'Sanayicimizin rekabet edebilme, yeni pazarlara girmesi kolay görünmüyor'


Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Türkiye'nin 500 milyar dolar hedefini gerçekleştirmesi için AR-GE'ye ve inovasyona çok daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini söyledi. Türk sanayicisini aynı pazarlarla aynı ürünlerle bu hedeflere ulaşamayacağını vurgulayan Güler, "Geçen yıl Türkiye bütçesinin binde 9'unu AR-GE'ye ayırabilmişken, İsveç yüzde 3,4'ünü, Güney Kore yüzde 3.6'sını, İsrail yüzde 4.2'sini ayırmıştır. Türk tüccar ve sanayiciler olarak bu ülkelerle rekabet edebilmemiz, yeni pazarlara girebilmemiz kolay görünmemekte." dedi.

'500 MİLYON DOLAR HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN AR-GE VE İNOVASYONA AĞIRLIK VERİLMELİ'

ETO Başkanı Güler, 'Eskişehir Ekonomi Buluşmasında' yaptığı konuşmada, Türk sanayicisinin artılarını, eksilerini değerlendirdi. Türk sanayicisi, ekonomisi için yapılması gerekenleri anlattı. Türkiye'nin 500 milyar dolar hedefini gerçekleştirmesi için AR-GE'ye ve inovasyona çok daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Başkan Güler, "Geçen yıl Türkiye bütçesinin binde 9'unu AR-GE'ye ayırabilmişken, İsveç yüzde 3.4'ünü, Güney Kore yüzde 3.6'sını, İsrail yüzde 4.2'sini ayırdı. Türk tüccar ve sanayiciler olarak bu ülkelerle rekabet edebilmemiz, yeni pazarlara girebilmemiz pek de kolay görünmüyor. Bir başka örnekle dünya patent sıralamasına gelirsek eğer, geçtiğimiz yıl ABD'den 61 bin 500 patent başvurusu yapılırken, Türkiye sadece 802 uluslararası patent başvurusu yapabilmiştir." ifadelerini kullandı.

Dolayısıyla bu tabloyu tersine çevirmek için çok çalışılması gerektiğini kaydeden Güler, ancak Eskişehir bu konuda çok şanslı olduğunu anlattı. Eskişehir'in Sanayiden Cer atölyesinden, Tayyare Fabrikasına kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Türkiye'nin AR-GE ve inovasyonda yükselen yıldızı olabilecek kapasitede olduğunu belirtti. Eskişehir'in Türkiye'nin yeni silikon vadisi olmaması için hiçbir neden olmadığını, bunun için önce kendilerinin, sonra şehrin bürokratları, yöneticilerinin inanması gerektiğini aktardı.

'İHRACATI ARTIRMAK İÇİN ÇOK ÇALIŞMAK GEREKİYOR'

Güler, Eskişehir ekonomisinin büyük hedefleri olduğunu ancak bu hedefleri zorlaştıran birçok sorun yer aldığını aktardı. Güler, o sorunları şöyle sıraladı: "Üretimi doğrudan etkileyen üç unsur vardır. Enerji, işçilik maliyetleri, finans sektöründeki olumsuz gelişmeler. 2015'de ülkemizin ihracatı yüzde 8 civarı düşüş gösterdi. Buna paralel Eskişehir'de yüzde 7'lik bir gerileme görüldü. Dolayısıyla ihracatımızı 2016'da artırmak için çok çalışmamız gerekiyor."

'FİNANS KAYNAKLARINA YÜKSEK MALİYETLE ULAŞACAĞIZ'

Güler, Rusya ile yaşanan gelişmelerin enerji ihtiyacında başka alternatiflere yönelttiğini hatırlattı. Enerji fiyatlarının önümüzdeki yıl artma tehlikesinin üreticiyi endişelendirdiğini kaydetti. Güler, "ABD Merkez Bankasının 0.25 puan faiz artırımı, faiz oranlarının 2016'da düşmeyerek devam edeceğini göstermekte. Yani tüccar, sanayici finans kaynaklarına daha yüksek maliyetlerle ulaşacak. Enerji, finans maliyetlerimiz yükselirse üretim maliyetlerimiz artacaktır. Dolayısıyla 500 milyar dolar ihracat hedefleyen üreticimizin yabancı rakipleriyle rekabet etmesi zorlaşacaktır." dedi.Sanayicimizin-rekabet-edebilme-yeni-pazarlara-girmesi-kolay-gorunmuyor-1976045.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber 'Sanayicimizin rekabet edebilme, yeni pazarlara girmesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER