Seçimi kim kazanırsa kazansın Türk ekonomisi için batık bir yıl olacak
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Mayıs 11 2023
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olağandışı ekonomi politikalarını kaldırma taahhüdünde bulunsa da siyasi çevreler, 14 Mayıs'ın galibi kim olursa olsun Türk ekonomisinin “kayıp bir yılla” karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor.
Bazı kamuoyu yoklamalarına göre yarışı önce götüren Millet İttifakı, ekonomiyi ve mali piyasaları devlet kontrolundan kurtarma, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını yeniden inşa etme ve ardından enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını agresif şekilde yükseltme uygulamasına gitme sözü veriyor.
AK Parti ise resmi verilere göre yüzde 44 oranındaki enflasyona ve tükenen döviz rezervlerine rağmen düşük faiz ve yüksek büyüme programını sürdüreceğini kaydediyor.
Uzmanlara göre muhalefetin oluşturacağı bir hükümet, aşırı değerli liranın zayıflaması ve mali teşvikin kaldırılması üzerine ekonomide ve piyasalarda çalkantılı bir sürece maruz kalabilir. Buna karşılık mevcut hükümet, ekonominin güç kaybetmesiyle kendi çalkantılı dönemine girebilir.
AK Parti'den bir yetkili, ekonominin, özellikle de hayat pahalılığının, seçim kampanyası sırasında bazı zorlukları beraberinde getirdiğini söyledi.
Reuters haber ajansına konuşan yetkili, “İtiraf ediyorum, bütçenin durumu iyi değil. Seçim yılları zordur. Kayıp bir yıl gibi olacak” dedi ve 2024'te daha güçlü ekonomik büyümenin beklendiğini kaydetti.
AK Parti'nin seçimi kazanması durumunda daha dengeli bir program uygulayabileceğini belirten yetkili, Erdoğan'ın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geri döneceği yönündeki açıklamalarının politikaları şekillendirmede rol oynayabileceğini kaydetti.
Uluslararası çevrelerde yakından tanınan Mehmet Şimşek, Wall Street'te UBS, Londra'da da Merrill Lynch gibi finans şirketlerinde çalışmış bir isim.
Yetkili, “Şimşek'in gelip destek sağlayacağını düşünüyorum. Eğer gelirse çok ciddi bir döviz akışını beraberinde getirir” dedi.
Reuters, konuya ilişkin görüş almak üzere Şimşek'e erişemedi. Cumhurbaşkanlığı da “ekonomide kayıp yıl” konusuna ilişkin bir soruyu yanıtlamadı.
Mali piyasalarınsa 14 Mayıs seçimlerinden sonraki çalkantılara hazırlık yaptığı gözleniyor. Bazı kamuoyu yoklamaları, seçimin 28 Mayıs'ta ikinci tura kalabileceğine işaret ediyor.
Millet İttifakı'ndan üst dü
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Almanya'da yılbaşı kabusa döndü: Çok sayıda ölü ve yaralı var, yüzlerce kişi gözaltında2.Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğu başladı!3.İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaşandı4.Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti5.İsrail 37 yardım kuruluşunun Gazze'ye erişimini yasakladı
6.DEM Parti'nin 'Öcalan'a özgürlük' mitingi ertelendi!7.İsviçre şokta! Yılbaşı eğlencesinde çıkan yangında 40 kişi öldü8.Yalova’daki IŞİD saldırısı sonrası yakalanan 25 şüpheli adliyeye sevk edildi9.Artvin’de çığdan ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi 1 kayıp aranıyor10.Dehşete düşüren iddia: İstanbul'da iki aylık bebek aç bırakılarak öldürüldü

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Almanya'da yılbaşı kabusa döndü: Çok sayıda ölü ve...

Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğ...

İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaş...

Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti

İsrail 37 yardım kuruluşunun Gazze'ye erişimini ya...


