Seçim öncesi oy hırsızlığına karşı dikkat çekti

7 Haziran seçimlerine 3 gün kala ‘Hile yapılacak’ iddiaları için partiler alarma geçti. Twitter fenomeni Fuat Avni'nin ‘Oy hırsızlığı yapacaklar’ iddiasıyla yayınladığı 324 kişilik liste endişeyi daha da artırdı. Gaziantep’te 4 parti, listedeki 7 kişi için suç duyurusunda bulunacak.

Seçim öncesi oy hırsızlığına karşı dikkat çekti

Seçim haftasında, sandık güvenliğine ilişkin iddialar hız kazandı. CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "hile duyumlarını" anlattı.

ÖLÜ SEÇMEN ALARMI

Ölü seçmen listeleri üzerinden seçim hilesi duyumlarını aldıklarını ifade eden Tezcan, "YSK’dan istedik ama ölü seçmen listesini vermedi. Israrla istedik. Ölü seçmenlerin kimlik numaraları üzerinden kütüğe girildiği yönünde duyumlarımız var" dedi. YSK’nın bu listeleri vermemesinin kaygıları artırdığını vurgulayan Tezcan, "Kontrol şansımız yok. Seçim kütüğü ile karşılaştıracaktık. Oy kullanırken ne kadar tespit edilebilir ona bakıyoruz. Araştırmamız devam ediyor. Seçimlerden sonra araştıracağız” diye konuştu.

ŞÜPHELERİMİZ VAR

Tezcan, ilçe seçim kurullarında birleştirme tutanağı aşamasında organizasyon yapılacağı iddiasında da bulundu. Tezcan, ilçe seçim kurullarında bilgisayara veri girişi yaparken “farklı organizasyonlara girileceği” duyumlarını aldıklarını açıklayarak, "İlçe seçim kurullarında hile yapılacağı konusunda şüphelerimiz var” dedi.

Tezcan, ilçe seçim kurullarında, bu nedenle, gözlemci bulundurma talebinde bulunduklarını belirterek şunları söyledi: “YSK’ya başvurduk ama kabul etmedi. YSK Başkanı Sadi Güven, siyasi partileri, seçim güvenliğine davet etti. Ancak seçim güvenliğini sağlaması gereken YSK. Partilerden seçim güvenliği konusunda destek bekliyorsa ilçe seçim kurullarında gözlemci talebimizi kabul etmesi lazım.”

SEÇİM HİLESİ LİSTESİ

Yazdıklarının doğru çıkmasıyla Twitter’da fenomen haline gelen Fuat Avni, 7 Haziran Genel Seçimleri’ne günler kala sandıklarda yapılacak hilelerle ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Daha önce de sandıklarda oy hırsızlığı yapılacağını iddia eden Fuat Avni, sandıklarda görevli olan bazı isimleri açıkladı. Yayınladığı listedeki isimlerin oy çalacağını iddia eden Fuat Avni, 324 kişilik listelerde birçok ilden ve devlet kurumundan isimlere yer verdi.

TEK TEK PAYLAŞTI

Fuat Avni oy hırsızlığı yapacaklarını iddia ettiği sandık görevlilerinin isim listelerini paylaştı. 324 ismin yer aldığı listelerde; İstanbul’dan 55, Ankara’dan 91, Nevşehir’den 18, Bursa’dan 2, Sakarya’dan 23, Kırıkkale’den 4, Amasya’dan 10, Kırşehir’den 2, Bolu’dan 4, Eskişehir’den 9, Bayburt’tan 4, Denizli’den 12, Gaziantep’ten 7, Erzurum’dan 5, Balıkesir’den 3, Hatay’dan 14, Osmaniye’den 14, Edirne’den de 12, Karabük’ten 5, Bilecik’ten 4, Manisa’dan 13, Uşak’tan 6, Kahramanmaraş'tan 4, Şanlıurfa'dan 1, Niğde'den de 2 isim yer aldı.

'GİZLİ' B PLANI HAZIR

CHP'li Tezcan, İstanbul ve Ankara’da, AKP’nin etkin olduğu yerlere ilişkin hile duyumları aldıklarını da açıklayarak, “AKP’nin etkin olduğu, daha fazla oy aldığı yerlere ilişkin hile duyumları daha fazla. İstanbul ve Ankara’nın belli mahalleleri. Ankara’da Pursaklar ve İstanbul’da Sultanbeyli gibi. Denetim ekiplerimizi buralarda güçlendiriyoruz. Takviye ekipler kaydırılıyor” dedi.

Tezcan, tüm bu hazırlıklara ek olarak, sandık güvenliğine ilişkin CHP’nin B planının da hazır olduğunu belirterek, “Bir anlamda sandık sigorta sistemimiz. Bunu açıklamayacağız. AKP’nin her türlü girişimine karşı B planı da hazır” diye konuştu. Cihan Haber Ajansı’na seçim öncesi el konulması iddiasını da değerlendiren Tezcan, "Cihan Haber Ajansı’nın örgütlenmesi gibi, bizim de görevlilerimiz hazır. El konulması durumunda Cihan Haber Ajansı’nın yaptığını yapacağız" dedi.

TBB’DEN AVUKAT ORDUSU

Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçimlerin güven ortamında gerçekleşmesi için “Seçim Güvenliği Merkezi” kurdu.

TBB’den yapılan yazılı açıklamada merkezin, seçim konusunda eğitim almış gönüllü avukatlardan oluştuğu belirtildi. TBB’nin Türkiye genelinde Oy ve Ötesi, Ankara özelinde de "Ankara’nın Oyları" ile seçimi takip edeceği kaydedildi. TBB Seçim Güvenliği Merkezi’nde görev alacak gönüllü avukatlar tüm gün boyunca vatandaşların seçime ilişkin sorularını yanıtlayacak. Oy verme ve oy sayım sürecinde sandık müşahitlerine hukuki destek verecek. Vatandaşlar Türkiye’nin her yerinden 0312 988 16 70 numaralı telefondan merkeze ulaşılabilecek. Çağrının durumuna göre ilgili baroya veya varsa Oy ve Ötesi’nin ilgili temsilciliğine yönlendirme yapılacak. Ayrıca Ankara özelinde gezici ekipler gerektiğinde sandık yerine ulaşarak müdahalelerde bulunacak.

FUAT AVNİ'NİN İDDİALARI İÇİN GAZİANTEP'TE SUÇ DUYURUSU

Fuat Avni'nin seçime günler kala ‘Ak hırsızlar’ adı altında yayınladığı isimler Gaziantep'teki siyasi partileri harekete geçirdi. Gaziantep’te 7 kişinin isminin yer aldığı listeyle ilgili CHP, MHP, HDP ve SP il başkanları YSK’ya suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. CHP Gaziantep İl Başkanı Muhittin Sait Köse, Fuat Avni’nin ortaya attığı iddiaların çoğunun gerçekleştiğini belirterek, bu iddiasını da dikkate alacaklarını ifade etti.

MÜDAHALE EDİLMELİ

Kaybettikleri oyları çalarak yerine koyma durumunda olacakları yönünde endişe duyduklarını dile getiren Köse, “Bununla ilgili gerekli önlemlerimizi aldık. Bu konuda seçim kurullarına da bir talebimiz olacak. Şuanda bu isimler deşifre oldu, bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi. MHP İl Başkanı Muhittin Taşdoğan da listedeki  7 kişiyi tanıdıklarını belirterek. "Avukat arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyor. Hukuki süreci başlatıp, suç duyurusunda bulunacağız. Bu kişilerin sandık görevlerinden alınması yönünde talepte bulunacağız. Bu seçimlerde hırsızlık yapmalarına izin vermeyeceğiz” diye konuştu. HDP İl Başkanı Mehmet Karayılan ise iddiaları değerlendireceklerini söyleyerek, "Devlet yetkilileri kendilerini sorumlu hissediyorsa hukuksal açıdan hemen müdahale etmeleri gerekiyor" dedi

MUHALEFET: OYLARI ÇALDIRMAYACAĞIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu: Seçimde hile iddiaları hep olmuştu. Biz de bunları bilerek tedbir aldık. Bu son iddialara yönelik de somut deliller değerlendirilecek. Gerekli durum varsa YSK’ya başvuracağız. Bununla ilgili birimlerdeki partililer uyarıldı. Sandık görevlilerimiz hazır, altyapı hazır. Seçime şaibe düşerse hukuk devleti algısı zayıflar. Tüm bunlar karşısında halk karamsarlığa düşmemeli. Gerekli tüm çalışmaları tamamladık.

İŞLERİ KOLAY DEĞİL

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk: Fuat Avni’yi dikkate alıyoruz, söylediklerini önemsiyoruz. Yayınladığı bu listeleri il başkanlıklarına dağıtacağız. Onlar da gözlerini dört açarak bunları tespit edecek. Eğitimleri tamamladık. Uyarıları yaptık. Tüm hukukçularımızı harekete geçirdik. AKP büyük bir panik havası içinde. Bunun için yeni yollara başvura-bilirler. Sandık başında olacağız. Bu sefer işleri kolay değil.

AKP SUÇÜSTÜ YAKALANDI

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman: Halkta büyük bir tereddüt var. Vatandaşlar milli iradede dolandırıcılığına duyarlı. Halk, oyuna sahip çıkmak için bizi teşvik ediyor. Bu hassasiyet içinde olmaları da sebepsiz değil. Çünkü her seçim sonrasında ciddi iddialar gündeme geldi. Ama bu dönem işleri çok kolay olmayacak. Tüm hazırlıklarımız tamam. Görevliler, sorumlular, müşahitler hazır. Hukukçular da tüm vatandaşları ziyaret edip dilekçe örneklerini bile hazırladı. Köy köy dolaştık her yere ulaştık. Buna rağmen bu iddialar seçime gölge düşürür. Bu yüzden de iddialar takibe alınmalı. Hükümet acilen bu isimleri araştırmalı. Yoksa bu listeler AKP’nin suçüstü yakalandığına delalet eder.

ŞÜPHE DEĞİL DENEYİM

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik: Her seçimlerde oy kaydırma ve çalmaya şahitlik ettik. Bu, yıllardır yaşadığımız bir realitedir. Bu yüzden de şüpheden çok deneyimlerle konuşuyoruz. Hileyi her yerde her düzeyde gördük. AKP’nin mutlak iktidarını sürdürmek için seçimlerde hile yapması gerekiyor. Aksi takdirde tablo pek karanlık görünüyor. Tüm bunlara karşı 3 bin 500 ekibimiz sahada. Aylardır hazırlık yapıyoruz. Eğitimlerini tamamladık. Kimseye oy çaldırmayacağız.

MİLİTAN SEÇMENLER VAR

SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak: Her parti sandıklara sahip çıkmalı. Burada her sandığı bir koyun gibi düşünmeliyiz. Koyunlara sahip çıkmazsak onları kurt kapar, götürür. Seçimlerde daha önce kaydırmalar yapıldı. Ceza alanlar oldu. Eskiden seçmen sayısının 18 milyon, oy kullanan sayısının 21 milyon olduğu seçimler yaşandı. Bu seçimle de ilgili soru işaretleri taşıyorum. Yine öyle mi olacak? Seçmen olmayan militan seçmenler oy kullanıyor. Bunlar şaibe oluşturuyor.

BUGÜN
<< Önceki Haber Seçim öncesi oy hırsızlığına karşı dikkat çekti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER