'Şap hastalığı İran ve Suriye'den gelen kaçak hayvanlardan bulaşıyor'


Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, son günlerde Türkiye'nin birçok noktasında hayvanlarda görülen şap hastalığının Balıkesir'de de az sayıda görüldüğünü belirterek, durumun kontrol altında olduğunu söyledi. Hastalığın genel olarak, İran ve Suriye'den gelen kaçak hayvanlardan bulaştığını ifade etti.

Oda Başkanı Sözat, hayvan varlığı bakımından Türkiye'nin önde gelen merkezleri arasında bulunan Balıkesir'de şap hastalığına birkaç köyde rastlandığını bildirdi. Konunun, ilgililerden oluşan Hayvan Sağlığı Komisyonu tarafından takip edildiğini belirterek, "Bu kurulda Ziraat Odası, Tarım İl Müdürlüğü, ilçe müdürlüklerinde görevli personel yer alıyor. Bu kurul hastalığı takip ediyor, zaman zaman da itlafa karar veriyorlar. Şap kolay yayılan bir hastalık olduğu için tedbirler alınıyor. Balıkesir'de merkeze bağlı birkaç köyde hastalık görüldü. Bunun için de karantina ve benzeri tedbirleri alıyoruz. Dikkat edilmezse ve tedbir alınmazsa çok çabuk yayılabilen bir hastalık. Bazı vakalar ölümle sonuçlanıyor, onun için mutlak surette tedbir ve karantina önlemlerinin alınması gerekiyor." dedi.

Hastalığın görüldüğü yerlere hayvan giriş çıkışının durdurulması ve aşılama gibi tedbirler alındığını aktaran Sözat, "Yabancı hayvanların giriş çıkışları denetleniyor. Mikrop, gözle görülen bir şey değil. Nereden geldiği, nereye ve nasıl gideceği belli değil. Bu nedenle hastalığın görüldüğü çiftliklerde sıkı bir takip yapılıyor. Birinci önlem olarak, hayvan giriş çıkışları kontrol altında tutuluyor. Ardından aşılama yapılıyor. Hastalığın bulaşma riski olan diğer hayvanlara da aşılama yapılıyor. En azından hayvanları koruma altına almak gerekiyor." diye konuştu.

Milletvekilliği döneminde, Orta Anadolu Bölgesi Şap Hastalıklarını Araştırma Komisyonu Başkanlığı görevinde bulunduğunu ifade eden Sami Sözat, bu sebeple hastalık hakkında tafsilatlı bilgilere sahip olduğunu vurguladı. Hastalığın genel olarak, İran ve Suriye'den gelen kaçak hayvanlardan bulaştığı bilgisini veren Sözat, şöyle devam etti: "Hastalığın görüldüğü hayvanlara hemen aşı yapılıyor. Genelde bilinen dört çeşit şap hastalığına etki eden aşı yapılıyor. Bilinmeyen bir virüs geldiğinde, bu aşılar fayda etmiyor. İlimizde görülen hastalık, fazla yayılmış bir durumda değil. Sadece bazı köylerde tektük görülmeler var. Bunlar da takip edilerek kontrol altında tutuluyor. Yayılmasını önlemeye çalışıyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber 'Şap hastalığı İran ve Suriye'den gelen kaçak hayvanlardan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER