"Sağlık harcamaları 20 yıl içinde 47 trilyon dolara yükselecek"


Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, bir hesaplamaya göre, ülkelerin önümüzdeki 20 yıl için sağlık harcamalarına 47 trilyon dolar harcamak durumunda olduklarını söyledi.

TDB Genel Merkez binasında toplum ağız diş sağlığı haftası nedeniyle basın açıklaması düzenleyen Prof. Dr. Taner Yücel, diş hekimleri ile ilgili bir çalışma yapıldığını belirtti ve yapılan çalışmaları aktardı. Yücel, "2013 verilerine göre; ağız diş sağlığı merkezlerinde yaptığı tedavileri görüyoruz. Kron, total parsiyel gibi protez ağırlıklı hizmetler olduğunu ve restorasyon gibi sadece meydana gelmiş hastalığın tedavisi yolunda yoğun hizmet verdiklerini görüyoruz. Anormal ağır bir yük içinde performans garabeti içinde. Kamudaki performans sistemi gerek hekimlerimizi gerekse diş hekimlerimizin ciddi ağırlıkta bir sağılık hizmeti yükü ile karşı karşıya bıraktı. 2013 yılında yapılan işlemleri böldüğümüzde 15, 7 saat gibi çalışmaları gerekiyor. Bu kadar yoğun tempoda hastalar hizmet vermeye çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

Çocuk dişlerine restorasyonlar yapıldığını söyleyen ve bu çalışmaların yetersiz olduğuna dikkat çeken Yücel, "Kamu ağız diş sağlığı hizmetinde çocuklara yapılan dolguların restorasyonların ne kadar sınırda, ne kadar az olduğunu göstermesi bakımından ilginç. Bir diş hekimi günde 4 adet kron, yaklaşık bir adete yakın pasiyele yapılan protezler, bunlar çok yüksek sayıda, buna karşılık koruyucu ağız diş sağlığı hizmeti hemen hemen yok." uyarısında bulundu.

'10-12 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARDA DİŞ ÇÜRÜĞÜ PREVELANSI YÜZDE 94'

Yücel, 2011 yılında Türkiye genelinde ağız sağlığı durum analizi yaptıklarını açıklayarak, çalışmanın diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve ağız da oluşan hastalıkların nedenlerini ortaya koyan bir çalışma olduğunu belirtti. Yücel, "Burada diş çürüğü ve prevelansın çok büyük olduğunu görüyoruz. Özellikle 10-12 yaş grubun içine alan diş çürüğü ve prevelansı yüzde 94. 100 çocuktan 94'ünü kapsamış durumda. Bu durum yaşların ilerlemesiyle artıyor. Diş çürüğü prevelansı 60 yaşından itibaren yüzde 99 oluyor." dedi.

Kamuda verilen ağız diş sağlığı hizmetlerinin sadece yüzde 2'sinin çocuklara verildiğini aktaran Yücel, diş çürüğü ve diş eti hastalıkları sadece ağız bölgesini ilgilendiren bir hastalık olmadığına vurgu yaptı. Diş hastalığının genel sağlığı etkilediğine dikkat çeken Yücel, bulaşıcı hastalıklarla benzer risk faktörlerine sahip olduğunu aktardı ve konuşmasına şöyle devam etti: "Bunların oluşum nedenler aynı. Bunlarla mücadelede bunlarla beraber mücadele etmeyi hedefledi. Dünya Sağlık Örgütü bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele ederken ağız diş sağlığını olumsuz etkileyen ağız diş sağlığı hastalıklarını içine alarak beraber çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Bu çok önemli bir tespit. Diş eti hastalıkları tüm dünya ülkelerinde çok ciddi hastalıklar."

'ALTYAPI YATIRIMLARI İÇİN ÜLKELERE 5 SENE İÇİN 10 TRİLYON DOLARA İHTİYAÇ VAR'

"Bulaşıcı olmayan hastalıklarda aslında yılda 36 milyon ölümün geldiği hastalıklar." diyen Yücel, bu hastalıkların üçte ikisinin Türkiye gibi gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde görüldüğünü söyledi. Yücel, şu bilgileri verdi: "Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları bu toplumları daha çok etkiliyor. Bu hastalıklarda korunmada beraber mücadelesini yapalım. Hastalığı oluşturan nedenler şekerli yiyecekler, tütün ve tütün ürünleri alkollü içecekler, gazlı içecekler, fiziksel aktivitenin yetersizliği bunların nedenleri. Mücadeleyi sadece tabiplere bırakmayalım. Topyekün ülkenin sağlık gücünden faydalanılması hedefleniyor. Neden? Bir hesaplama yapılmış önümüzdeki 20 yıl için sağlık harcamalarına ülkeler 47 trilyon dolar harcamak durumunda. Ülkemizde G-20 zirvesi yapılıyor. Oradaki harcamalardan öğrendim altyapı yatırımlarına dünyada yapılacak altyapı yatırımlarına ülkelerin 5 sene için 10 trilyon dolara ihtiyacı var. Sağlık sektörü çok önemli bir sektör olarak karşımıza çıkıyor." CİHAN
<< Önceki Haber "Sağlık harcamaları 20 yıl içinde 47 trilyon dolara... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER