araştırmacılara göre okuldaki başarı için kahvaltı çok önemli ve özellikle çoğu itibariyle sosyoekonomik durumu zayıf olan ailelerden gelen bu öğrencilerin okula kahvaltı yapmadan gelmemesi gerekiyor.

Okulda gösterilmesi gereken performans açısından bakıldığında ise öğrencilerin önemli bir bölümü kendilerini ağır bir yükün altında görüyor. Erkek öğrencilerin yüzde 26,9'u ve kız öğrencilerin yüzde 28,9'u etnik köken ve ailevi refahtan bağımsız olarak kendini bu ağır yükün altında hissediyor. Bu his kız öğrencilerde yaş arttıkça daha da büyüyor. Araştırmacılar; iyi bir okul atmosferi ve öğrencilerin ilgi duydukları alanlarda teşvik etmenin yükün azalmasında ve psikolojik rahatsızlara karşı koymada yardımcı olacağını düşünüyor.

Öğrencilerin önemli bir bölümünde göze çarpan bir diğer problem ise televizyon. Araştırmadan çıkan sonuca göre erkek öğrencilerin yüzde 58,8'i ve kız öğrencilerin yüzde 52,4'ünün televizyon izlemesi problemli ve yaş arttıkça problem de artıyor. Ancak ailenin sosyal statüsü yükseldikçe öğrencinin televizyon izleme oranı da düşüyor. Bunun bir sonucu olarak göçmen ailelerden gelen öğrencilerde bu oran yüksek.

Bu ailelerden gelen öğrenciler günde dört saatten fazla televizyon izliyor. Kızlardaki durum ise erkeklere göre daha kötü. Uzmanlar özellikle bu gruptaki öğrencilerin bedensel faaliyetlerinin arttırılması sayesinde televizyon izleme oranını düşürmeyi öneriyor. Psikosomatik rahatsızlıklarda da göçmen çocukları daha çok mağdur durumda. Uzmanlar, yaş ilerledikçe bu rahatsızlıkların ikiye katlanabildiğini söylüyor. Bu rahatsızlıklar arasında baş ve karın ağrısı, çok sık olarak da uyuyamama rahatsızlığı sayılıyor.

Genel olarak bakıldığında, haftada bir bu rahatsızlıklardan birinden mustarip olan kızların oranı yüzde 31,3, erkeklerde 17,3. Bununla birlikte erkek öğrencilerin yüzde 86,4 ile kız öğrencilerin yüzde 78,8'i hayatından memnun. Erkeklerde ilerleyen yaşlarda bir değişiklik gözlemlenmezken, kızlarda tam tersi söz konusu. Aynı durum sağlığın sübjektif algılanışında da göze çarpıyor. Genel olarak bakıldığında kızların yüzde 16,7'si, erkeklerin de yüzde 10,2'si sağlık durumunu kötü olarak değerlendiriyor. Sağlık hissinde de kızlardaki olumsuz düşünce yaş ilerledikçe artıyor, erkeklerde değişiklik olmuyor.

Almanya'da öğrenciler sportif olarak aktif. Kızlarda bu oran yüzde 57,5 olarak hesaplanırken, erkeklerde yüzde 69,3'e yükseliyor. Bununla birlikte kızların 7,8'i, erkeklerin ise yüzde 10,1'i aşırı kilolu. Sebze tüketimi kızlarda günde en az bir kez olmak üzere yüzde 30,6, erkeklerde ise yüzde 19,5. Aynı farkı meyve tüketiminde de görmek mümkün. Kızların yüzde 43,3'ü, erkeklerin de yüzde 31,6'sı günde en az bir kez meyve tüketiyor.

WHO, gençlerin uyuşturucu tüketimini de araştırmış. Buna göre 15 yaşındaki kızların yüzde 15,6'sı, erkeklerin ise yüzde 17,8'i esrarın değişik türlerini kullanmış. Son bir ay içinde uyuşturucu alma oranı kızlarda yüzde 7, erkeklerde yüzde 9,6 olarak kayıtlara geçmiş. CİHAN
<< Önceki Haber Sabah kahvaltısı yok, televizyon ve psikosomatik rahatsızlık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER