Sarı şerit üzerine durak konmasına tepki:İhale bitince belediyeler test etmeli

Sarı şerit üzerine durak konmasına tepki:İhale bitince belediyeler test etmeli

Gaziantep'te Büyükşehir Belediyesi ile özel halk otobüslerinin yolcu aldığı bir durağın, görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için cadde ve sokaklara döşenen sarı renkli kabartmalı şeritlerin üzerinden geçmesi tepki topladı. Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Suha Sağlam, belediyelerin ihale bittiğinde işin amaca uygun olup olmadığını test etmesi gerektiğini söyledi.

Gaziantep Seyrantepe mahallesinde, sarı şerit üzerinde otobüs durağının bulunmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Sağlam, "Biz bu sarı çizgiler veya görme engellilere yönelik yapılan hizmetlerin, engellilerin günlük hayatını kolaylaştıracak şekilde yapılıp yapılmadığını tespit etmek amacıyla fiziksel çevrede deneyimlerimizi bir araya getiriyoruz. Merkezi hükümet ve yerel yönetimler, bu hizmetleri yaparken, engellilere hizmet etmeyi arzularken, onların görüşlerini pek almıyor. Sorun burada aslında." dedi.

Sokaklarda uygulanan sarı çizgilerin normal koşullarda faydalı olduğuna dikkat çeken Sağlam, "Ancak sarı çizginin üzerine bırakılan araçlar, hatta sarı çizginin bir ağaca, büfeye dayanması, onun rehberliğinde yoluna gitmekte olan engellinin oralara çarpmasına yol açacak. Bazı yerlerde de ağaç çukurunun hemen dibinden geçiyor. Ayağını büküp kıranlar olduğu gibi ağaca çarpanlar da var. Dolayısıyla burada sarı çizginin uygulayıcısı olan kişilerin kontrol etme aşamasında bunları görüp engellemesi lazım. Son tahlilde belediyeler bunları ihaleyle veriyorlar. İhale bitince, işin amaca uygun yapılıp yapılmadığını test etmesi lazım. Bizde de böyle olaylar çok zayıf." ifadelerini kullandı.

Bir gözü protez olan Asım Turgut isimli vatandaş da engellilerin hayatı kolaylaştırılmak istenirken, daha büyük kazalara yol açacak girişimlerde bulunulduğunu kaydetti. Sarı şeritlerin bulunduğu güzergah üzerinde hiçbir şey bulunmaması gerektiğini dile getiren Turgut, "Maalesef Gaziantep'te bunun bir örneğini gördük. Temennimiz kullanılan güzergahın engelli vatandaşlar için de en uygun konuma getirilmesi." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Sarı şerit üzerine durak konmasına tepki:İhale bitince... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER