Sanayinin devlerinde kritik durum

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Mayıs 28 2019
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) "Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 Araştırması"nın sonuçlarına göre, Türkiye’nin dev şirketleri geçen yıl elde ettikleri kârın neredeyse yüzde 90’ını borç ödemek için kullandı.
Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durgunluğun başlıca nedenlerinden biri olan yüz milyarlarca dolarlık şirket borçları, 2018 yılında ülkenin en büyük şirketlerinin kârlarını adeta eritti. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) "Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 Araştırması"nın (İSO-500) sonuçlarına göre, Türkiye’nin dev şirketleri geçen yıl elde ettikleri kârın neredeyse yüzde 90’ını borç ödemek için kullandı.

DW Türkçe’ye konuşan ekonomistler, geçen yaz papaz Brunson krizi ile patlak veren kur şokunun sanayiciye vurduğu ağır darbenin ortaya çıktığına işaret ediyor. Uzmanlara göre, mevcut şirket bilançoları ile kısa vadede Türkiye’de yeni yatırım görmek çok zor olacak.

En büyük sanayi şirketi TÜPRAŞ

Türkiye’nin toplam sanayi ihracatının yüzde 44,5’ini, yani yaklaşık yarısını gerçekleştiren 500 şirketin yer aldığı İSO-500 araştırmasının 2018 sonuçlarına göre, her yıl olduğu gibi bu yıl da TÜPRAŞ üretimden satışlarda 79 milyar liralık gelir ile Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu oldu. Listede ikinciliği Ford Otosan, üçüncülüğü ise Toyota aldı. İlk 10 büyük kuruluş içinde 5 adet otomotiv firması ve 3 adet demir-çelik üreticisi yer aldı.

Araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuç ise şirketlerin borçluluğu ile ilgili oldu. İSO-500 şirketlerinin finansal yapılarına bakıldığında, toplam borç miktarının toplam öz kaynakların tam iki katına çıktığı görülüyor. Buna göre, 2018 yılında şirketlerin finansal kaynaklarının yüzde 33’ünü öz kaynaklar oluştururken, toplam borçlar ise kaynakların yüzde 67’sini kapladı. Bu oran bir önceki yıl yüzde 62,9 olarak gerçekleşmişti.  Kaynaklar içerisinde yüzde 67’lik borç miktarı, İSO-500 tarihinin en büyük borç oranı olarak da kayda geçti.

Borca ayrılan para 1 yılda yüzde 172 arttı

Türkiye’nin dev

Bu haberler de ilginizi çekebilir