Sebze fiyatları ikiye katlanacak, limon taneyle satılacak


Yurt genelinde etkili olan soğuk hava ve seraları yıkıp geçen hortum, sebze fiyatlarını ikiye katlayacak. Domatesin fiyatının yerinde saydığı Antalya Hali'nde, yeşillik ve sebzede yüzde 50'ye varan fiyat artışı beklenirken, limonun ise fiyat rekoru kıracağı ifade ediliyor.

Son günlerde Türkiye geneli ve Antalya'da etkili olan soğuk ve yağışlı hava, sebze ve meyve fiyatlarına da yansıdı. Antalya'da meydana gelen hortumun da seraları yıkıp geçmesiyle fiyatlar daha da katlanacak. Antalya Sebze Hali'nde domates fiyatları erirken, özellikle sebze ve yeşillik fiyatları tırmanışa geçti.

Son günlerde yaşanan olumsuz hava koşullarından en çok otların etkilendiğini belirten gıda evlisi Yusuf Dağtekin, en çok yeşilliğin etkilendiğini, ıspanak, pırasa, kerevizin fiyatının artışa geçtiğini söyledi. Ispanak'ın 2 lira olduğunu ve yakın zamanda 5-6 TL'yi bulabileceğini kaydeden Dağtekin, "Şuanda domates 1,5 ila 1,8 arasında. Salatalık 2,3, kabak 3 TL, patlıcan 3 lira. Şuanda en pahalı olan ürün biber. Biber fiyatı 3,5 ila 4 TL arasında ancak kıl biber 7 TL. Şuanda soğuk hava ve seraların hortumdan yıkılmasının fiyatlara hemen yansıması olmaz. Zamanla fiyatlar etkilenir." dedi.

İstanbul tüccarının elinde mal olduğunu açıklayan Dağtekin, tüketim olmadığı için fiyatlarda çok bir artışın olmayacağını, ürünleri ihraç etme şanslarının da bulunmadığını kaydetti.

Palmiye Soğuk Hava Sorumlusu Ali Gürsoy ise Antalya Hali'nde şuanda taze soğanın 4, pırasanın 2, karnıbaharın 1,5, brokolinin ise 2 TL'ye satıldığını, dondan dolayı yeşillik ve sebzede yüzde 50'lik bir artış olacağını ifade etti. Hava koşullarına bağlı olarak fiyatların tekrardan normale dönebileceğini anlatan Ali Gürsoy, sıcaklığın normale dönmemesi durumunda ise fiyatların yüksek şekilde seyretmeye devam edebileceğini açıkladı.

LİMON PAZARDA 7 LİRA

Başsoy Tarım şirketinin sahibi Recep Soytürk de limonun halde fiyatının başını alıp gittiğini, dur durak bilmediğini söyledi. Limonda fiyatların günlük arttığını ve geleceğinin de ne olduğunun belli olmadığını kaydeden Soytürk, şunları ifade etti: "Bu sezon limon çok daha yüksek olacak. Bize limon Mersin'den geliyor. Oradan bana ulaşan bilgiler de biraz dondan ve talebin çok olduğundan dolayı limon fiyatlarının yükselişe geçtiğini söylediler. Hatta limonu yazın yataklayıp gönderirlerdi. Şuanda bile bütün limonlar alınmış depoya konmuş şekilde bekletiliyor. Elinde limon olanlarda her gün bize zam yaparak getiriyor. Cuma günü limonun kilosu 3 TL iken şuanda 4 lira oldu. Artık bundan sonra ne olur bilemem. Çok daha yükseleceğini tahmin ediyoruz. Pazarda 7 TL'ye limonun satıldığını biliyoruz. İleriye doğru artık limon tane tane satılmaya başlanacak diye düşünüyorum."

DOMATES ÜRETİMİ FAZLA, FİYATLAR DÜŞECEK

Öte yandan Rusya ile yaşanan uçak krizi Türkiye'de domatesin soğuk havaya rağmen ucuza satılmasına sebep oluyor. Çekok Gıda satınalma görevlisi Adem Okur, son bir haftadan bu yana fiyatlarda düşüşün yaşandığını, hava koşullarının çok sert geçmesine rağmen fiyatların normal olduğunu belirtti. Antalya'da daha önce 3 liraya satılan domatesin İstanbul'da pazarda 5 liraya gittiğini açıklayan Adem Okur, "Şuanda 1,5-2 liradan seyrettiği için İstanbul'da fiyatı 3 TL'ye çeker. Buda vatandaşa yansır. Domates afetten bir kısalma oluyor gibi gözüküyor ama üretim çok, onda da sorun yaşanmaz. İhracat olmadığı için bu seviyede devam eder. İhracat olsaydı şuanda 1,5-2 olacağı yerde 3-3,5 TL'ye çıkardı." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Sebze fiyatları ikiye katlanacak, limon taneyle satılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER