Savcılık Soma Holding'in patronu Gürkan hakkında inceleme başlattı


Soma Cumhuriyet Savcılığı, Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olduğu Eynez kömür ocağını işleten Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında inceleme başlattı. Maden ocağına gidilerek, daimi nezaretçi defterlerinin kayıtlarına el koyuldu. Savcılığı bu işlemi, 13 Mayıs 2014 Salı günü meydana gelen facianın sorumlularının yargılandığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin ara kararının talimatlarının ulaşmasıyla yaptığı bildirildi.

Davanın ara kararında savcılıktan, tutuklu sanıklardan Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan ve daimi nezaretçi kayıtları için inceleme yapılması istendi. İlgili yazıların Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaşmasıyla soruşturma için iki çalışma birden yapıldı. Buna göre facianın hemen ardından düzenlediği basın toplantısında, "Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez." diyen Alp Gürkan için inceleme başlatıldı. Daha önce bu konuda yapılan suç duyuruları için kovuşturmaya yer olmadığına karar veren savcılık, elde edilen yeni bilgiler ve ifadeler doğrultusunda dava açabilecek. Eğer savcılık dava açmaya karar verirse Gürkan hakkında hazırlanan ek iddianame de ana davayla birleştirilebilecek.

Bunun haricinde savcılık, bir kez daha maden ocağında ve şirket merkezinde arama yaptı. Bu aramalarda, daimi nezaretçi olduklarını duruşmada öğrenen kişilerle ilgili defterlere el koyuldu. Bu defterlerin USB belleğe yüklenen kayıtları, savcılıkça incelenip mahkemeye gönderilecek. Bu iki konuda verilecek kararların, davanın seyrini etkileyeceği belirtildi.

Facianın ardından başlatılan adli soruşturma sonucunda açılan davada olası kastla öldürme, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçlarından 301 kez 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası talebiyle haklarında dava açılan tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in de aralarında bulunduğu toplam 46 sanık yargılanıyor. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Ağustos 2015 günü sanıkların sorgularını, mağdurların da ifadelerini tamamlayarak ara karar verdi. Davaya, 13 Ekim 2015 Salı günü devam edilecek. CİHAN
<< Önceki Haber Savcılık Soma Holding'in patronu Gürkan hakkında inceleme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER