Sanayiciden yüksek faiz ve yüksek kur isyanı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Mart 31 2021
Türkiye ekonomisinde yaşanan sarsıntılarla döviz kurunun yükselmesi sanayicilerin tepkisine neden oldu. Sanayiciler "Enflasyon, sanayicinin kullanmış olduğu ara malların hem TL hem de döviz cinsinden fiyatlarını her geçen gün arttırmaktadır” dedi.
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın sürpriz bir şekilde görevden alınmasıyla kaybolan güven ortamı ve yükselen döviz kuru seviyesine bir isyan da sanayicilerden geldi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankası yönetiminde yapılan ani değişimi eleştirdi, Türkiye'nin yüksek faiz, yüksek döviz kuru, yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğin bir arada yaşandığı zorlu bir sürece girdiğini söyledi.
Güven sağlanamadan sorunların çözülemeyeceğini belirten Başkan Özdebir, bunun için Merkez Bankası bağımsızlığı ve hukuksal teminatın şart olduğunu ifade etti.
Sözcü’de yer alan habere göre ASO'nun mart ayı meclis toplantısı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla video konferans yöntemiyle yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Başkan Nurettin Özdebir, Merkez Bankası yönetiminde yapılan ani değişikliğin ekonomi ve sanayici üzerindeki etkisini tek tek anlattı. Özdebir, şu uyarı ve tespitleri yaptı:
“Ekonomimiz son dönemde, yüksek faiz, yüksek döviz kuru, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik olgularını bir arada yaşadığımız zorlu bir süreçten geçiyor.
Yüksek kur hem özel sektörün hem kamunun dış borç çevrimini zorlaştırmakta, ithalat maliyetlerini de yükseltmektedir. Ekonominin genelinde ise dolarizasyonun eğiliminin artmasına neden olmaktadır.
Kurun yükselmesinin yanı sıra önemli ölçüde oynak olması da ekonominin genelinde belirsizliğe neden olmakta ve reel sektörde öngörülebilirliğin azalması olarak yansımaktadır.
Kur artışları aynı zamanda enflasyonu besleyerek faizin yukarı yönlü olmasına neden olmakta, bu da özel sektörün yatırım imkânlarını azaltmaktadır. Yatırım için sürdürülebilir bir enflasyon ve faiz düzeyinde
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Rezan Epözdemir, Terim'e neden 5 buçuk milyon TL transfer etti?2.14 yıl sonra yeni operasyon kararı!3.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?4.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'5.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”
6.Kamu personeline nefret operasyonu: 8 ilde 20 kişi hakkında gözaltı kararı7.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!8.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!9.OYAK'ta neler oluyor? Üyeler deprem yardımları tutarsız olunca hesap sordu!10.Sadettin Saran gözaltındayken, Ali Koç'tan başkanlık çıkışı

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







