Şap hastalığı korkusuyla pazarlar boş kaldı


Ülke genelinde etkisini gösteren şap hastalığı nedeniyle bazı hayvan pazarları belli süre kapatılırken bazı hayvan pazarları da hastalık korkusuyla boş kalıyor.

Doğu'nun en büyük hayvan pazarlarından olan Siverek Hayvan Pazarı'nda şap hastalığı korkusuyla boş kalıyor. Vatandaşlar hayvanlarına hastalığın bulaşmasından endişe duyduğundan hayvanlarını pazara getirmiyor. Boş kalan hayvan pazarında ticaret durma noktasına gelmiş durumda. Bazı vatandaşlar şap hastalığı nedeniyle hayvanlarının öldüğü dile getiriyor.

Uzmanlar şap hastalığı yakalanmış hayvanın etinin yenilmesinde bir sakınca olmadığını belirtiyor. Siverek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, yıl içinde şap hastalığına 45 bin 750 büyükbaş hayvanın aşılandığı bildirildi. Veteriner Hekim Ali Demir Kapı, şunları kaydetti: "Şap hasatalığı vürisi bir hastalıktır. İhbari mecburi bir hastalıktır. Dayanıklı bir vüris olmasından dolayı mücadelesi çok zordur. Bakanlığın açıklamalarına göre Nepal'den gelmiş durumdadır. Hava yolu ve solum yollarıyla bulaşmaktadır. Hastalık kendini ağızda ve tırnak aralarında kendini göstermektedir. Ağızda kabarcıklar diş etinde kızarıklar şeklinde kendini gösterir ayaklarda bir beyazlama sonra bir patlama ve iltihaplanma şeklinde bir durum meydana gelir. Vatandaşlara tavsiyemiz ahır hijyenine dikkat etmeleri ve havalandırmaları sık sık yapmaları özellikle ahırların altına sönmüş kireç dökmelerini tavisye ediyoruz. Şaplı hayvanın etinde sıkıntı yoktur. Şaplı hayvan kesilip eti tüketilebilir. Lakin ölen hayvanı imha etmemiz gerekiyor."

Hayvan pazarı esnafından Mustafa Gizligöl, "Bizim hayvanlar şap yüzünden hastadır. Piyasa durgun, insanlar korkudan hayvanlarını pazara getirip satamıyor. Devletin bu konuda üzerinde durmasını istiyoruz. Vatandaş veterinerden pis ilaç alıyor etki etmiyor, ilçe tarımdan iyi ilaç dağıtmasını istiyoruz." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Şap hastalığı korkusuyla pazarlar boş kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER