Sebepsiz ağrıların sebebi bu hastalık
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Şubat 1 2016
Dr. Burcu Önal, yumuşak doku romatizmasının toplumun yüzde 2’sinde görüldüğünü söyledi.

Fatih Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burcu Önal, yumuşak doku romatizması olarak da bilinen fibromiyalji sendromunun toplumun yüzde 2’sinde görüldüğünü söyledi. Önal, “ ‘Her yerim ağrıyor, gece sık sık uyanıyorum, sabah uykusuz kalkıyorum, sürekli yorgun hissediyorum ve bu yüzden hiçbir şey yapmak istemiyorum’ diyorsanız bu yakınmalarınız ‘fibromiyalji sendromundan’ kaynaklanıyor olabilir. “ dedi.
Yrd. Doç. Dr. Burcu Önal, fibromiyalji sendromu hakkında şu bilgileri verdi: “Kaslarda, fibroz dokuda, bağlarda ve kirişlerde ağrıya sebep olan fibromiyalji, sebebi bilinmeyen bir kronik ağrı sendromudur. En önemli belirtileri arasında yaygın kas iskelet sistemi ağrıları olan fibromiyalji sendromu kadınlarda daha sık görülür. Özellikle 40-60 yaş arasında ortaya çıkar. Menopoz döneminde görülme sıklığının ve şikâyetlerin arttığı hastalıkta ağrı, bir bölgeden başlar ve tüm vücuda yayılır.
Boyun, kürek kemikleri arası, bel, baldırlar ve sırt ağrının en çok yerleştiği yerlerdir. Kimi zaman çok şiddetli olabilen bu ağrıları; nemli hava, soğuk, yorgunluk ve uykusuzluk artırmaktadır. Yorgunluğun ağrıdan daha önemli olduğu dönemlerde hastalarda bir çeşit tükenmişlik hali izlenir. Fibromiyalji sendromu görülen hastaların çoğunda uyku problemi vardır. Bu hastalar derin uyku uyuyamazlar ve gece çok sık uyanırlar. Bu nedenle sabahları yorgun uyanırlar. Bazı hastalarda ise fazla uyku görülür. Baş ağrıları, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ağrıları, göğüs ağrıları ve sık idrara çıkma görülen diğer belirtiler arasında sayılabilir. Fibromiyalji hastalarının bir işe yoğunlaşma ve basit problemleri çözme yetileri azdır.”
TETKİKLER NORMAL SONUÇ VERİYOR
Fibromiyalji sendromunun sebebi tam olarak bilinmese de fiziksel ve ruhsal travmalar, ekonomik kayıplar, bir yakının kaybedilmesi, enfeksiyon hastalıkları, hormonal bozukluklar hastalığın sebepleri arasında gösteriliyor. Genetik faktörlerin de hasta
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vize uygulamasını kaldırıyor2.Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik krize direnemedi3.Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netleşti! İşte o anlar!4.Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvara test yaptırmıştı!5.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?
6.Kara para soruşturması saraya uzandı: Erdoğan'ın danışmanı şüpheli olarak...7.Adli Tıp sonuçları pozitif çıkan Sadettin Saran özel bir laboratuvara test verdi!8.TBB Başkanı Sağkan'dan Sadettin Saran tepkisi: 'Hukuka aykırı'9.11. Yargı paketi tamam 50 Bin Mahkuma af geliyor: Siyasiler hariç10.Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle bir dönemde düşündürücü...'

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vi...

Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik kriz...

Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netl...

Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvar...

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?


