Sağlıklı bir yaşam için kalbinizi koruyun


Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, gençlik ve erişkinlik döneminde sağlığa yapılan yatırımların, gelecekte kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlayacağını söyledi.

Mustafa Nuri Ceyhan, 12-18 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kalp Sağlığı Haftası'nın kalp ve damar hastalıkları ile mücadele etmenin önemini vurgulamak ve kalp sağlığına dikkat çekilmek istendiğini belirtti. Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesi ile birlikte koruyucu sağlık önlemlerinin değerinin daha iyi anlaşılmaya başlandığını kaydeden Ceyhan, "Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir." dedi.

Sağlıklı bir yaşam için sporun da şart olduğuna vurgu yapan Ceyhan, "Sporu yaşamımızın bir parçası haline getirebilmemizin ön koşulu sağlıklı bir kalbe sahip olmaktır. 35 yaş üstü kişilerin spor yapmaya başlamadan önce kardiyak yönden değerlendirilmesi gerekir. Fizik muayene, elektrokardiyografi, gerekli ise ekokardiyografi ve egzersiz testleri yapılabilir. Kalp sağlığınızı korumak için sağlıklı ve yeterli beslenin, aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın. Tütüne hayır deyin. Alkol tüketimini sınırlayın. Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun, kan basıncınızı kontrol altında tutun. Kan değerleri ölçümünüzü düzenli olarak yaptırın." diye konuştu.

Kalbi korumak ve sağlıklı bir yaşam tarzını seçmenin herkesin elinde olduğuna işaret eden Ceyhan, son olarak şunları söyledi: "Özellikle 5-15 yaş grubunda görülen bademcik iltihapları tedavi edilmediği taktirde, romatizmal kalp hastalıklarına neden olabileceği için üst solunum yolu enfeksiyonlarının erken tanı ve tedavisiyle ileride oluşabilecek kalp hastalıklarından korunulmalı, gençlik ve erişkinlik döneminde sağlığa yapılan yatırımlar, gelecekte kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlayacaktır." CİHAN
<< Önceki Haber Sağlıklı bir yaşam için kalbinizi koruyun Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER