Şair Ahmet Oktay vefat etti

Şair, yazar ve gazeteci Ahmet Oktay vefat etti. Oktay'ın cenazesi, yarın Erenköy Galip Paşa Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedilecek.

Şair Ahmet Oktay vefat etti

Aslı adı Ahmet Oktay Börtecene olan şairin ölümü üzerine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) bir mesaj yayınladı. TGC açıklamasında şöyle denildi: "Şiirimizin ustalarından şair, yazar gazeteci Ahmet Oktay Börtecene'yi kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Ahmet Oktay Börtece'neyi sevgi ve saygıyla anıyoruz. Değerli üyemiz Ahmet Oktay Börtecene'nin ailesine, sevenlerine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz.

Börtecene'nin cenazesi, yarın Erenköy Galip Paşa Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedilecek."

Sevenleri ve hayranlarının Twitter'daki paylaşımları sayesinde Ahmet Oktay hastag'ı ile sosyal medyada en çok konuşulanlar arasında yer aldı.

AHMET OKTAY KİMDİR?

1933 yılında Ankara'da doğdu. Öğrenimini lisede yarım bırakarak çalışmaya başladı. Ankara'da İstatistik Genel Müdürlüğü'nde (bugünkü DIE) görev yaptı. 1961'de Yeni İstanbul Gazetesi'nin Ankara Bürosu'nda 'parlamento muhabiri' olarak profesyonel gazeteciliğe başladı. Ankara Ekspres, İktisat ve Piyasa, Vatan gibi gazetelerde muhabir olarak çalıştı. 1975'te İstanbul Radyosu'na geçti. Siyasal iktidar değişince TRT'den istifa ederek önce Akajans, ardından da Dünya Gazetesi haber müdürlüğü görevlerini yürüttü. 1978'de yeniden TRT'ye döndü. 1982'de emekliye ayrıldı. Daha sonra Milliyet Gazetesi'ne geçti. 1993'te yazı işleri müdürlüğünden biri olduğu Milliyet'ten ayrıldı. Şiir yazmaya ortaokul sıralarında başladı. İlk şiirleri 1949-19850 arasında 'Gerçek' dergisinde yayınlandı. İlk yazısı 1950'de Güney Dergisi'nde çıktı. 'Dişi Kurt' adlı oyunu 1974'te Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahnelendi. 1950'lerde yazdığı şiirlerde Ahmet Arif'ten etkilendiği gözlenirken 1960'lardan sonra toplumsal gerçekçi bir yaklaşımla İkinci Yeni'ye yöneldi. Şiirin olgunluk döneminde biçim gösterilerine kaçmadan yalın bir teknikle yazdı.

Usta şair “Her Yüz Bir Öykü Yazar” kitabıyla 1987 Necatigil Şiir Ödülü'ne, “Yol Üstündeki Semender” ile 1991 Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Şairi Ödülü'ne, “Ağıtlar ve Övgüler” ile 2002 Akdeniz Altın Portakal Şiir Ödülü'ne, “Hayalete Övgü” kitabıyla da 2012 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Hizmet Ödülü'ne değer görüldü.

Ahmet Oktay Börtecene, TGC üyesi ve sürekli basın kartı sahibiydi.

CİHAN
<< Önceki Haber Şair Ahmet Oktay vefat etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER