Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'na patlamadan etkilenenlerin psikolojisi soruldu


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 10 Ekim'de Ankara'da yaşanan vahşetin vatandaşlar üzerinde yarattığı psikolojik izleri silmek amacıyla ve ortaya çıkacak travmaları önlemeye yönelik herhangi bir Bakanlık çalışması olup olmadığını Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'na sordu.

CHP'li İlgezdi, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, yaşanan bu katliamın, saldırıda yaralananlarla birlikte, olayı yaşayan ancak yara almadan kurtulan vatandaşlar ve ailelerini de psikolojik olarak etkilediğine dikkat çekerek, vatandaşların; ruh sağlıkları üzerinde önemli sonuçlar doğurabilecek ve onları olumsuz etkileyecek korkunç bir tecrübe yaşadıklarını vurguladı.

KATLİAMI YAŞAYAN VEYA TANIKLIK EDENLERİN TEPKİLERİNİ SIRALADI

İlgezdi, Türk Psikologlar Derneği'nin açıklamalarına göre olay yerinde bulunan veya basın yayın organları vasıtasıyla dolaylı olarak katliamı yaşayan veya tanıklık edenlerin bu ve benzeri olaylar sonrası tepkilerini ise şu şekilde sıraladı:

"Şok ve inkâr, endişe, korku, panik, öfke, suçluluk ve utanç duyguları,
* Olayla ve durumla ilgili tekrar tekrar konuşma ihtiyacı ya da konuyu hiç açmama ve içe kapanma, olay hiç olmamış gibi davranma, kendini işe verememe, dikkat dağınıklığı, kafa karışıklığı ve unutkanlık, baş, göğüs ve boyun ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi vb. bedensel şikayetler, uyuma zorluğu ya da sürekli uyuma ihtiyacı, beklenmedik zamanda uyanma, kâbus görme gibi uyku sorunları, iştahta artış ya da iştahta aşırı azalma, aşırı enerji ve uyanıklık hali ya da bitkinlik ve enerjisizlik, tahammülsüzlük, çabuk sinirlenme, aklını yitirme korkusu, duygularını hissedememe ve donukluk, yaşamda kalmış olmakla ilgili suçluluk ve utanç duyguları, istenmeden akla gelen görüntü ve sesler, travmatik olayların yeniden yaşanması, en acı ve sıkıntı veren anıların tekrar tekrar kişinin gözünün önüne gelmesi, seslerin kulağında yankılanması, travmatik olayı hatırlatan mekânlardan ve insanlardan kaçınma ihtiyacı; travmatik olayı hatırlatabilecek her şeyden uzak durmaya çalışarak olup biteni unutma çabası; olayla ilgili medyadaki görüntü ve yorumlardan uzak durma çabası, yaşanan saldırıyı hatırlatan her tür ses, görüntü, his ve kokuya karşı aşırı irkilme ve buna eşlik eden yoğun bedensel tepkiler (çarpıntı, kasılma, terleme, uyku problemleri, odaklanamama vb.)"

GÖNÜLLÜ PSİKOLOGLARIN ÜCRETSİZ DESTEĞİ

Patlamada yaralanan ve/veya tanık olan, yardıma giden, izleyen kişilerin tüm bu olası şikâyetlerle başa çıkabilmesi için yaşadıklarını arkadaş ve aileleri ile paylaşması, dayanışmanın sağlanmasının önem arz ettiği ifade edildiğini kaydeden İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ayrıca gerekli olduğu durumlarda ise ruh sağlığı uzmanlarından yardım alınması önerildiğini belirterek, "Bu doğrultuda Türk Psikologlar Derneği Ankara'da yaşanan katliamda saldırıya doğrudan ya da dolaylı maruz kalanlara, tanık olanlara, yaralılara yardım edenlere bu travmayla başa çıkabilmeleri için ücretsiz psikolojik destek hizmeti vereceklerini açıklamıştır." dedi.

BAKAN MÜEZZİNOĞLU'NA SORULAR

CHP'li İlgezdi bu bilgiler ışığında Sağlık Bakanı Mehlet Müezzinoğlu'nu şu soruları yöneltti:

"Bakanlığınız vatandaşlarımızı Ankara'da yaşanan patlama olayı sonrasında psikolojik destek alınması gerekebilecek durumlarla ilgili bilgilendirmeyi gerekli görmekte midir?

Bakanlığınız vatandaşlarımızı Ankara'da yaşanan patlama olayı sonrasında psikolojik destek alınması gerekebilecek durumlarla ilgili bilgilendirmek üzere bir çalışma yapmış mıdır? Yaptı ise ne şekilde yapmıştır? Yapmadı ise ne sebeple yapmamıştır?

Bakanlığınız vatandaşlarımızı Ankara'da yaşanan patlama olayı sonrasında psikolojik destek alınması gerekebilecek durumlarla ilgili bilgilendirmek üzere bir kamu spotu yayınlamayı düşünmüş müdür? Düşünmedi ise bunun faydalı olabileceğini düşünmekte midir? Düşünmüyor ise ne sebeple faydalı bulmamaktadır?

Bakanlığınız vatandaşlarımızı bu ve benzeri olaylardan sonra psikolojik destek almalarını sağlamak ve çok sayıda kişi etkilendiğinden uzman takviyesi gerekli olması durumu da göz önünde bulundurarak hastanelerde veya ilgili kurum kuruluşlarda bir hazırlık yapmış mıdır?

Bakanlığınız vatandaşlarımızı son dönemde ülke çapında yaşanan terör olayları sonrasında psikolojik destek alınması gerekebilecek durumlarla ilgili bilgilendirmeyi gerekli görmekte midir?

Bakanlığınız vatandaşlarımızı son dönemde ülke çapında yaşanan terör olayları sonrasında ortaya çıkabilecek travma vb. benzeri durumlarla ilgili bilgilendirmek üzere bir çalışma yapmış mıdır? Yaptı ise ne şekilde yapmıştır? Yapmadı ise ne sebeple yapmamıştır?

Bakanlığınız vatandaşlarımızı son dönemde ülke çapında yaşanan terör olayları sonrasında psikolojik destek almalarını sağlamak ve çok sayıda kişi etkilendiğinden uzman takviyesi gerekli olması durumu da göz önünde bulundurarak hastanelerde veya ilgili kurum kuruluşlarda bir hazırlık yapmış mıdır?" CİHAN
<< Önceki Haber Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'na patlamadan etkilenenlerin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER