Sanki Venezuela’yı değil, Türkiye’yi anlattı

Tek adamlık her yerde kriz sebebi. Amerika'nın Sesi'ne mülakat veren Amerika Devletleri Konseyi Venezuela Grubu Direktörü Guillermo Zubillaga, Venezuela’da halkın açlık ve sefaletle boğuşmasının tek fâilinin Devlet Başkanı Nicolas Maduro olduğunu söyledi. Zubillaga'nın Venezuela için anlattıkları ile AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptıkları tıpatıp aynı. İşte o sözler...

Venezuela yerine Türkiye'yi koyun: Diktatörlerin taktikleri hep aynı

Venezuela’da ekonomik kriz giderek derinleşiyor. Ülkenin büyükşehirlerinde devam eden elektrik kesintisi yüzünden hayat felce uğramış durumda.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro petrol zengini ülkenin ABD gibi dış mihraklar yüzünden  krize girdiğini iddia ediyor. 

"KRİZİN TEK SORUMLUSU VAR, O DA MADURO"

New York'ta Amerika’nın Sesi (VOA) stüdyosunda Aslı Pelit’in sorularını cevaplandıran Amerika Devletleri Konseyi Venezuela Grubu Direktörü Guillermo Zubillaga ise, Venezuela’da krizin tek fâili olarak Maduro'yu gösterdi.

Amerika Devletleri Konseyi Venezuela Grubu Direktörü Guillermo Zubillaga, "Venezuela ulusal petrol şirketini bu konuyla ilgisiz, fakat kendilerine sadık kişilerin ellerine bıraktılar, kalifiye elemanlar siyasi görüşleri yüzünden işten çıkarıldı." dedi. 

İşte Zubilliga’nın VOA’nın konuyla alakalı sorularına verdiği cevaplar:

Peki Maduro göreve geldiğinden beri ne yaptı da Venezuela bu kadar derin bir krizin içine düştü. Belki de soruyu aslında şöyle sormalıyım. Bu kadar zengin bir ülkeyi bu duruma getirmek için Maduro ne yapmadı?

Venezuela’da bir deyim vardır. “Biri pastayı yaptı, diğeri mumları koydu.” deriz. Venezuela petrol şirketini devletleştirdiği ve üretimi azalttığı için “Chavez pastayı yaptı.” diyebiliriz. 

Ekonomi o dönemde sıkıntıya düştü, sadece birkaç sanayi sektörüne kaldı. Yani herşey petrole bağlandı, ülkede bu da krizin ana sebebi oldu. 

BEYİN GÖÇÜ BAŞLADI, DÜŞÜNCE HÜRRİYETİ KISITLANDI

Doğru bir para politikası uygulanmadı, devamlı para bastılar. Bütçe yapılmadı, ulusal petrol şirketini bu konuyla ilgisiz, fakat kendilerine sadık kişilerin ellerine bıraktılar, kalifiye elemanlar siyasi görüşleri yüzünden işten çıkarıldı. 

Ülkeden beyin göçü başladı, düşünce hürriyeti kısıtlandı. Petrol şirketinde çalışan ama yönetimin verdiği kararların yanlış olduğunu dile getirenler anında işlerini kaybetmeye başladı. 

Bir de tabii yabancı yatırım durdu o dönemde. Kimse Venezuela’ya yatırım yapmak istemedi, petrol şirketi PDVSA’yı yönetenler bu altın yumurtlayan tavuğu ellerinden geldiğince soydular ve şu anda artık petrol üreten ülkeler arasında en kötü durumda olan petrol şirketi haline geldi. 

Günde 1 milyon varil kaybediyor.

Sizce Amerika’nın Maduro ve onunla birlikte ülkeyi yöneten valilere, ordu mensuplarına uyguladığı müeyyideler bir işe yarayacak mı?

Bence bu konu biraz karmaşık. Müeyyideler, insani suçlar işlemiş, uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan, para aklayan, kirli kişiler, öyle ki şu elektrik kesintisinin bile arkasındaki kişilere uygulanıyor. 

Müeyyideler bir yandan da zaten bu durumdan perişan olan, masum insanları da etkiliyor. Ne yapacaksınız peki? 

BASIN HÜRRİYETİNİ ORTADAN KALDIRDI

Öyle bir hükümet var ki kendi vatandaşlarını susturmak için paralı askerler tutmuş, masum insanlara ateş açan çeteler tutmuş, ülkeyi korkuyla yönetiyor, basın hürriyetini ortadan kaldırmış, buna karşı uluslarası güçler bu kişilere karşı başka ne türlü bir uygulama getirebilir, yaptırımlar yine de ellerindeki son çare. 

Bana gelip “Müeyyidelerden memnun değiliz.” diyenlere ben bu cevabı veriyorum.  Müeyyideler de olmasa başka ne yapabiliriz?
<< Önceki Haber Sanki Venezuela’yı değil, Türkiye’yi anlattı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER