Savunma Sanayi Müsteşarı Demir: Bedelliden gelen para denizde bir damla misali


İSTANBUL (CİHAN)- Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, bedelli askerlikten faydalanmak için müracaat edenlerden gelen paranın 1,5 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi. Şuan ellerindeki projelerin toplamının 20 milyar doları bulduğunu dile getiren Demir, bedelli askerlikten gelen paranın ise ancak 'denizde bir damla misali' olabileceğini ifade etti.

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) 2014 yılı performans değerlendirmesi ve 2015 hedef ve beklentileri konulu toplandı Çırağan Oteli'nde gerçekleşti. Toplantıya Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, SSI Başkanı Latif Aral Aliş ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Müsteşar İsmail Demir, sunumda gösterilen rakamların memnuniyet verici olduğunu söyledi. Demir, "Ancak bu artış oranlarına projeksiyon yaptığımızda 2023 hedeflerimizin de gerisinde kalacağımız bir gerçek. O anlamda bir adım, zıplama yapmamız gerekiyor. Burada en önemli potansiyel alandan bir tanesi, şuanda platformlar dediğimiz ürünlerimiz yani; uçak, gemi, zırhlı araçlar, insansız hava aracı, tank gibi araçların ihracat rakamlarını artırmak önemli. Mühimmat, hafif silahlar sürekli geliri sağlayan dünya pazarında Türk markalarının yer almasını sağlayan, belki de bu artışı önemli ölçüde gerçekleştiren unsurlardan bir tanesidir." dedi.

Savunma sanayindeki yerlilik oranına da değinen İsmail Demir, bu alanda yerlilik oranını tespitte çok zor bir durum olduğunu dile getirdi. Yerlilik oranı konusunda çok soru işareti olduğunu belirten Demir, "Örneğin bir elektronik kutuyu bir şirketimiz imal edip yerli olarak bize verdiğinde onun içindeki yerli bileşenleri çip ve karttaki diyotlar seviyesine kadar mı analiz edeceğiz? Nerede kuracak bu, nasıl bir ölçü koymak lazım? Burası soru işaretleri taşıyan bir şey. Hatta orada da nereye kadar inmemiz gerekir sorusu var. Çipleri yerli yapalım, bazı şeyler ticari olarak son derece harcıalem alınabilecek bulunabilecek şeyler ise bunları nerede ne kadar yerleştirmeliyiz. Bir ürünün yerli olarak yapılabilirliği mümkün ise ondan sonra ticari şartlara bakarız. Yerli ürün onun için daha pahalıya geliyor ise onun devamını yapmak yerine dışarıdan temin etmek daha iyi olabilir. Şundan emin olmamız gerekiyor, biz ihtiyaç duyduğumuz anda bu bilgiye ve teknolojiye sahibiz bunu üretebiliriz. O açıdan bu yüzde rakamlarını vermekte biraz tereddüt ediyorum. Çünkü ne kadar sağlıklı olacağı ile ilgili endişeler oluşabilir. Hatta bizim bunu tespit etmemiz de kolay olmuyor. Genelde yüzde 55-60 rakamı kabaca doğru bir rakam olarak telaffuz edilebilir." diye konuştu.

Savunma sanayi alanında artış hızının çok daha fazla olması gerektiğini kaydeden Demir, yüzde 20'lerin kesin üzerinde olması gerektiğini vurguladı. Demir, "Bu gereklilikleri söylerken alınacak tedbirler bundan daha önemli. Belki, değişik yöntemler olarak bazı devletler devleti karşısında görmek istiyorsa, biz müsteşarlık olarak arada şirketle o devlet arasında aracı duruma düşüp alışverişte devlet olarak karşısında olup bu tür mekanizmaları işletebiliriz." İfadesini kullandı.

BEDELLİDEN GELEN PARA DENİZDE DAMLA

Bedelli askerlikten gelen paranın nerede değerlendirileceği yönünde soru üzerine Demir, bedelliden gelen paranın 1,5 milyar doların üzerinde olduğunu aktardı. Şuan ellerindeki projelerin toplamının 20 milyar dolar civarında olduğunu dile getiren Demir, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir uzun menzilli hava savunma projesinin alım fiyatı artı gelişmesini kattığımızda veya bir denizaltı projesini üst üste koyduğumuzda 10-20 milyar doları aşacak yeni projeler. Yani bu denizde bir damla misali bir miktar. Elimizdeki projelerin sayısı oldukça fazla onların oluşturacağı maliyetlerde oldukça fazla. Biz önümüzdeki yıllara plan yaparken, 'Bu para çok büyük bir para bunu nereye harcayacağız' diye bir endişemiz yok. Önümüzdeki büyük projelere katkı olarak görüyoruz."

SAVUNMA SANAYİ'NDE HEDEF 2 MİLYAR DOLAR

SSI Başkanı Latif Aral Aliş ise bu sene ihracat büyüme oranını artırarak yüzde 18-20'lik bir artışa varmayı hedeflediklerini söyledi. İvmede bütün sektörler arasında en büyük ivmeyi yakalayan sektör olduklarını kaydeden Aliş, "Bütün dünyada savunma sanayi teknolojik sektördür. Bu bir göstergedir. O ülkenin gelişmişliği savunma sanayinin gelişmesiyle özdeşleştirilebilir. Cumhuriyetin 100. yılında hedefimizi 25 milyar dolar ihracat yapmak olarak belirlemiştik. Dünya savunma sanayinde ilk 10 arasında bulunmak istiyoruz. Bugün kendi uydusunu, insansız hava aracını, eğitim uçağını helikopterini, muharebe gemisini, füze ve roket sistemlerini üreten, simülasyon ve yazılım geliştiren dünya çapında projelere ortak olan bir ülke olarak nitelikli insan kaynağı ile bunu başaracak güçteyiz ve zorundayız. İhracat hedefimiz 2 milyar dolar. 3 sene evvel 800 milyon dolar olan ihracatımızı vardı, 3 senede yüzde 100 katladık. Bu ivmenin daha da hızlanması gerekiyor. Hızlanarak da bütün sektörlere örnek olmasını istiyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Savunma Sanayi Müsteşarı Demir: Bedelliden gelen para... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER