Şanlıurfa Suruç'ta korkunç patlama:32 Ölü

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki Amara Kültür Merkezi önündeki çay bahçesinde bugün saat 11.50 sıralarında saatlerinde, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu mensuplarının ’Kobani’nin yeniden inşası’ konusunda basın açıklaması yaptığı sırada, büyük bir patlama meydana geldi.


Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Amara Kültür Merkezi'ne bombalı saldırı düzenlendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, terör saldısı sonucunda 30 kişinin hayatını kaybettiğini, 104 kişinin de yaralandığı açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Suruç'taki saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Demirtaş, "Biraz önce gelen bilgiye göre ölü sayısı 32 oldu" dedi.

PATLAMA ALANINDA DETAYLI İNCELEME YAPILIYOR
 Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen patlamada güvenlik güçleri olay yeri incelemelerine devam ediyor. 

Şanlıurfa Belediyesi'ne ait Amara Kültür Merkezi bahçesinde meydana gelen ve 31 kişin hayatını kaybettiği ve 100'ün üzerinde yaralananın olduğu patlama yerine gelen çok sayıda olay yeri inceleme ekipleri, detaylı incelemelerini sürdürüyor.  Suruç merkezde yer alan Amara Kültür Merkezi'nin önündeki bahçede meydana gelen patlama sonrasında olay yerinde hayatını kaybedenlerin cesetleri kaldırıldıktan sonra alana gelen polisler çalışmalarına devam ediyor.

12 KİŞİNİN KİMLİKLERİ TESPİT EDİLDİ
Yapılan otopsi sonucunda hayatını kaybedenlerden 12 kişinin kimlikleri tespit edildi. İsimler şu şekildedir:  Koray Çapanoğlu, Cebrail Günebakan, Uğur Özkan, Nartan Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Poyraz, Kasım Deprem, Alper Sapan, Okan Pirinç, Ferdane Kılıç, Hatice Ezgi Sadet, Cemil Yıldız 
SURUÇ'TA PATLAMADA ÖLENLERİN CESETLERİ BATTANİYELERE SARILDI Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri, uzun süre battaniyelere sarılı bekletildi.
Patlamada sonucu ölenlerin sayısının 31'e çıktığı öğrenildi. Battaniye, gazete ve cenaze torbalarına konulan cesetler kültür merkezi bahçesinde bekletilirken, uzun süre bölge polis ablukasına alındı.
Olay yeri inceleme ekipleri burada detaylı incelemelerde bulundu. İnsan Hakları Derneği (İHD) yetkilileri de incelemelere eşlik etti. 


GENELKURMAY'DAN SURUÇ'TAKİ PATLAMAYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
"Bugün Şanlıurfa ili Suruç ilçesinde vuku bulan menfur terör saldırısını kınar, bu saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, Ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz."

SURUÇ’A 2 CUMHURİYET SAVCISI DAHA GÖREVLENDİRDİ Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde meydana gelen bombalı saldırı sonrası Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından, olay yeri inceleme, araştırma, kimlik tespiti ve soruşturmanın daha etkin yürütülmesi için Suruç ilçesindeki savcılara ilave olarak Şanlıurfa’dan 2 Cumhuriyet savcısı daha görevlendirdi.  Adalet Bakanlığı’ndan yapılan konuyla ilgili yapılan basın açıklaması şöyle:  "Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bombalı bir terör saldırısı sonucunda çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybederken, yine çok sayıda yaralı bulunmaktadır. Bu hain terör saldırısını kınıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır diliyoruz. Konuyla ilgili olarak; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından, olay yeri inceleme, araştırma, kimlik tespiti ve soruşturmanın daha etkin yürütülmesi için Suruç ilçesindeki savcılara ilave olarak Şanlıurfa’dan 2 Cumhuriyet savcısı daha görevlendirilmiştir.  Cenazelere otopsi yapılması ve gerektiğinde muhafazası için imkanları Şanlıurfa Adli Tıp Kurumundan daha iyi olan Gaziantep Adli Tıp Kurumuna cenazelerin sevki ve otopsi işlemlerinin en kısa sürede yapılması sağlanacaktır.  İstanbul Adli Tıp Kurumundan 3 uzman ve 2 teknisyen, Şanlıurfa’dan bir uzman, Adıyaman’dan bir uzman mevcut uzman ve personele ek olarak Gaziantep Adli Tıp Kurumumuza görevlendirilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

SURUÇ'TA ACİL KAN İHTİYACI VAR
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 28 kişinin öldüğü yaklaşık 100 kişinin de yaralandığı patlamanın ardından vatandaşlardan en yakın sağlık kuruluşuna giderek kan vermeleri istendi.
İl genelinde yapılan çağrıda, tüm kan gruplarına ihtiyaç olduğu belirtildi. 

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF)basın merkezi: Şu ana kadar 31 gencimiz hayatını kaybetti. 5’i ağır olmak üzere 35’de yaralı bulunmaktadır.
BAKANLIK: 27 KİLİ HAYATINI KAYBETTİ İçişleri Bakanlığı, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki terör saldırısında ilk belirlemelere göre 27 vatandaşın hayatını kaybettiğini, can kaybının artmasından endişe edildiğini bildirdi.
Bakanlık açıklamasında, bölgedeki hastanelerde 100’e yakın yaralı vatandaşın tedavisine devam edildiği ifade edildi.
NOT: YAYIN SORUMLULUĞU GEREĞİ PATLAMA ANININ GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLAMIYORUZ..
CHP HEYETİ SURUÇ'A GİTTİ CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, patlamanın gerçekleştiği bölgede incelemelerde bulunmak üzere Suruç'a gitti. Veli Ağbaba yaptığı açıklamada, parti olarak Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen patlamanın ardından incelemelerde bulunmak üzere bir heyeti bölgeye gönderdiklerini belirtti. Heyette kendisi ile birlikte Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in de yer aldığını anlatan Ağbaba, şöyle devam etti: "Suruç'ta parça tesirli bombayla gerçekleştirildiği sanılan saldırıda 28 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda en az 100 yaralının olduğu belirtiliyor. Saldırının haber alınmasının hemen ardından CHP bölgeye bir heyet gönderdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Suruç'ta incelemelerde bulunmak üzere Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Sezgin Tanrıkulu ile Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'i görevlendirdi."
Ağbaba, Tanrıkulu ve Şeker'in akşam saatlerinde Suruç'ta olmaları bekleniyor. Heyetin incelemelerin ardından hazırlayacakları raporu Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na sunacakları öğrenildi.

VALİ: ÖLÜ SAYISI 28

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Suruç’taki patlamanın canlı bomba olduğunu kesinleştirdiklerini söyledi. Vali Küçük, ölü sayısının 28’e yükseldiğini belirterek, şöyle dedi:

"Derin üzüntü içerisindeyim. Bu terörü lanetle kınıyorum. Vefat eden kardeşlerime Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Canlı bomba olduğunu kesinleştirdik. Şu anda 28 ölü var, 100’e yakın da yaralılar var. Bütün yaralılar sağlık kuruluşları ile hastanelere nakledildi onu ifade edebilirim. Canlı bomba ama 18 yaşında mıdır? Yaşı nedir, ne değildir onu henüz ekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz tespit için uğraşıyor. Olay çok taze. Kimdir, kimliği hedir, onun hakkında henüz bir bilgimiz yok. Olay yeri inceleme ekibi ve pek çok güvenlik kuvveti, o araştırmayı yapıyor ve netice alacaklar. Netice alınca da kamuoyuyla paylaşacağız."

BAKANLAR OLAY YERİNE GİDİYOR Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki patlamayla ilgili, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bölgeye gidip olayı yerinde inceleme talimatı verdiği bildirildi.

ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 41'inci yıldönümü nedeniyle KKTC'ye giderken Suruç'taki patlama meydana geldi. Erdoğan'ın Kıbrıs'a iner inmez olayla ilgili bilgi aldığı ve yetkililerle durum değerlendirmesi yaptığı öğrenildi.
EMNİYET MÜDÜRÜ VE JANDARMA KOMUTANI OLAY YERİNDE

Olayın ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü de patlama yerine gelerek çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, patlamada intihar saldırısı ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

BASIN AÇIKLAMASI SIRASINDA PATLAMA
Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki Amara Kültür Merkezi önündeki çay bahçesinde bugün saat 11.50 sıralarında saatlerinde, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu mensuplarının ’Kobani’nin yeniden inşası’ konusunda basın açıklaması yaptığı sırada, büyük bir patlama meydana geldi..
Amara Kültür Merkezi'nde, İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır'ın da içinde olduğu çok sayıda ilden Suruç'a gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin bulunduğu öğrenildi.

İntihar saldırısı düzenlendi

Suruç'ta bir canlı bombanın, Amara Genclik ve Kültür Merkezi'nde kendini patlattığı bildirildi. Bölgeyi savaş alanına çeviren olayda ölü ve yaralılar olduğu bildirildi. Cihan'ın haberine görei canlı bombanın IŞİD mensubu olduğu belirtiliyor. Ayrıca saldırganın 17 yaşındaki bir kız çocuğu olduğu yönünde iddialar var

Patlamanın yaşandığı yerde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gencin konakladığı öne sürüldü.
Olay yerinden ilk fotoğraf


Patlama öncesi çekilen bu fotoğraf sosyal medyadan paylaşıldı...


<< Önceki Haber Şanlıurfa Suruç'ta korkunç patlama:32 Ölü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER