Satsuma mandalina ihracatı krize takıldı

Satsuma mandalina ihracatı krize takıldı

Ege Bölgesi'nin geleneksel ihraç ürünlerinden satsuma mandalinada 2015/16 ihracat sezonu, 26 Ekim 2015 tarihinde başlıyor. Türkiye'nin bazı komşu ülkelerle yaşadığı sıkıntılarla yakın coğrafyadaki siyasi ve ekonomik krizler, satsuma ihracatçılarını kara kara düşündürüyor. 2014/15 sezonunu 179 milyon 366 bin dolarla geride bırakan Türkiye, 2015/16 sezonunda mevcut rakamı korumayı hedefliyor.

Sonbahar aylarının vazgeçilmezi, vitamin deposu, grip ve soğuk algınlığına karşı doğal ilaç mandalinada ihracat sezonu pazartesi günü başlıyor. Türk Standartları Enstitüsü, TS/34 Turunçgil Standartı'nın "1.2.1.1. Olgunluk ve Hasat" maddesi uyarınca, Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü başkanlığında Ege Bölgesi için oluşturulan Hasat ve İhraç Tarihini Belirleme Komisyonu'nun İzmir iline bağlı İnciraltı, Güzelbahçe, Seferihisar, Ürkmez, Gümüldür, Özdere, Selçuk ilçe ve beldeleriyle Aydın iline bağlı Söke ve Davutlar ilçe ve beldelerindeki muhtelif bahçelerde yapılan incelemeler ve alınan numunelerin İzmir Laboratuar Müdürlüğü'nde yapılan tahlili sonucunda, Ege Bölgesi ürünü satsuma mandalinanın 20 Ekim tarihinden itibaren kesimine, 26 Ekim tarihinden itibaren de ihraç edilmesine karar verdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Yılmaz, 2015/16 sezonunda Ege Bölgesi'nde mandalina rekoltesinin yüzde 30'luk düşüşle 152 bin 455 ton olarak öngörüldüğünü, kalitenin de istenen düzeyde olmadığını kaydetti. Rekolte, 2014/15 sezonunda 219 bin 173 ton olmuştu. Ege Bölgesi'nde satsuma rekoltesinin düşük olmasına karşılık Adana, Antakya ve Mersin'de iyi olduğuna işaret eden Yılmaz, "Türkiye'nin siyasi pozisyonundan dolayı komşulara ihracatımızın gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Rusya, Suriye, Irak ve diğer Ortadoğu ülkelerine ihracatımızın gerileyeceğini öngörüyoruz. Avrupa Birliği'nde de gözle görülür bir talep artışı yok." diye konuştu.

'DÖVİZ KURU AVANTAJ SAĞLAMIYOR'

Döviz kurlarındaki belirsizliğin de ihracatı olumsuz etkilediğine vurgu yapan Yılmaz, şöyle devam etti: "Döviz kurları bir avantaj sağlamıyor. Girdiler artıyor, döviz kurlarındaki belirsizlik biz ihracatçıları zorluyor. Bütün bunlara bir de Türk ihracatçılarının kendi içindeki bilinçsiz kesim ve ihraç politikası eklenince sektörde fiyatlar çok düşüyor. İhracatına 8 Ekim 2015 tarihinde başlanan Okitsu mandalinada şu anda ihraç fiyatları, maliyetleri bile karşılamaz düzeylere geldi."

İHRACATTA İLK SIRADA RUSYA

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye, 2014/15 sezonunda 44 ülkeye 179 milyon 366 bin 720 dolarlık satsuma mandalina ihraç etti. 2013/14 sezonuna göre ihracat yüzde 5 artış gösterdi. İhracatta ilk sırayı, 94 milyon 443 bin dolarlık tutarla Rusya alırken ikinci sırada 35 milyon 733 bin dolarlık tutarla Ukrayna, üçüncü sırada ise 20 milyon 727 bin dolarla Irak yer aldı. Bu ülkeleri, 7 milyon 412 bin dolarlık ihracatla İngiltere ve 4 milyon 167 bin dolarla Almanya izledi. CİHAN
<< Önceki Haber Satsuma mandalina ihracatı krize takıldı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER