'Saydam Düşlerde Mistik Yansımalar' temalı sergi açıldı


Ressam Aynur Ocak Gündoğan, Sanko Sanat Galerisi'nde 'Saydam Düşlerde Mistik Yansımalar' temalı kişisel sergisini açtı.

Çok sayıda sanatçı ve sanatseverin katıldığı açılış töreninde konuşan Gündoğan, farklı bir tarz olarak tanımladığı camaltı resimlere ilişkin açıklamalar yaptı. Sergide 21 eserinin yer aldığını belirten Gündoğan, Gaziantepli sanatçı ve sanatseverlerle eserlerini buluşturmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Kültür Bakanlığı Cam Eserleri Sanatçısı olduğunu anımsatan Ressam Aynur Ocak Gündoğan, birçok kişiye camaltı resim yapmayı öğrettiğini ve bunun yanında yağlı boya eserlerinin de bulunduğunun altını çizdi. Gündoğan, unutulmaya yüz tutmuş, 500 yıllık bir sanatı geleneksellikten kopmadan çağdaş yorumlarla yaşatıp, geleceğe taşıdığını kaydetti.

"Camaltı eserlerimde Şahmeran'ı işledim. Bu kendi öz eserimiz. Kendi özümüz. Şahmeran'a olan ilgim çocukluğumda başlıyor" diyen ressam, sözlerini şöyle sürdürdü:"Evimizin duvarında asılı yarı kadın yarı yılan figürlü bir resim. Babama göre evimizi koruyan kollayan, sağlık ve bereket. Bana göre korku. Şahmeran'ı çocukken hiç sevmezdim. O resim Şahmeran'a duyduğum ilginin en büyük nedeni. Mitolojiye göre Şahmeran Ceyhan ile Misis arasında Yılan Kale'de yaşamış. Lokman Hekim inanışa göre bütün hekimlerin piri üstadıdır. Lokman ilaç yapar bütün dertlere deva bulur. Bir gün Lokman'dan ölümsüzlüğün sırrını isterler. Bu derdin peşine düşen Lokman, şifacı Şahmeran'la tanışır. Şahmeran, Lokman'ı kalesine götürür. Günler, aylar ve yıllar geçer. Şahmeran ve Lokman büyük aşka tutulurlar. Şahmeran doğanın gizemini, sırlarını ve bildiklerini Lokman'a anlatır. Aradan geçen onca yıldan sonra Lokman şehre inmek ister. Şahmeran yanından ayrılacak olan Lokman'ın kendisini ele vereceğini bilir ve ona sanki yerimi söyleme dercesine, 'İnsanoğlu Çiğ Süt Emmiştir' der. Düşündüğü çıkar ve Lokman Şahmeran'ın yerini söyleyince, Şahmeran, aşkı uğruna bütün sırlarını verdiği Lokman'ın tavrına olan üzüntüsüyle ölür."

Ressam Aynur Ocak Gündoğan, Şahmeran'ın kendisi için aşkı, sağlığı bolluğu, güzelliği ve bereketi anlattığını, bundan dolayı resimlerinde hep güzel efsanevi bir kahraman olarak kullandığına vurgu yaptı.

Sanko Sanat Galerisi Seçici Kurul Üyesi Aslı Özen de böylesine önemli bir sanatçının eserlerine ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Halil Çiçek, SANKO Holding tarafından bastırılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nin bilimsel yayını olan 'Belkıs Zeugma ve Mozaikleri' isimli bilimsel yayını sanatçıya hediye etti. Gündoğan'ın sergisi, 29 Ocak'a kadar her gün 10.00 – 22.00 saatleri arasında gezilebilecek. CİHAN
<< Önceki Haber 'Saydam Düşlerde Mistik Yansımalar' temalı sergi açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER