Sağlıkçılara organ nakli ve kök hücre bağışı anlatıldı


Nevşehir'de sağlık personeline yönelik doku, organ nakli ile kök hücre bağışının önemi hakkında eğitim toplantısı düzenlendi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü personelleri katıldı.
Toplantıda ilk sözü alan Nevşehir Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Hemşire Şenay Karakuş, kişinin hayatta iken kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesinin organ bağışı olarak tanımlandığını belirtti.

Nakil yapılan doku ve organların naklinin kimlere yapılacağı, kimlerin organ bağışında bulunabilecekleri konularında bilgilendirme yapan Karakuş, organ bağışının ülkedeki yeri, önemi, diğer ülkelere göre organ bağışındaki yeri, beyin ölümü, kadavradan nakil, canlıdan nakil konularına da değindi. Karakuş, organ bağışının İslam dini açısından hiçbir sakınca olmadığını kaydetti.

Toplantıda konuşan Kızılay Kan Merkezi İç Anadolu Kök Hücre Kazanım Uzmanı Behlül Budak ise kök hücre bağışı ile ilgili yapılan çalışmalar ve kök hücre bağışını arttırmanın önemini anlattı. Budak, kök hücre nakli tedavisi bekleyen hastalar için Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı'nın işbirliği içerisinde uygulamaya koyduğu Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) projesi hakkında da bilgi verdi.

Kök hücre tedavisinde kullanın hücrelerin vücuttan hangi yollarla ve ne şekilde elde edildiği ve sonrasında nasıl bir işlemden geçirilerek tedaviye hazır hale getirildiği bilgisini veren Budak, Türkiye'de kurulan kök hücre merkezlerinde bu işlemlerin nasıl gerçekleştirildiğini de açıkladı.

Behlül Budak, 18-50 yaş arasında tüm sağlıklı kişileri kök hücre bağışında bulunmaya da davet etti.

Eğitim sonrasında personelin konu hakkındaki soruları cevaplandırıldı.
CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER