Savcıdan trajikomik iddianame

Mehmet Baransu hakkında bu sefer de ‘GDO'lu pirinç' haberi gerekçesiyle ‘darbe' davası açıldı.

Savcıdan trajikomik iddianame

Mersin Cumhuriyet Savcısı Talip Akgedik'in hazırladığı iddianamede büyük bir skandala imza atıldı. İddianameye konu olan haberin Baransu'dan 4 ay önce kamuoyuna Hürriyet ve Vatan gazeteleri aracılığıyla duyurulduğu ortaya çıktı.

Balyoz darbe planına ilişkin yaptığı haberler nedeniyle tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu hakkında ‘darbe' davası açıldı. 2013 yılında kansere neden olan GDO'lu pirinç haberlerini yaptığı için açılan davada Baransu, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak ve Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek', ‘darbe yapmak' iddiasıyla suçlanıyor. Davayla ilgili ilk duruşma, 14 Ekim 2015'te Mersin'de görülecek. Baransu, Silivri Cezaevi'nde tutuklu olduğu için duruşmaya video konferansla katılacak.

Mersin Cumhuriyet Savcısı Talip Akgedik'in hazırladığı iddianameyi, Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti. Aynı dosyaya 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması da eklendi. Yapılan haberle yabancı ülkelerin hükümeti eleştirerek, zor durumda bırakacakları, bu yolla yolsuzluğu kapattı algısının oluşturularak hükümetin istifa edeceğinin amaçlandığı kaydedildi. İddianamede, darbenin bu şekilde gerçekleşeceği ve ‘devlet otoritesinin zaafa uğratılıp yıkılacağı' ifadelerine yer verildi.

GDO'lu pirinç, Baransu'nun haberinden 4 ay önce ortaya çıktı
Savcı Akgedik, Google'da araştırma yapmadığı için büyük bir skandala da imza attı. İddianameye konu olan haberin Baransu'dan 4 ay önce kamuoyuna Hürriyet ve Vatan gazeteleri aracılığıyla duyurulduğu ortaya çıktı. Hürriyet gazetesinde ‘GDO bir var bir yok', Vatan gazetesinde ise ‘GDO'lu pirincin Türkiye yolculuğu' başlığıyla haber yayınlandı. Mersin'deki operasyon üzerine Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı açıklama yaptı. Yazıcı, ‘GDO'lu pirinç var ve yakalandı' derken, Eker ‘GDO'lu üretim yok, pirinçler sağlıklı' açıklamalarında bulundu.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, aynı dönemde kansere neden olan GDO'lu pirinç ve Mersin'deki operasyonla ilgili Bakan Eker'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de 11 Nisan 2013'te pirinçlerin GDO'lu olmadığını belirtti. Konunun yargıya taşınmasının ardından yapılan incelemelerde pirinçlerin GDO'lu olduğu tespit edilerek bir rapor hazırlandı.

<< Önceki Haber Savcıdan trajikomik iddianame Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER