Türk cerrah bu tekniğiyle tıp literatürüne geçti

Bu hastalığı olanlar dikkat! Yeni teknikle bu ameliyat çok daha kısa sürede yapılabilecek...

Türk cerrah bu tekniğiyle tıp literatürüne geçti

Reflü ameliyatlarında yeni bir teknik geliştiren Doç. Dr. Önder Sürgit, goldfinger fundoplication (altınparmak tekniği) ile ameliyat anında hastanın daha az anestezi almasını sağlıyor. Yeni teknikle, operasyon süresi daha da azalırken organ yaralanmaları riskinde azalmalar meydana geldi.

Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması anlamına gelen reflü, Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 20’sini etkiliyor. İstatistiklere göre her 5 kişiden birinde reflü hastalığı  görülüyor. Mide asidinin yemek borusuna ve daha üst bölümlere bazen akciğere kaçması ile karın üst bölümünde ağrı, kalp hastalığı sanılan göğüs ağrısı, boğazda yanma hissi, sürekli öksürük, diş çürükleri ve ağız kokusu gibi şikâyetlere neden oluyor. 

Reflü ameliyatlarında geliştirdiği yöntemle tıp literatüre giren Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi cerrahlarından Doç. Dr. Önder Sürgit, sıkıntının, asidin kaçmasını engelleyen anatomik mekanizmada olduğundan tedavide gerçek seçeneğin cerrahi olduğunu aktardı. Doç. Dr. Sürgit, “Bu anlamda yapılan cerrahi prosedür, laparoskopik bir müdahaledir.” ifadesini kullandı. Genel cerrahi uzmanı Sürgit, reflü ameliyatına dönük geliştirdiği yeni tekniğe yönelik bilgiler vererek, “Tekniğimiz  goldfinger fundoplication (altınparmak tekniği) ismiyle önemli uluslararası bir dergide yeni operasyon tekniği olarak yayınlandı. Teknik hastalar açısından, operasyon zamanı önemli derece kısaldı. Normalde 1 saat 10 dakika olan reflü ameliyatı 25 dakikaya indi.” diye konuştu.  

    Yeni teknikle ameliyat anında hastanın çok daha az anesteziye maruz kaldığını ifade eden Sürgit, “Goldfinger tekniği operasyonun komplikasyonları olan mide, yemek borusu, karaciğer ve dalak yaralanması gibi riskleri normal teknikte görülen oranlardan çok daha aşağıya çekmekte ve açık ameliyata dönme riskini de neredeyse sıfırlamakta.” şeklinde konuştu.  Yeni tekniğin cerrahlar açısından önemli bir diğer özelliğinin de standart tekniğe göre çok daha kolay öğrenilebilmesi olduğunu ifade eden Sürgit sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Tekniğin dergide yayınlanmasının ardından dünyanın birçok yerinden cerrahlar iletişime geçerek ameliyatların fotoğraflarını istiyor. Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde goldfinger yöntemiyle ameliyatlar başarıyla gerçekleştiriliyor.”

ZAMAN
<< Önceki Haber Türk cerrah bu tekniğiyle tıp literatürüne geçti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER