Sağlık sendikaları: Kamu hastanelerinde liyakatsız görevlendirmeler devam ediyor


Kırşehir'deki sağlık sektörü sendikaları, Kamu Hastaneler Birliği Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev alanı dışında personel görevlendirmeleri yapıldığını ve yetersiz personelin birimden sorumlu teknisyen görevine getirildiğini öne sürdü.

Kırşehir Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan açıklamada, Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hükümete yakınlığı bilinen Memur Sen'e bağlı Sağlık-Sen üyelerinin kamuda liyakatsiz ve adaletsiz görevlendirmelerinin devam ettiği iddia edildi. "Sağlık kurumlarında vatandaşlara en sağlıklı hizmetin verilmesi beklenirken hastane idaresinin de çalışan sağlık personelinin moral ve motivasyonunu bozacak uygulamalardan uzak durması" gerektiğini belirten Türk Sağlık-Sen Kırşehir Şube Başkanı Yusuf Aydın, "Son zamanlarda kurumlarda yapılan görevlendirmelerdeki liyakatsiz ve adaletsiz görevlendirmeler sonucunda çalışanların huzursuz oldukları gözlenmektedir." dedi.

Yusuf Aydın, söz konusu görevlendirmeyle ilgili şunları söyledi: "AEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev alanı dışında çalışmasına müsaade edilerek ayrıca görevi ile alakası olmayan birimde sorumlu teknisyen görevine getirilen bu kişinin malum bir sendikanın yönetim kurulu üyesi de olduğu düşünülünce bu görevlendirme kime, neye ve nasıl hizmet edecektir. İdare, izaha muhtaç bu görevlendirmeyi derhal sonlandırmalıdır."

'BASKI VE MOBBİNG UYGULANDIĞI YÖNÜNDE DUYUMLAR ALMAKTAYIZ'

Aydın, açıklamasına şöyle devam etti: "Söz konusu kişi, Sağlık-Sen Kırşehir Şubesi yönetim kurulu üyesi olması münasebetiyle, sendikacı kimliğini ön plana çıkararak, birimde çalışan personellerimize sendikal tercihleri yönünde baskı ve mobbing uyguladığı yönünde duyumlar aldık. Ayrıca göreve geldiği ilk günlerde sorumlu odası duvarına Sağlık-Sen'in flamasını asarak tavrını ve baskı unsuru olarak kullanacağını açıkça göstermiştir. Kurum yöneticilerine yaptığı eylemlerin ve söylemlerin suç olduğunu şifahen ilettik. Bu konunun çözülmesi yönünde görüşmelerimiz sonrası sorumlu teknisyen odasının duvarına asılan sendika flamasını kaldırılmıştır."

YUSUF AYDIN: 'SKANDAL GÖREVLENDİRMELER OLMAMASI İÇİN UYARIYORUZ'

Kurumda görevlendirmeler yapılırken liyakat, hak ve hukukun gözetilip gözetilmediğini soran Aydın, açıklamasında şunları dile getirdi: "Bu görevlendirme hukuka ve hakkaniyete uygun değildir. Bu görevlendirme 657 sayılı Kanunun 45. Maddesine ve Bakanlığın çeşitli dönemlerde 'Hiçbir sağlık personeli görevi dışında çalıştırılamaz' talimatına aykırıdır. Bu kişi görevi ile ilgili olmayan bir birimde olmayan bir sorumluluk ve görevlendirilmesi tam bir 'adama göre iş icat edilme' işlemidir. Kurum idarecilerini bu konudaki aksaklıkları gidermeye davet ediyor, bu tür skandal görevlendirmeler olmaması yönünde uyarıyor, konuyu en kısa zamanda çözüm getirmelerini istiyoruz. Bu konunun takipçisi olacağımızı ayrıca çözüm bulunmadığı takdirde yasal ve hukuki işlemlere başvuracağımızı belirtmek istiyoruz."

SES: YAPILAN GÖREVLENDİRMENİN MEVZUATA UYGUN OLMADIĞI GÖRÜŞÜNDEYİZ

AEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Servisine yapılan 'Teknisyen Sorumlusu' atamasının (görevlendirmesinin) ilgili mevzuata uygun olmadığı görüşünde olduklarını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kırşehir İl Temsilcisi Gürdoğan Aydın ise yaptığı değerlendirmede, "Konuya ilişkin görüşlerimiz birlik ve hastane yöneticileri ile yaptığımız görüşmelerde kendilerine aktarılmıştır. Sorunun idari kanallarla çözümlenmesini beklemekteyiz." dedi.

'GÖREVDEN ALINAN DA YERİNE ATANAN DA SAĞLIK-SEN ÜYESİ'

SES Temsilcisi Gürdoğan Aydın, Sağlık-Sen üyelerinin kendi içlerinde bazı sorunlar yaşadığının altını çizerek, "Görevden alınan kişi Sağlık- Sen üyesidir. Göreve getirilen kişi Sağlık-Sen üyesi ve şube yöneticisidir. Görevlendirmeye itiraz eden radyoloji çalışanlarının büyük bir çoğunluğu Sağlık-Sen üyesidir. Görevlendirmenin iptal edilmesini isteyen görevlendirilen şahsın çalışanlara baskı yaptığını söyleyen ve bu görevlendirme iptal edilmediği takdirde sendikadan istifa edeceklerini söyleyenler Sağlık-Sen üyeleridir. Bir komplo var ise Sağlık-Sen içerisindedir. SES olarak iddiadaki komplonun ne olduğuna dair bir bilgiye sahip değiliz. SES olarak Türk Sağlık-Sen adına bir açıklama yapma yetkisi ve görevine haiz değiliz." ifadelerini kaydetti.

İDDİALARIN ODAĞINDAKİ Y.Y.: BENİ HASTANE YÖNETİMİ GÖREVLENDİRDİ

Diğer taraftan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'Röntgen Teknisyeni' görevlendirmesi ile gündeme gelen Y.Y., Türk Sağlık-Sen ve SES Sendika temsilcisinin hakkındaki öne sürdüğü iddiaları kabul etmediğini söyledi. Y.Y. "Beni bu göreve hastane yönetimi getirdi. Ben görevimi talimatlar doğrultusunda en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum." dedi.

Türk Sağlık-Sen ve SES Sendika temsilcisinin 'Röntgen Teknisyeni görevi için yeterlilik belge ve sertifikası yoktur, o görevi yapacak kişilerin Sağlık Bakanlığı onaylı belgeye sahip olması gerekir' iddialarına karşın Y.Y. "Eğitimim de belgem de var, yönetimde." cevabını verdi.

Türkiye genelinde kamu hastanelerinden kendi durumunda 6 bin kişinin bulunduğuna işaret eden Y.Y. "Ben burada hiçbir makamın sahibi değilim. Hakkımda iddia üreten Türk Sağlık-Sen ve SES Sendika temsilcisi siyaset yapıyor. Hastane yönetimi ne görevlendirme verirse onu yerine getiriyorum. Benim durumumda Türkiye genelinde kamu hastanelerinde bu şekilde 6 bin kişi var." şeklinde konuştu. Hastane yönetimi ise konuyla ilgili açıklama yapmak istemedi. CİHAN
<< Önceki Haber Sağlık sendikaları: Kamu hastanelerinde liyakatsız görevlendirmeler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER