Sağlıklı bayramın yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor

Sağlıklı bayramın yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor

Uzmanlar, Kurban Bayramı'nda sağlığı bozmamak için sofradan doyumluk değil, tadımlık kalkma uyarısında bulunuyor. Bayramda özellikle kalp hastaları ve ülser, reflü, gastrit gibi mide problemleri yaşayan kişilerin dikkat etmesi gereken doğru beslenme önerileri yapan Yaşar Üniversitesi MYO Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, "Bayramın uzun oluşuna bakarak ete fazla yüklenmeyin. Tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarda tüketerek, sağlıklı bir bayram geçirin." dedi.

'KALSİYUM TAKVİYESİ YAPIN'

Güne hafif bir kahvaltıyla başlamayı ve sindirim problemlerini en aza indirmek için bayram yemeklerini öğle zamanı yemeği öneren Dr. Fadıloğlu, "Fazla miktarda kırmızı et tüketimi, fazla demir yüklenmesine ve fazla demir alımı da vücuttaki kalsiyumun idrarla birlikte atılmasına neden olacağından, et yerken kalsiyum kayıplarını önleyebilmek adına etin yanında kalsiyumdan zengin yoğurt, ayran, cacık gibi besinleri tüketmeye çalışın. Tabağınızda sadece ete değil, etin yanında bulgur pilavı, sebze ve salatalara da yer verin. Böylece hem posa tüketiminizi arttırmış hem de vitamin ve mineral yetersizliğini önlemiş olursunuz." dedi.

ÇAY YERİNE REZENE

"Bir öğünde fazla kaçırdıysanız, diğer öğünlerde sebze ve meyve tüketmeye çalışın." diyen Fadıloğlu, sağlıklı bir bayram geçirmek için şu tavsiyelerde bulundu: "Bayramda fiziksel hareketinizi mutlaka arttırın. Gün içinde en az yarım saat yürüyüş yapmaya çalışın ya da ev içindeki hareketliliğinizi artırarak, aldığınız fazla enerjiyi vücudunuzdan atmaya çalışın. Sindirim sisteminizi rahatlatmak, bozulan bağırsak hareketlerinizi düzenlemek adına bağırsaklarda su tutulumuna neden olan aşırı çay, kahve tüketimi yerine rezene, papatya ve ıhlamur çayları gibi bitki çaylarına yer verin. Metabolizmayı hızlandırmak ve mide bağırsak sisteminin düzenli çalışması adına su tüketmeyi unutmayın. Günde 10 bardak su içmeye özen gösterin. Bayram ziyaretlerinde ikram amaçlı sunulan çikolata, şeker ve şerbetli tatlılar yerine, hafif olan sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmeye çalışın. Ayrıca tatlıyı yedikten sonra bir bardak ayran ya da süt içerek ya da iki adet ceviz tüketerek, şekerin kanda aniden yükselmesini engelleyebilirsiniz."

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLMELİ?

Yeni kesilmiş hayvanların eti, ölüm sertliği sebebiyle sert olur ve pişmesi uzun sürer, sindirimi zordur. Bu sebeple kesimin ardından et, serin ve temiz bir ortamda beş altı saat dinlendirildikten sonra buzdolabına koyulmalı, en az bir gün bekletilerek, olgunlaşıp lezzet kazanması sağlanmalıdır. Bu şekilde yenen et, midede şişlik ve hazımsızlığı da asgariye indirecektir. Ayrıca etin pişirilmeden önce marine edilerek bekletilmesiyle yumuşamasını, iyi pişmesini ve daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Marinasyon için zeytinyağı, limon suyu, süt, sirke veya yoğurt, lezzet vermesi için de çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz. CİHAN
<< Önceki Haber Sağlıklı bayramın yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER