Seçim hamlesi bütçeyi vurdu!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Eylül 19 2019
İktidarın 31 Mart yerel seçimi öncesi yaptığı vergi indirimi ve artan işsizlik bütçeyi vurdu. Bu yılın ilk 8 ayında sadece 432 milyar 685 milyon lira vergi toplanırken, devletin kasasına 107 milyar lira daha az para girmesi bekleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan resmi veriler, ekonomik kriz, artan işsizlik ve seçim döneminde bol keseden dağıtılan vergi indirimleri yüzünden devletin vergi gelirlerinde 107 milyar 467 milyon liralık devasa açık oluşacağını ortaya koydu. Vergi gelirlerindeki kayba rağmen iktidar kamu harcamalarını kısmadığı gibi daha da artırdığı için kamu dengesi ciddi şekilde bozuldu.
Düşen vergi gelirleri yüzünden ülkenin borcu artacak, vatandaşa yeni zam ve vergiler gelecek.İktidar bu yıl 756 milyar 494 milyon lira vergi toplamayı öngörüyordu. Her şey normal gitmiş olsa ocak-ağustos dönemini kapsayan ilk 8 ayda devletin kasasına yaklaşık 504 milyar lira para girecekti. Ancak açıklanan resmi bütçe verilerine göre, ilk 8 ayda sadece 432 milyar 685 milyon lira vergi tahsilatı yapılabildi. Yani 8 ayda iktidarın hedeflediğinden yaklaşık 72 milyar lira daha az vergi toplandı.
İlk 8 aydaki vergi performansının yılın geri kalan eylül-aralık döneminde de aynen devam etmesi halinde devletin yıllık vergi gelirleri ancak 649 milyar 27 milyon liraya ulaşabilecek. Bu da yıllık vergi gelir hedefine göre devletin kasasına yaklaşık 107.5 milyar lira daha az para gireceği anlamına geliyor. İktidar kamu harcamalarını yılın başında hedeflediği vergi gelirlerini dikkate alarak bol keseden yaptığı için 107 milyarı aşan vergi kaybı kamu maliyesinde çok büyük hasara, devletin borçlanmasında da devasa artışa yol açacak.
HALK HARCAMADI
Vergi gelirlerinin büyük bölümü halkın harcamasına bağlı olan ‘dolaylı' vergilerden kaynaklandığı için, devletin vergi gelirlerinin olağanüstü düşmesinde kriz ve işsizlik yüzünden halkın harcamalarının büyük ölçüde düşmesi ile seçim için bazı vergilerde yapılan indirimler etkili oldu. Halkın gelirine bakılmaksızın zengin-fakir herkesin harcaması üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) yıl so
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yerine kim gelecek?''3.Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: Başkan yardımcısı sevgilisini kamu kurumuna aldırıyor4.Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasyon!5.Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında karar verildi!
6.26 şirkete operasyon! Çok sayıda gözaltı var7.İtirafçı, Mehmet Akif Ersoy soruşturmasında Soylu'nun adını da verdi!8.Gökçek mahkeme zoruyla tahliye edildi, şimdi de anahtarları vermiyor!9.Amerika hayali kuranlar şokta: ABD Green Card programını süresiz olarak askıya aldı!10.Bu kez İzmit'e İHA düştü.

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER

Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine...

Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yeri...

Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: ...

Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasy...

Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında kara...


