SBS operasyonundaki son kişi de serbest bırakıldı, tutuklu kalmadı


DİYARBAKIR (CİHAN)- Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün, yoksul çocukların dershaneye gönderilmesini amaçlayan SBS projesinin ihalesinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan 12 kişinin tamamı serbest kaldı. 11 kişi dün serbest kalırken bugün teslim olan Adana Emniyet Müdür Yardımcısı Halil Dağ da savcılık ifadesinin ardından sevk edildiği mahkemece serbest kaldı. Böylece operasyonda gözaltı ya da tutuklu kimse kalmadı.

Diyarbakır'da önceki gün yapılan operasyonda 7'si polis 4'ü sivil 11 kişi gözaltına alınmıştı. Hakkında gözaltı kararı çıkartılan dönemin Diyarbakır KOM Müdürü olan Adana Emniyet Müdür Yardımcısı Halil Dağ ise bugün teslim oldu. Adana'dan Diyarbakır'a gelen Dağ, avukatıyla birlikte soruşturmayı yürüten savcı ifade verdi. Mahkemeye sevk edilen serbest bırakıldı. Diyarbakır'da gözaltına alınanlardan 2'si polis sorgusu, 4'ü savcılık ifadesinin ardından 5'i ise mahkemece serbest bırakılmıştı. Bugün teslim olan Halil Dağ'ın da serbest bırakılmasıyla operasyonda gözaltına alınanların tamamı serbest kalmış oldu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Diyarbakır'da 2010 yılında il emniyet müdürlüğünün dezavantajlı çocukların eğitime kazandırılması amacıyla hazırladığı SODES projesi valilik tarafından onaylanmıştı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün yürüttüğü proje kapsamında 500 yoksul öğrencinin dershaneye gönderilmesi ve eğitim durumlarının takip edilmesi hedeflendi. Diyarbakır Valiliği Proje Merkezi aracılığıyla yapılan ihaleye aralarında Sur ve FEM dershanelerinin de bulunduğu birçok dershane katılmış; ancak şartnamedeki koşulları karşılayamadıkları gerekçesiyle elenmişti.
İhaleden sonra Diyarbakır'da basın açıklaması düzenleyen bazı dershaneler, en düşük fiyatı veren dershanenin elendiğini belirterek, ihalenin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Bunun üzerine dönemin Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından idari, savcılık tarafından da adli soruşturma açıldı. Yapılan soruşturmalarda, en düşük fiyatı veren dershanenin yeterli kapasiteye sahip olmadığı belirlendi. İhale şartnamesindeki '500 çocuğa aynı anda hizmet verme' imkânı dikkate alınarak ihalenin sonuçlandırıldığı tespit edildi. Bunun üzerine ihale onaylanarak proje uygulandı.
Çocukların terör ve suç şebekelerine katılmalarını önlemek ve iyi bir lise kazanmalarını sağlamayı amaçlayan proje kapsamında çocuklara eğitim bursu, kırtasiye, SBS kitapları ve kıyafet yardımı yapıldı. İsteyen öğrencilere İngilizce ve bilgisayar kursları da verildi. Proje kapsamında çok sayıda öğrenci dershaneye devam ederek Fen ve Anadolu liselerini kazandı.

Olayın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra konu yeniden gündeme geldi. Bir süre önce hükümete yakın Sabah gazetesinde bir haber yayınlanarak mesele sözde 'paralel yapı'ya bağlandı. İhalenin 'paralel yapıya mensup dershaneye verildiği' iftirası atıldı. Savcılık da önceki gün operasyonun düğmesine bastı. Gözaltına alınan 11 kişiden sonra bugün teslim olan Emniyet Müdürü Halil Dağ da serbest kaldı. CİHAN
<< Önceki Haber SBS operasyonundaki son kişi de serbest bırakıldı, tutuklu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER