Baharla gelen alerjik rinite dikkat!

Op. Dr. Gökhan Güvener, şu günlerde özellikle alerjik rinitlerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Baharla gelen alerjik rinite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Güvener, “Ağaç polenleri genellikle ilkbaharda, çayır çimen polenleri ilkbahar ve yazda, yabani ot polenleri ise genellikle sonbahardaki mevsimsel rinitlerin sebebidir.” dedi.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Güvener baharı alerjisi ile ilgili bilgiler verdi. Mevsimsel alerjik rinitte yaşanılan bölgeye göre ve mevsimlere göre değişiklik gösterdiğini belirten Güvener, “Yıl boyu süren alerjik rinitte genellikle küfler, ev tozu akarları, böcekler ve hayvan tüyü gibi alerjenler sorumludur. Mevsimsel alerjik rinitte ise yabani ot, çimen ve ağaç polenleri gibi alerjenler sorumludur. Yaşanan bölgeye göre değişmekle birlikte; ağaç polenleri genellikle ilkbaharda, çayır çimen polenleri ilkbahar ve yazda, yabani ot polenleri ise genellikle sonbahardaki mevsimsel rinitlerin sebebidir.” şeklinde konuştu.

Alerjik rinitin belirtilerinin aynı semptomlarının soğuk algınlığında da görülebileceğini ifade eden Güvener, “Burun tıkanıklığı ve akıntısı, hapşırık, burunda, bazen de damak ve boğazda kaşıntı, gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma, göz altlarında şişlik ve morarmalar; sinüslerde basınç hissi ve yüz ağrısı; öksürük; koku ve tat bozuklukları gibi semptomlar görülebilir. Aynı semptomlar soğuk algınlığında da görülebilir. Ancak alerjik rinitte burun akıntısı daha sulu ve renksizdir, soğuk algınlığında daha koyu ve beyaz veya sarı renkte olabilir.” diye konuştu. 

Mevsimsel alerjik rinitin yaşam kalitesini düşürdüğünü aktan Güvener, “Mevsimsel alerjik rinit, semtomların yoğun seyretmesiyle yaşam kalitesini belirgin olarak düşürür. İş ve okul performansını olumsuz etkiler. Uyku kalitesini düşürerek, buna bağlı ek problemler ortaya çıkarır. Astımı olanlarda astım ataklarını tetikleyebilir. Sinüzite ve özellikle çocuklarda kulak enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir.” dedi.

Alınabilecek önlemlerden bir kaçını sıralayan Güvener, ”Polen mevsimlerinde kapı ve pencereleri kapalı tutulması, çamaşırların bu mevsimlerde dışarı asılmaması, evde, işte ve arabada filtreli klima ve havalandırma sistemleri kullanılması, alerjenlerin en yaygın olduğu sabah saatlerinde mümkünse dışarı çıkılmaması, zorunluysa maske takılarak çıkılması, bu dönemlerde bahçe işlerinden uzak durulması.” diye kaydetti.

CİHAN
<< Önceki Haber Baharla gelen alerjik rinite dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER