Şalgam suyu talebinde yüzde 30 artış


İSTANBUL (CİHAN)- Milli içeceklerden şalgam suyuna rağbet büyüyor. Ürüne gençler de ilgi duyuyor. Adana'da şalgam suyu üretimi yapan Doğanay Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Doğanay, içeceğe talebin her sene yüzde 30 arttığını vurguluyor.

Doğanay'ın Cihan'a açıklamalarına göre Türkiye'de ürünün tüketimi senede 75-80 milyon litre. Evlerde üretilen, ikram edilen şalgam suları ile bu rakam 100 milyon litreyi buluyor.
Doğanay, bu aralar artan tüketimden memnun olsa da kayıt dışından şikâyetçi. Duruma karşı ilgili mercileri önlem almaya davet eden Doğanay, "Ciddi rakamlara varan merdiven altı diye tabir ettiğimiz üreticilerin yanında ürünlerini kayıt altına almadan satan pek çok firma olduğu hakikat. Bu da kuşku yok haksız rekabet doğuruyor, pek çok uygunsuzluğa neden oluyor. Nihayetinde hem kayıt altında olan firmalar hem sektör hem de ekonomimiz büyük zarara uğruyor." diyor.

Doğanay, ayrıca şalgam suyunun sindirimi kolay kıldığını; soğuk algınlığına ve gribe karşı koruduğunu dile getiriyor. Ürünün B vitamini içerdiğini, şeker ihtiva etmediğini, antioksidan zengini olduğunu anlatıyor. Bunu araştırmaların da teyit ettiğini belirtiyor.

Doğanay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı, şalgam suyunun tüm yiyeceklerle tüketilebildiğini bildiriyor ve şunları ifade ediyor:

"İçeceğin acılı ve acısız seçenekleri vardır ki keyfe keder dilenen tercih edilebilir. Ama bu ürün sindirilmesi kolay olmayan yiyeceklerle daha çok tüketiliyor. Bu yiyeceklere örnek olarak et türleri, çiğ köfte, içli köfte, hatta tavuk ve balık verilebilir. Çukurova'da şalgam suyu simitle de yenir. Diğer bölgelerimizde simit- çay meşhurdur ancak Adana'da simit- şalgam suyu yapılır. Çukurova'da çocuklar ve gençler simit- şalgam suyundan keyif alır. Ayrıca evlerde konuklara şalgam suyu ikram edilir. Bu bölgede hayatın her alanında ve her anında şalgam suyu vardır.
Dolayısıyla şalgam suyunun en çok tüketildiği illerimiz hala Çukurova ve etrafındadır. Tabii bu milli içeceğimizin Çukurova'dan sonra tüketildiği iller İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa'dır. Şu aşamada Türkiye'de şalgam suyu tüketilmeyen bir ilimiz/bölgemiz kalmadı. Hem dağıtım ağlarının güçlenmesinden hem de milletimizin şalgam suyunun faydalarını öğrenmeye başlamasından sonra hemen her bölgeden talep var. Bizden talep olduğu için de Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da, Orta Anadolu'da her yerde varız, biz var olduğumuz için tüketen ve seven sayısı artıyor, bu döngü sayesinde tüketim artıyor."

Doğanay, şalgam suyunu 18-20'den 80 yaş grubundan ilgi gördüğünden söz ediyor. İlaveten bu grupların tercih nedenlerinin aynı olmadığına temas ediyor ve "Kimi tadını seviyor, kimi hazım için, kimi gripten korunmak için, kimi diyette tüketiyor." diyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Şalgam suyu talebinde yüzde 30 artış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER