Sağlık sistemini çökerttiler

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Ekim 9 2019
Personel ve cihazların yetersiz olduğu devlet hastanelerinde hastalara, 3 ayı bulan sürelerle randevular veriliyor. Hastalar, özel hastanelere yönlendiriliyor. Sağlık hizmetinin, çare olmaktan ziyade hasta eden bir yerde durduğunu belirten SES yöneticisi Mahfuz Karaaslan, Türkiye’de sağlık sisteminin çürüdüğünü söyledi.
 Hükümet yetkilileri, sağlıkta her şeyin tıkır tıkır işleyip ilerlediğini söylese de pratik yansımaları çok farklı. Sektörde hayata geçilen ve performansı esas alan “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın adaletsizliklere neden olduğu uyarısında bulunan sağlık örgütleri, sağlık sistemini tüketime dayalı hale getiren, müşteri memnuniyeti temelli hizmeti dayatan, şiddet doğuran ve can alan bu programdan vazgeçilmesi talepleri bugüne kadar karşılık bulmadı. 

RANDEVU 90 GÜN SONRASINA VERİLİYOR

Sağlık sektöründe yaşanan sorunlar bu programla sınırlı kalmazken, randevu için 182 çağrı merkezini arayan yurttaşlara günler ya da haftalar sonraya sıra veriliyor. Günler sonra muayene olan hastalara, bu kez MR, tomografi, ultrason gibi çekimler ile mide kontrolü ve parça alınımını içeren endoskopi işlemi için 15 ile 90 gün arasında randevu veriliyor. Bu uygulamalarla hastalar, özel hastanelere yönlendirilirken, bu durum hastalar ve sağlık örgütlerinin tepkilerine neden oluyor. 

‘PARAN KADAR SAĞLIK’

Sağlık alanındaki gelişmeleri değerlendiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube yöneticisi Mahfuz Karaaslan, neoliberal politikalar sonucunda sağlık alanında da dönüşümler söz konusu olduğunu kaydederek, yeni yapılan hastanelerde ve özellikle Şehir Hastanelerinde bir dizi aksamaların yaşandığını söyledi. Sağlık hizmetinde “paran kadar sağlık hizmeti alabilirsin” politikasının izlendiğini belirten Karaaslan, “Sağlıkta ticarileşme ve bağımlılık politikası izleniyor. Aldığın sağlık hizmeti, derde çare olmaktan ziyade hasta eden bir yerde duruyor. Hastaneler, tedaviye gelen kişileri müşteri olarak görüyor” dedi. Koruyucu sağlık hizmetlerinde, hastalığın önceden teşhis edilmesi ve önlenmesine yönelik bir adımın olmadığını vurgulayan Karaaslan, “Kişiye hasta olduktan sonra müdahale ediliyor. Hastaneler, h

Bu haberler de ilginizi çekebilir