Seçim sonrası ilk iş: Başkanlık
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Kasım 5 2015
Paylaş
X Post
Anayasa değişikliği yapılarak Başkanlık sisteminin referanduma sunulabilmesi için Meclis üye tam sayısının beşte üçünün yani 330 milletvekilinin oyuyla kabul edilmesi gerekiyor. Muhalefetin başkanlık konusunda tutum değişikliğine gitmemesi halinde AKP’nin gerekli olan 13 milletvekilini ‘devşirme’ yoluna gidebileceği belirtiliyor.

Başkanlık sisteminin referanduma sunulabilmesi için öncelikle Anayasa değişikliği gerekiyor. Çünkü mevcut anayasada devletin tüm yönetim organları “parlamenter sistem”e göre düzenlenmiş durumda.
Cumhuriyet'ten Ayşe Sayın'ın haberine göre, bu da kapsamlı bir anayasa değişikliği demek. Yeni parlamentoda 317 milletvekili olan AKP’nin, “başkanlık sistemini” referanduma sunabilmesi için muhalefetten en az 13 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor.
Parlamentonun 24. döneminde kurulan TBMM Anayasa Uzlaşma komisyonu’nda da AKP “başkanlık sistemi” önerisini masaya getirmiş, 3 muhalefet partisinin; CHP, MHP ve HDP sisteme karşı çıkmış, bu nedenle de AKP, “anayasa masasının dağılması” sorumluluğunu muhalefete yıkmıştı.
1 Kasım seçimlerinden sonra gerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve sözcülerinin açıklamaları, gerekse AKP’den başkanlık sistemini gündemlerinin ön sıralarına taşırken, bunun için de “sivil/ demokratik” adı altında yeni anayasayı gündeme getirmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, yeni anayasa için siyasi partileri ziyaret edeceğini açıkladı. Bu kapsamda TBMM’de yeni bir anayasa uzlaşma komisyonu kurulabilir.
Muhalefet karşı
Muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP “yeni anayasa”ya sıcak bakmakla birlikte, Erdoğan’ın “başkanlık hayalini” gerçekleştirecek bir anayasa değişikliğine yanaşmıyor. 7 Haziran seçimlerinde Erdoğan’a dönük “seni başkan yaptırmayacağız” çıkışıyla oylarını yüzde 13’lere çıkaran HDP’de önceki gün Parti sözcüsü Ayhan Bilgen’in, yeni anayasa konusunda “başkanlık dahil her konuyu tartışmaya hazır olduklarını” söylemesi, “HDP tavır mı değiştiriyor” soru işaretlerine yol açında, Bilgen “Herşeyi tartışabiliriz, başkanlık sistemine karşıyız” düzeltmesiyle partinin tutumunu netleştirdi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Etimesgut Belediye Başkan Vekilliği Seçimi Yeni Parti'den Tepki Çekti2.DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: 'Çerçeve Yasa Kürtleri Hukuka Dahil Etmenin İlk Adımıdır'3.Eski Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy Davasında Avukat Vekillikten Çekildi4.Silivri'de Tutuklu İBB Başkanı İmamoğlu'ndan 'Çerçeve Yasa'ya Destek Açıklaması5.Afyon hapsinden günümüze
6.TBMM'de Çerçeve Yasa Teklifi Kabul Edildi: 468 Evet, 88 Hayır Oyu7.TBMM'de Bahçeli'den Özel'e Milletvekili Sayısı Sorusu8.Tartışmalı bölge Transdinyester'den 60 bin kişi Rusya vatandaşı oldu9.Canlı yayında şok anlar: Kralın öldüğü duyuruldu10.Google’dan Türkiye’de abonelik fiyatlarına büyük zam: Artış yüzde 75’i buldu

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER












