Saray-hükümet geriliminin altından bakın ne çıktı!

Saray ile hükümet arasındaki çözüm sürecine ilişkin görüş ayrılığının altından 7 Haziran seçimlerine kadar “milliyetçilikte zirve yapma planı” çıktığı iddia edildi.

Saray-hükümet geriliminin altından bakın ne çıktı!

Seçimlere kısa bir süre kala AKP oylarının MHP’ye kaydığını gören Saray, hükümetten seçimlere kadar çözüm sürecini askıya almasını istedi. Hükümet ise, seçim öncesi ve sonrasında sokak hareketlerine neden olacağını öne sürerek, Erdoğan’ın bu talebini kabul etmedi. Bunun yerine Saray’ı oyalama taktiği uyguladı. Erdoğan da, bu duruma tepki göstererek, açıklamalarına başladı.

Taraf’ın hükümet üyelerinden edindiği bilgiye göre, çözüm sürecine yönelik görüş ayrılığı Mart ayı başlarında ortaya çıktı. Sürekli anket çalışması yaptıran Saray, Mart ayından itibaren AKP oylarının önemli ölçüde MHP’ye kaydığını gördü. Süleyman Şah türbesinin taşınmasına yönelik yürütülen algı operasyonu da, oyların erimesine engellemedi. Bunun üzerine, seçimlere kadar milliyetçi söyleme ağırlık verilmesi kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmelerde, bu durumu “Milliyetçilikte zirveye vurmamız lazım” diyerek özetledi. Hatta, 7 Haziran seçimlerine kadar çözüm sürecine yönelik adımların askıya alınması gerektiği görüşünü de dile getirdi.

HÜKÜMET TERSİNİ YAPTI

Başbakan Davutoğlu ve hükümet üyeleri ise, bu durumun seçimler öncesi ve seçimler sonrasında güvenlik açısından büyük bir sıkıntıya neden olacağı görüşünü savundu. Hükümet, bu süreçte bazı adımları Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan onay almadan attı. Yani, Cumhurbaşkanı Erdoğan, çözüm sürecine yönelik atılan adımların öncelikle kendisine sunulmasını ve onay verilmesi halinde uygulamaya konulmasını istedi. Hükümet ise, çözüm sürecine yönelik bazı adımları “oldu bittiye” getirerek, gerçekleştirdi. Bu durum Saray’da rahatsızlığa yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, çözüm sürecine yönelik, “olumlu bulmuyorum” açıklamaları da bu gelişmelerin ardından geldi.

“BEN SİZİN GİBİ DÜŞÜNMÜYORUM”

Çözüm sürecine yönelik atılan adımlar, hükümet içinde büyük destek gördü. Bir dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi baş danışmanlığını yürüten Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da, çözüm sürecinin belirlenen yol haritası doğrultusunda yürütülmesi gerektiği görüşünü savundukları öğrenildi. Söz konusu hükümet üyelerinin, “Yol haritasını uymazsak, seçimlerden sonra felaket olur” diyerek, Saray’ın çözüm sürecinde ağırdan alınmasına yönelik talebine karşı çıktığı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise “Ben sizin gibi düşünmüyorum” diyerek, hükümet üyelerinin görüşlerine itiraz ettiği belirtildi.

HÜSEYİN ÖZAY - TARAF
<< Önceki Haber Saray-hükümet geriliminin altından bakın ne çıktı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER