Sahte diploma skandalı büyüyor: Devlet kurumları nasıl aşıldı?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Ağustos 4 2025
Sahte diploma skandalının boyutları gün geçtikçe derinleşiyor. Çetenin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) gibi devletin kritik kurumlarının sistemlerine nasıl sızdıklarını ve sahte mezuniyet kayıtlarını bu sistemlere nasıl yerleştirdikleri merak konusu.
Lise ve üniversite diplomalarını devletin dijital altyapılarını kullanarak geçerli hale getirdiklerini söyleyen kişinin ifadeleri, Türkiye’de kurum içi güvenlik zafiyetlerinin de ne denli vahim boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi.
‘ÖZEL BİR UYGULAMA’
Cumhuriyet'in özel haberine göre kişilerin lise diplomasının MEB altyapısında görünmesi gerektiği için, gerekli işlemler üç adımda tamamlanıyor. İlk adımın sisteme erişim olduğunu söyleyen çete üyesi, “MEB’e bağlı olan okul veri tabanlarına erişim sağlayan özel bir uygulama kullanarak geçmiş dönem kayıtlarını inceliyoruz. Mezuniyet kaydı olmayan kişiler için boş kayıt alanları tespit ediyoruz” dedi.
‘TASDİKNAME ARAYIŞI’
İkinci adım olarak tasdikname tanımlaması yaptıklarını aktaran çete üyesi, “Okulların öğrenci mezuniyet verilerini genellikle ‘tasdikname’ (geçici çıkış belgesi) üzerinden işliyoruz. Bu belgeyi, kişinin okuldan mezun olmuş sayılabilmesi için dijital sisteme tanıtıyoruz. Burada kişinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, okul kodu, mezuniyet tarihi ve diploma notunu giriyoruz” ifadelerini kullandı.
Tasdikname girildikten sonra bilgiyi MEB arşivine, “e-diploma” olarak aktardıklarını öne süren çete üyesi, “Bu işlem yapıldıktan sonra sistem, belgeyi otomatik olarak ‘Doğrulanabilir Diploma’ olarak tanıyor” ifadeleriyle tüm süreci nasıl ilerlettiklerini aşama aşama anlattı.
AKTİF MEZUN GÖRÜNÜYOR
Sahte üniversite diploması oluşturma sürecinin ise daha “karmaşık” olduğunu belirten çete üyesi, “Önce talep edilen üniversitenin diploma tasarımını bire bir hazırlıyoruz. Kişisel bilgileri, bölüm, fakülte, mezuniyet tarihi, diploma notu gibi verileri işliyoruz” itirafında bulundu.
İkinci aşamada ise ÖSYM veri tabanına girdiklerini dile getiren çete üyesi,
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Karaca ve Baransu cephesinden Cemal Enginyurt'a çifte yalanlama2.İHA krizinde bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkıyor!3.Yerlikaya'dan saatler sonra açıklama: 3 polis şehit oldu, 6 IŞİD'li öldürüldü4.Bizi karıştırmayın! Almanya 'teknik yetersizilk' gerekçesiyle kara kutuyu incelemeyi reddetti!5.Yandaş basında 'yandaşlık' kavgası: Cem Küçük, Hande Fırat'ı 15 Temmuz'la hedef aldı
6.Başsavcılıktan Sadettin Saran'ın ikinci testi hakkında açıklama7.Fatih Altaylı hakkında tahliye kararı8.Yargıtay'dan Narin Güran kararı!9.İktidara tepkiler çığ gibi: 'Ülke terörist kampına dönüştü, iktidar muhaliflerin peşinde'10.Türkiye'yi sarsan IŞİD operasyonu: 5 savcı görevlendirildi, 5 gözaltı var

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Karaca ve Baransu cephesinden Cemal Enginyurt'a çi...

İHA krizinde bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkıyo...

Yerlikaya'dan saatler sonra açıklama: 3 polis şehi...

Bizi karıştırmayın! Almanya 'teknik yetersizilk' g...

Yandaş basında 'yandaşlık' kavgası: Cem Küçük, Han...


