Karaciğer hastalığını engelliyor

Kahvenin belirli bir karaciğer hastalığının yıkıcı etkisini engelleme özelliğinin olduğu belirtildi.

Karaciğer hastalığını engelliyor

Kahveninin sabah uyku mahmurluğunu gidermede yardımcı olduğu biliniyor. Başka bir araştırmada ise kalp sorunlarının engellenmesinde yardımcı olduğu ileri sürülmüştü. Ama en son yapılan araştırmada günde bir bardak kahve içmenin insanı karaciğer hastalığının yıkıcı etkisinde koruduğu ifade edildi.

ABD'deki Mayo Clinic tarafından yapılan araştırmada iki karaciğer bozuklukları üzerinde kahvenin etkisi incelendi. Bunlar Primer sklerozan kolanjit (PSC) ve primer biliyer siroz (PBC) olarak belirtildi.

Uzmanlar bu iki hastalığa yakalanmış kişiler ve aynı zamanda kontrol grubu olarak sağlıklı kişilerle bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma sonucunda PSC hastası kişilerin kontrol grubundaki kişilere göre daha az kahve içtiği tespit edildi. Kontrol grubundaki kişilerin yüzde 20 daha fazla kahve tükettiği belirlendi. Ayrıca çalışmada kahvenin PSC oranının düşük olmasıyla bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Bu düşük oran PBC'de görülmedi.

Araştırma bu iki hastalığın farklı mekanizmalarla geliştiğini gösteriyor. Uzmanlar daha çok araştırma yaparak bunun nedeninin ortaya çıkarılabileceğini düşünüyor.

Araştırma sonuçları Florida eyaletinin Orlando kentinde düzenlenen Sindirim Hastalıkları Haftası'nda bir konferansta açıklandı.

Daha önce yapılan bir dizi araştırmada kahvenin birçok hastalıkla ilgili olumlu etkisinin olduğu ortaya çıkmıştı. Araştırmalara göre kahve Alzhimer, cilt kanseri ve kalp yetmezliği sorunlarının engellenmesine yardımcı olabilir. 
<< Önceki Haber Karaciğer hastalığını engelliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER