Samanyolu'nda 7 bölgenin yöresel zenginlikleri yarıştı

Samanyolu'nda 7 bölgenin yöresel zenginlikleri yarıştı

Özel Batıkent Samanyolu Anadolu ve Fen Lisesi 'farklılıklarımız zenginliklerimizdir' anlayışından yola çıkarak 'bölgeler yarışıyor' adı altında Türkiye'nin 7 bölgesindeki yöresel zenginlikleri yarıştırdı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinlikte bölgeler tatlılar, yemekler, folklor, tanıtım, karşılama, müzik, el emeği, dizayn ve kostüm kategorilerinde değerlendirildi.

Öğrenciler, Türkiye'nin geniş kültür ve yöresel miraslarından, kıyafetler, ev eşyaları, yemekler, yetiştirilen ürünleri sergiledi. Çalgılar, türküler ve konuşma alanlarındaki görsel şölen ise izleyenlerin beğenisini topladı. 6 kişilik jüri üyesi bu alanlarda stantları gezerek öğrencilerin sunumlarına göre notlar verdi. Her kategoriye göre puan veren jüri üyeleri bölgeleri seçmekte zorlandı.

Bölgelerin öne çıktıkları mirasları ve yöresel ürünleri; Karadeniz de mıhlama, kuymak, anzer balı, Karadeniz somunu, fındık, laz böreği, Trabzon ekmeği, çay, kara lahana sarması ve turşu kavurma, Akdeniz de içli köfte, künefe, humus, gül lokumu, karpuz ve irmik helvası, Ege de zeytinyağlı sarma, zeytin yağ, haşhaşlı çörek, mesir macunu, bindallı, porselen ege çeyizi, ve efe tanıtıldı. Güneydoğudan ise çiğ köfte, baklava, Antep fıstığı, lahmacun ve mırra, İç Anadolu'da, mantı, madımak, arabaşı çorbası, testi kebabı yer alırken Mevlana, Yunus Emre, Âşık Veysel, Hacı Bayram, Nasrettin hoca gibi değerli zatlarda unutulmadı. Doğu Anadolu'da, güveç, kadayıf dolması, un helvası, kayısı lezzet olarak öne çıkarken bölgesel değer olarak ise Van gölü, Nemrut, Palandöken, Tortum Şelaleleri yer aldı. Marmara'da iskender kebabı, nohut ekmek, güllaç, keşkek, ayran ve kestane şekeri görücüye çıkanlar arasındaydı.

Ailelerin de yoğun olarak ilgi gösterdiği programda, öğrenci ve öğretmenler de gönüllerince eğlendi. Türkiye'nin tüm yöresel zenginlikleri izleyenler tarafından tam not aldı.

Okul Müdürü Muhterem Kaya, öğrencilerinin 'farklılıklarda oluşan zenginlikleri' çok güzel sergilediklerini ifade etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Samanyolu'nda 7 bölgenin yöresel zenginlikleri yarıştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER