Seçim öncesi sindirme operasyonu

Türkiye seçime giderken, hükümet yanlısı olmayan kesimlere karşı sindirme girişimleri fiilî saldırılara döndü.

Seçim öncesi sindirme operasyonu

Özellikle medyaya yapılan operasyonlar, bütün dünyanın dikkatini çekti. Hürriyet'e taşlı sopalı saldırılar, gazetecilere ölüm tehditleri birbirini izlerken dün korkulan oldu. Ahmet Hakan, 4 kişinin organize saldırısına maruz kaldı.

7 Haziran seçimlerinden sonra hükümet yanlısı olmayanlara yönelik sindirme operasyonları İpek Medya Grubu'na yapılan polis baskınıyla başladı. İktidar tarafından meydanlarda hedef gösterilen gazetecilere dava üstüne dava açıldı. İşadamlarına baskın yapıldı. Usta gazeteciler Ahmet Altan ve Hasan Cemal de soruşturma açılan isimler arasında yer aldı. Siyasilerin ve havuz medyasının tehditler savurduğu Hürriyet Gazetesi'ne iki ayrı taşlı sopalı saldırı yapıldı.

Doğan Medya Grubu'na terör soruşturması açıldı. Hürriyet'e saldırıların yapıldığı dönemde Zaman ve Samanyolu'na yönelik de girişimler yaşandı. Ancak güvenlik birimleri göstere göstere gelen saldırılar için hiçbir önlem almadı. 9 Eylül gecesi Hürriyet'e ikinci saldırının gerçekleştiği saatlerde iktidar yanlısı Sabah Gazetesi'nin önüne ise polis etten duvar ördü. Hürriyet baskınında önde yer alan AKP'li milletvekili Abdurrahim Boynukalın'ın Ahmet Hakan'a yönelik “Hatamız, bunlara zamanında dayak atmamak.” dediği video kayıtları ortaya çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘Boynukalın'a ‘dost ortamında yapılan konuşmalar' sözüyle sahip çıktı. 12 Eylül'de ise Boynukalın AKP Divan üyesi seçildi. Medyayı sansür girişimleri de hızla devam etti. Türk Telekom bünyesinde faaliyet gösteren TTNet'in dijital yayın platformu Tivibu, Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV'nin yayınlarına hukuksuz bir şekilde son verdi. 

İşte son 1 ayda devlet eliyle yürütülen susturma girişimleri:

İPEK MEDYA GRUBU'NA BASKIN
1 EYLÜL: İpek Holding'e baskın yapıldı. Gözaltına alınan isimlerin tamamı serbest kalırken, yandaş medya ve sulh ceza hakimlikleri eliyle tam bir algı operasyonu yürütüldü. Bugün TV, Kanaltürk, Bugün ve Millet gazeteleri Ankara büroları baskın listesinde yer alıyordu, ancak kamuoyu baskısı nedeniyle bu hamle başarısız kaldı.

2 EYLÜL: Siirt'te şehit düşen Erzurumlu asker Recep Beycur'un yakını Kazım İpek (60), Erdoğan'a hakaret iddiasıyla tutuklandı. 

7 EYLÜL: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündemi değerlendirirken dile getirdiği “Eğer 400 milletvekilini alabilecek veya bir Anayasa'yı inşa edecek sayıyı bir siyasi parti yakalamış olsaydı, durum bugün çok farklı olurdu.” sözlerinin tweet mesajında yanlış yansıtıldığı iddiasının ardından Hürriyet'e 150 kişilik grup saldırdı. Binaya taş atan, ardından kapıyı ve camları kıran saldırganlar içeri girerek çevreyi tahrip etti. Saldırının başında AKP İstanbul Milletvekili ve partinin Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahim Boynukalın vardı. Hürriyet suç duyurusunda bulundu. Boynukalın ise devletin resmi ajansı aracılığıyla yeni tehditler savurdu: “Böyle devam ederlerse, biz AK Parti Gençlik Kolları olarak da kendi içimizdeki bütün insanlarla beraber yine bu medya organlarının önünde eylem yapmaya devam edeceğiz. Buna alışmaya başlasınlar artık.”

7 EYLÜL: Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Hürriyet ve Zaman gazeteleri hakkında “Cumhurbaşkanı'na hakaret” suçundan soruşturma başlattı.

9 EYLÜL: Hürriyet'in Bağcılar'daki merkezi, ilk olayın üzerinden 48 saat geçmeden ikinci saldırıya uğradı. Protestocular, bariyerler ve giriş kapısına zarar verdi. Bina girişinde bekleyen polisler müdahale etmedi. Saldırıların arkasından, AKP'nin gençlik kolları üzerinden yapılandığı ileri sürülen ve Ülkü Ocakları'nı taklit eden Osmanlı Ocakları isimli yapının üyeleri çıktı.

CEM KÜÇÜK'TEN TEHDİT
9 EYLÜL: Star'da yazan Cem Küçük, Hürriyet yazarı Ahmet Hakan'ı ölümle tehdit etti. Küçük, yazısında “Şizofreni hastaları gibi hâlâ kendini Hürriyet'in Türkiye'yi yönettiği günlerde zannediyorsun. İstersek seni sinek gibi ezeriz. Bugüne kadar merhamet ettik de hâlâ hayatta kalabiliyorsun.” ifadelerini kullandı. Ahmet Hakan, başlarına bir şey gelmesi durumunda Küçük'ün bundan sorumlu olacağını söyledi.

10 EYLÜL: Hürriyet'e saldırıyla ilgili 20 kişi gözaltına alındı. Ancak tamamı, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla serbest bırakıldı.

12 EYLÜL: Hürriyet'e saldırılarda yer alan AKP Gençlik Kolları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın, partinin 5. Olağan Kongresi'nde Divan Kurulu üyeliğine seçildi.

NOKTA'YA GECE YARISI BASKIN VE TOPLATMA
15 EYLÜL: Darbe Günlükleri'ni yayınladığı için 2007'de polis baskınına uğrayan Nokta dergisi, 8,5 yıl sonra aynı muameleye maruz kaldı. Derginin merkezine terör polisi baskın düzenledi. Erdoğan'ı şehit cenaze önünde selfie çekerken gösteren kapağının bulunduğu sayısı toplatıldı. Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan, gözaltına alınıp serbest bırakıldı.

15 EYLÜL: AKP'li Abdurrahim Boynukalın'ın Ahmet Hakan'a yönelik akıl almaz tehditlerde bulunduğu video kayıtları ortaya çıktı. Burada Boynukalın, “Ben bugün Nişantaşı'na evinin önüne gitmeyi düşünüyordum, tek başıma. Gidecektim oraya bekleyecektim, gel bakayım buraya diyecektim. Bizim hatamız bunlara zamanında dayak atmamak olmuş.” ifadelerini kullanmıştı.

AYDIN DOĞAN'DAN SUÇ DUYURUSU
17 EYLÜL: Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, AKP'li Abdurrahim Boynukalın, Ethem Sancak ve Turgay Güler hakkında suç duyurusunda bulundu. Aydın Doğan, Hürriyet Gazetesi, DHA ile Doruk Televizyon ve Radyo Yayıncılık AŞ ise Güneş Gazetesi yöneticilerinden şikâyetçi oldu.

17 EYLÜL: Başbakan Ahmet Davutoğlu, tüm yaşananlara rağmen katıldığı bir TV programında Boynukalın'ı savundu. “Bu tür ifadeleri doğru görmem, kim söylerse söylesin. Ama bu da böyle bir kasıtla söylenmiş ifadeler değil. Biraz daha gençler arasındaki bir dost ortamında ifade edilmiş hususlar.” demekle yetindi.
Soruşturmaların son hedefi usta gazeteciler

18 EYLÜL: Gazeteci-yazar Hasan Cemal'e, 12 Ağustos'ta kaleme aldığı “Akan kanın bir numaralı sorumlusu, Saray'daki Sultan'dır, nokta!” yazısı nedeniyle soruşturma açıldı.

18 EYLÜL: Bugün Gazetesi yazarı Gültekin Avcı, ‘hükümete darbe' suçlamasıyla cuma namazına giderken gözaltına alındı. Oysa Avcı daha önce savcılığa kendisi giderek ifade vermek istemişti. Ancak Savcı İrfan Fidan, talebi kabul etmemişti.

20 EYLÜL: Medyaya ve gazetecilere yönelik baskı, usta gazeteci Ahmet Altan'a uzandı. Altan hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaret iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

21 EYLÜL: Gültekin Avcı, kaleme aldığı 7 köşe yazısından dolayı ‘hükümete darbe' ve ‘terör örgütü kurmak' suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararını, daha önce bir yazısından dolayı Avcı hakkında şikâyetçi olan İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Durmuş Karaçalı verdi.

22 EYLÜL SALI: Atilla Taş'a 19 Ağustos tarihinde Meydan Gazetesi'nde kaleme aldığı “Sahiden inandınız mı?” başlıklı yazısı nedeniyle soruşturma başlatıldı.

ÖZGÜR MEDYAYA TİVİBU SANSÜRÜ
27 EYLÜL: Türk Telekom bünyesinde faaliyet gösteren TTNet'in dijital yayın platformu Tivibu, Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV'nin yayınlarına son verme kararı aldı. Kamu iştiraki olan Tivibu'nun hukuka aykırı ve basın özgürlüğünü kısıtlayıcı sansür kararında Türk Telekom'un yönetim kurulunda Saray'a yakınlığıyla bilinen isimlerin etkili olduğu ileri sürüldü.

DİHA'YA POLİS BASKINI, 32 GÖZALTI
28 EYLÜL: Diyarbakır'da Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve Kürtçe yayın yapan Azadîya Welat gazetelerinin olduğu binaya polis, baskın yaptı. Kapıları kıran polisin 32 çalışanı gözaltına aldı. Gazeteciler daha sonra serbest kaldı.

30 EYLÜL: Doğan Grubu Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın kelepçeli fotoğrafının hükümete yakın Güneş'te yayınlamasının ardından Doğan Grubu'nun tüm yayın kuruluşları ve sosyal medya hesaplarına terör incelemesi başlatıldı.

30 EYLÜL: Seçim çalışması yapan MHP Çorum Kadın Kolları Başkanı Ülkü Kır ve 5 kadın partili, ‘devlet büyüklerine hakaret' iddiasıyla gözaltına alınmak istendi.

<< Önceki Haber Seçim öncesi sindirme operasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER