Reflü tedavisinde yeni dönem

Türk cerrah reflü ameliyatlarında geliştirdiği operasyon tekniğiyle tıp literatürüne girmeyi başardı.

Reflü tedavisinde yeni dönem

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi cerrahlarından Doç. Dr. Önder Sürgit’in tekniği Goldfinger Fundoplication (Altınparmak Tekniği)  adını aldı. Sürgit, yeni yöntemiyle ameliyat anında hastanın çok daha az anestezi almasını sağlarken operasyon süresini 70’den 25 dakikaya ve organ yaralanmaları riskini sıfıra indirdi. 

5 KİŞİDEN 1’İ REFLÜ 
Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması anlamına gelen reflü Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 20’sini etkiliyor.  İstatistiklere göre her 5 kişiden birinde reflü hastalığı  görülüyor. Mide asidinin yemek borusuna ve daha üst bölümlere bazen akciğere kaçması ile, karın üst bölümünde ağrı, kalp hastalığı sanılan göğüs ağrısı, boğazda yanma hissi, sürekli öksürük, diş çürükleri ve ağız kokusu gibi şikayetlere sebep oluyor. 

AMELİYATI 25 DAKİKAYA İNDİRDİ
Geliştirdiği yöntemle literatüre giren Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi cerrahlarından Doç. Dr. Önder Sürgit sıkıntının, asidin kaçmasını engelleyen anatomik mekanizmada olduğundan tedavide gerçek seçeneğin cerrahi olduğunu aktardı. Doç. Dr. Sürgit, ‘Bu anlamda yapılan cerrahi prosedür, laparoskopik bir müdahaledir. ‘ dedi. Genel cerrahi uzmanı Sürgit reflü ameliyatına dönük geliştirdiği yeni tekniğe dönük bilgiler verdi. Sürgit, ‘Tekniğimiz  Goldfinger Fundoplication (Altınparmak Tekniği) ismiyle önemli uluslararası bir dergide yeni operasyon tekniği olarak yayınlandı. Teknik hastalar açısından, operasyon zamanını önemli derece kısaltmıştır. Normalde 1 saat 10 dakika olan reflü ameliyatı 25 dakikaya inmiştir’ dedi.

ORGAN YARALANMALARINI SIFIRLADI  
Yeni teknikle ameliyat anında hastanın çok daha az anesteziye maruz kaldığını ifade eden Sürgit, ‘Goldfinger Tekniği operasyonun komplikasyonları olan mide, yemek borusu, karaciğer ve dalak yaralanması gibi riskleri normal teknikte görülen oranlardan çok daha aşağıya çekmekte ve açık ameliyata dönme riskini de neredeyse sıfırlamaktadır. ’ ifadelerini kullandı. Sürgit tekniğin cerrahlar açısından önemli özelliğinin de standart tekniğe göre çok daha kolay öğrenilebilmesi olduğunu ifade etti. Sürgit, ‘Tekniğin dergide yayınlanmasının ardından dünyanın birçok yerinden cerrahlar iletişime geçerek ameliyatların fotoğraflarını istiyor’ dedi. Sürgit Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Goldfinger yöntemiyle ameliyatları başarıyla gerçekleştirdiklerini ifade etti. 
<< Önceki Haber Reflü tedavisinde yeni dönem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER