Saray ‘kayyım’ı işbaşında

AKP’nin olağanüstü kongresine Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘veda’ konuşmasındaki sözleri damgasını vurdu. ‘İstifa’ kararının kendisine ait olmadığını üzerine basa basa tekrarlayan Davutoğlu, “Bu durumun sizin ve milletimizin maşeri vicdanında oluşturduğu rahatsızlığın da farkındayım.” dedi.

Erdoğan'ın mesajını ayakta dinlediler

AKP Genel Başkanının seçileceği 2. Olağanüstü Kongre, Ankara Arena Spor Salonunda yapıldı. Binali Yldırım, tek aday olarak yarıştı kongrede partinin yeni genel başkanı olarak ‘seçildi.’ Kongre salonuna eşi Semiha Yıldırım’la birlikte gelen Yıldırım, partililerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.  Partililerle selamlaşarak, kırmızı karanfil dağıttı.  Başbakan Ahmet Davutoğlu da kongre salonuna eşi Sare Davutoğlu ile birlikte geldi. Kongre salonunun girişinde AKP Genel Başkan Adayı Binali Yıldırım ve kabine üyeleri tarafından karşılandı. O da partililere karanfil dağıttı. Davutoğlu ve Yıldırım, kongre salonunda yan yana oturdu. Kongre, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım’ın salona gelmesiyle başladı.

Kongreye, Ahmet Davutoğlu’nun sözleri damga vurdu. Kongrede ‘Genel Başkan ve Başbakan’ sıfatıyla partililere son kez hitap eden Davutoğlu, görev yaptığı 20 ay boyunca ‘destansı’ başarılara imza attıklarını, verdikleri her sözü tuttuklarını savundu. 1 Kasım’da demokrasi tarihinin en büyük seçmen desteğini kazanıp partiyi yeniden iktidara taşıdıklarını anlattı.

Rahatsızlığın farkındayım

Ahmet Davutoğlu, görevi devretmesinin ve Olağanüstü Kongre sürecinin arzu ettiği bir durum olmadığını vurguladı. Ardından şu ifadeleri kullandı: “Bugün partimiz adına yeni bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz. Daha önce 2 kez sizlerle birlikte olduğum bu salonda, zaferle sonuçlanmış bir seçimden kısa bir süre sonra yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Bu durumun sizin ve milletimizin maşeri vicdanında oluşturduğu rahatsızlığın da farkındayım. Ama meselemiz, derdimiz, davamız, bütün şahsi hallerimizin üzerindedir.

Parti zarar görsün istemedim

“1 Kasım seçimlerinde yüzde 49,5 oy ve 24 milyon seçmenin desteğini aldıktan 6 ay sonra Olağanüstü Kongre kararı alıp görevi devretme kararımın arkasındaki yegane gerekçe partimizin birlik ve bütünlüğüne verdiğim değer ve AK Parti hareketinin zarar görmesinden duyduğum endişedir.”

Erdoğan’ın mesajı ayakta dinlendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kongreye gönderdiği mesajı Bekir Bozdağ ayakta okudu. Erdoğan’ın mesajını salondaki izleyiciler de ayakta dinledi.Erdoğan, mesajında, “Cumhurbaşkanı yemini ettiğim gün AK Parti ile hukuki bağım kesilmiş olabilir ama sizlerle gönül bağım hiçbir zaman kesilmedi. İnşallah hiçbir zaman da kesilmeyecek. Önümüzdeki dönemde yeni anayasa ve yeni yönetim sistemi arayışları içinde, cumhurla başkanı arasında iklimi olumsuz etkileyen bu çarpık uygulamanın giderileceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

‘Asli sorunlara odaklanın’ mesajı

Davet edilmesine rağmen AKP’nin 2. olağanüstü kongresine katılmayan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gönderdiği mesajda uyarı ve hatırlatmalarda bulundu. Gül, ‘değerli dava arkadaşlarım’ diye başladığı mesajında, AKP’yi 14 Ağustos 2001’de ‘birlikte kurduklarını’, partinin ilk başbakanı, dışişleri bakanı ve ilk cumhurbaşkanı olduğunu hatırlattı. Gül, “İnanıyorum ki, bu kongre, AK Parti’nin kuruluşundaki kimliği ve idealleriyle, hak ve hukuktan uzaklaşmadan, kardeşlik ve istişare kültürü temelinde başlattığı kutlu yürüyüşe yeni bir ivme kazandıracak, yeniden milletimizin asli sorunlarına odaklanmasına ve çözüm üretmesine yol açacaktır.” dedi.

Yarı başkanlığa fiilen geçtik

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, olağanüstü kongrenin ‘yarı başkanlığa geçiş anlamı taşıdığını’ söyledi. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Canikli, “Bu kongre istikrarın pekiştirilmesi anlamına geliyor. Bu kongre anayasada özü itibariyle gizli olan yarı başkanlık sisteminin bundan sonra defakto olarak fiili olarak hayata geçirilmesi anlamına geliyor. Bizim sistemimiz şu anda parlamenter sisteminden daha ziyade yarı başkanlık sistemine daha yakındır. Hem cumhurbaşkanlarına verilen yetki itibariyle hem de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi itibariyle daha çok yarı başkanlık sistemine yakındır.” dedi.

Ajandamızın ilk sırasında başkanlık var

AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, ajandalarının birinci sırasında ‘başkanlık’ olduğunu söyledi. Eski sağlık bakanı Akdağ, “Bugün son derece uyumlu bir nöbet değişimi gerçekleştiriyoruz. Bu tabi yeni bir dönem olacak. Bizim AK Parti olarak Meclis’te 316 oyumuz var ancak Anayasa değişikliği için 330 oy gerekiyor. Aslında arada büyük bir fark da yok. Bu desteği bulabiliriz. İnanıyorum. Başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığı için. Şu anda hedefimizde, ajandamızda 1. sırasında başkanlık var. Bunun önüne set çekmeye uğraşanlar beyhude uğraşıyorlar. Türkiye başkanlık sistemine geçecek. Yolumuz başkanlık.” diye konuştu.

AK Parti, Tayyip’in partisidir

AKP’de 3. genel başkanın seçileceği olağanüstü kongrenin Divan Başkanlığına Bekir Bozdağ seçildi. Divan üyelerinin AK Partililere mesajını okuyan Bozdağ, AK Parti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi olduğunu üzerine basa basa vurguladı. Bozdağ, “AK Parti Tayyip’in partisidir. Ve öyle olmaya devam edecektir. Kurumsal olarak devam ettikçe Cumhurbaşkanımızı AK Parti’den, AK Parti’yi Cumhurbaşkanımızdan ayrı düşünmek mümkün değildir. Tek neferi vardır; o da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Sayın Cumhurbaşkanımız yolun yolumuz, davan davamızdır.” diye konuştu.

Davutoğlu’nun yetkileri, suistimal edildiği için alınmıştı

Ahmet Davutoğlu’ndan alınan yetkilerin, MKYK tarafından Binali Yıldırım’a geri verileceği öğrenildi. AKP Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Davutoğlu’ndan yetkilerin alınmasını, ‘yetkilerin suistimal edilmesi ve kötü kullanımına’ bağladı. Şahin, “MKYK’nın yeni listesiyle ilgili, çok köklü bir değişim odu. Liste, gençleşmiş bir liste önümüzdeki dönemlerde önemli işler başaracaktır. Yetki devri konusu problem olmuştu. İlk MKYK’de yetki devri yeni genel başkana geri verilecektir. Çünkü yetki devrinin alınması, yetki tasarrufunun suistimalinden, kötüye kullanılmasından kaynaklanıyordu. Artık bu problem kalmadığını göre yetki yine MKYK’dan alınıp Genel Başkan Binali Yıldırım’a devredilecektir. Hızlı çalışmak için bu yetki devrinin olması gerekiyor. Daha öncede böyleydi.” dedi.

<< Önceki Haber Saray ‘kayyım’ı işbaşında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER